folklor

    4.
  1. folklör kelime anlamıyla bir yöreye ait kültür demektir. genel de halk dansları için kullanılır ancak bu yanlış bir kullanımdır. bir yörenin kültürü halk danslarından ibaret değildir çünkü. folklör denildiğinde içerisine o bölgeye ait tüm kültürel zenginlikler girer. halk dansları ise özel bir alandır sadece olayın dans kısmı ile ilgilenir.
    (bkz: halk oyunları)
    2 ...
  2. 12.
  3. ilk halk bilimi ilmi anlamda isviçre'de ele alınmıştır.
    almanyaysa romantizm akımından esinlenerek halk bilimine ön ayak olmuştur.
    "geçmiş geleceği kurabilmek için önemli bir derstir" sloganını benimsemiş romantiklerin yaptıkları herşey, fransa'nın kültür hegemonyasına engel olmak içindi.
    bugün bunu başardıkları açıkça görülmektedir.
    zira almanyanın yetiştirdiği sadece türkologlar bile koca orta asya ve orta doğuya yayılmış türk cumhuriyetlerinde yok..
    isviçre de aynı şekilde.
    1 ...
  4. 5.
  5. folklor ülkemizde önemi geç farkedilmiş, milletlerin milli bilinçlerini oluşturmada başvurdukları bilim dalıdır. 2. dünya savaşında rusya tarafından ideolojik açıdan kullanılmıştır. rusya, gençlerini savaşa teşvik edebilmek için folklorcüleri toplamış ve bunlara çeşitli milletlerden halk bilim malzemelerini toplamalarını, bu malzemeleri yeniden şekillendirerek propaganda malzemeleri haline getirmelerini istemiştir. rusyada gençleri savaşa teşvik edebilmek için kullanılan halk bilim malzemeleri için (bkz: manas destanı) (bkz: köroğlu destanı)
    1 ...
  6. 13.
  7. rusya st. petersburg üniversitesinde türk folkloru üzerine yapılan çalışmaları örnek almamız gerekmektedir.
    folklorün gelişmesi mecburdur kardeşim.
    sonra hiç aman asimile olduk diye gelmeyin.
    kendi kültür, gelenek ve ritüellerine sahip çıkmayan, çıkamayan demiyorum, çıkmayan bir millete her şey müstahak..
    1 ...
  8. 1.
  9. Halk bilimi.Bir ülkede yaşayan halkın kültür ürünlerini,sözlü edebiyatını,geleneklerini,törelerini,inançlarını,mutfağını,müziğini oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten,kaynak, evrim,yayılım,değişim,etkileşim vb. sorunlarını çözmeye,sonuç,kural,kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalı,halkiyat.
    0 ...
  10. 16.
  11. tüm sosyal bilim dallarını bünyesinde bulunduran fakat ülkemizde rağbet görmeyen,milliyetçilik anlayışıyla doğduğu için son yıllarda adı kültür bilimine dönmeye adeta zorlanan,içine giren insanın orgazmın en şiddetlisini yaşarken bir o kadar da asosyalleşmesine sebep olan,benim gibi manyak ne kadar insan varsa işte onların uzmanlık alanıdır.
    0 ...
  12. 15.
  13. 18.
  14. FOLK = HALK
    LOR = BiLiM
    FOLK+LOR = HALK BiLiMi
    GENEL OLARAK HEMEN HEMEN HER KONUNUN ÜLKEMiZDE yanlış BiLiNiP ÖYLE DE SÜRE GELMESiNDEN KAYNAKLANAN GELENEKSEL YANLıŞ ANLAŞıLMA KAPSAMıNDA yanlış ANLAŞıLAN BiR BiLiMDiR FOLKLOR. Folklor bizim ülkemizde yöresel kıyafet giymiş davul zurna eşliğinde açılışlarda oynayan ve kimsenin ne oynadıklarına bakmayan çocuk ya da gençlerin yapmaya çalıştığı ''şey'' olarak bilinir. Oysa BiR ÜRÜNÜN FOLKLOR KAPSAMıNDA GiREBiLMESi iÇiN : ZAMANDA GENiŞ MEKANDA YAYGıN OLMASı, DiLDEN DiLE AKTARıLMASı, ANAONiM OLMASı, GERÇEK OLAYLARA ve kişilere DAYANMASı GEREKiR. tÜRKÜLERiMiZ, MANiLERiMiZ, YEMEKLERiMiZ, KıYAFETLERiMiZ, ŞiiRLERiMiZ, HALK iNAÇLARıMıZ VB YAŞADıĞIMıZ OLAYLAR FOLKLORDÜR.
    0 ...
  15. 17.
  16. ülkemizde folklor denilince akla sadece oyun geldiği için halkbilim şeklinde ifade edilir. insanlığın kültür tarihiyle ilgilenir. başlangıcı milliyetçiliktir. insanların asimile olmaması ve benliğini, geleneğini-göreneğini, korumasıyla ilgilenir.
    0 ...
  17. 3.
  18. halk oyunlarına verilen genel ad.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük