bursa'nın merkez osmangazi ilçesinde bulunan en işlek caddelerinden olan fevzi çakmak caddesinin bursalılar tarafından bilinen ve yaygın kullanımda olan adı. bi de kocaman osman gazi heykeli vardır.
zaman zaman adının yanlış telaffuz edildiğini görebileceğiniz meydandır. şahsen "fomaaaara" hatta abartmıyorum "fomağara" şeklinde telaffuz edenler görmüşümdür. doğru telaffuz için kelime bir çırpıda söylenmeli, yanlış telaffuz edenlerin dudaklarına sağ el işaret parmağıyla dokunurken sssshhhhh denmelidir.
intihar etmek için en elverişli binalara sahip yer. yükseklik ve zemin bakımından genelde burası tercih edilir zaten.şayet yükseklik korkusu olan varsa trafiği deneyebilir.
ermeni bir sahsın isminden gelir,söylentilere göre şimdiki il müftülüğünün yerinde eskiden genel ev varmış. dönemin gençleri geneleve gidelimyerine fomaraya gidelim diye diye; bu bölgenin ismi genelev patronu fomaranın ismini almış.
Kendisini cemal nadir caddesi üzerinden atatürk ve cumhuriyet caddelerine bağlayan çatalfırın viyadüğünün tek şerit olması nedeniyle her daim trafiği ile bezdiren cadde.
asıl adı şehreküstü olması gerekirken bir kısım zartlar tarafından özellikle "fomara" olarak kullanılmasının nedeni de şudur: bursa'nın manevi mimarlarından (bkz: somuncu baba)'nın kendi isteği dışında şehirde meşhur olmasından rahatsız olması nedeniyle şehri terkederken bursa halkıyla vedalaştığı (şehre küstüğü) meydandır burası. fomara ismi kullanılarak da bu meydanın manevi tarihi unutturulmak istenmektedir. (suvarin)kullanıcı isimli yazarımızın tespiti de iddiamı doğrulamaktadır.
somuncu baba'nın davranışı da şimdiki meşhur olma sevdasında televizyondan televizyona koşan bi kısım hocalara (!) örnek olmalı ama nerdee.
bazı söylentilere göre eskiden burada yer alan furumero ya da fumero isimli bir tütün fabrikasından adını alan meydan. çeşitli ses değişiklikleriyle bugüne fomara şeklinde ulaşmıştır.