folik asit

    1.
  1. (Folat-Polisin)B grubundan bir vitamindir.Yeşil yapraklarda yaygın olarak bulunduğundan bu ad verilmiştir.Çünkü latincede folum yaprak anlamındadır.ilkin 1950'lerde bira mayasından ve karaciğerden ayrılarak elde edilmiştir.Folik asit metabolizması B12 vitamini metabolizmasıyla yakından bağlantılıdır.Folik asit merkezi sinir sisteminin işlemesinde hayati bir rol oynar.Folik asit incebağırsağın ilk kesiminde emilir,sonra karaciğere giderek orada metabolize olur.Folik asit en fazla yapraklı yeşil sebzeler,bira mayası,karaciğer,böbrek,yumurta,zarı alınmamış tahıllar,ceviz,badem,fındık,fıstık,mercimek,ıspanak,yonca,mavi-yeşil alg(yosun), maydanoz,nane,kurufasulye(baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bulunur. Yetişkinlerde folik asit gereksinimi günlük 400 mcg (mikrogram) dır.Gebelik ve emzirme süresinde 400-800 mcg'a gereksinim vardır.
    3 ...
  2. 10.
  3. Yeşil yapraklı sebzelerde, portakal suyu, turunçgillerde, baklagiller ve fasulyede, güçlendirilmiş tahıl ürünlerinde, muz, çilek ve avokado'da, brokolide, karaciğerde, yumurtada, ton balığında, yoğurtta ve buğday tohumunda bulunur.

    Anne adaylarının gebe kalmalarından önce ve gebeliklerinin başlangıçta "folik asit" kullanmalarının ne kadar önemli ve gerekli olduğu biliniyordu. Son araştırmalar, aynı gerekliliğin baba adayları için de geçerli olduğunu ortaya çıkardı. Folik asit, kaliteli sperm gelişimi için yaşamsal öneme sahip.

    Bunun dışında folik asit eksikliğinde sinirlilik, huzursuzluk, unutkanlık, zihinsel yorgunluk, depresyon, uykusuzluk, kas yorgunluğu, diş eti iltihabı veya periodental hastalıklar gibi rahatsızlıklarla yüzyüze gelinmesi kaçınılmazdır.
    3 ...
  4. 12.
  5. eskiden özellikle yeşil sebze ve otlarda bulunan, fakat çevre faktörleri ve oynanmış tohumlar nedeniyle artık sebzelerde yeterli oranda bulunmayan, dışardan takviye edilmesi gereken kimyasal... (miktarı azalan sadece folik asit değildir tabi)
    2 ...
  6. 11.
  7. Hamilelikte yapılan folik asit takviyesi, bebekte konuşma geriliği riskini azaltıyor.

    Norveçli bilim adamlarının yaklaşık 100 bin anne ile yaptığı araştırmada, çocukların 3 yaşına geldiğindeki konuşma becerisi değerlendirildi. Annesi hamilelikte folik asit alanlarda tam cümle kuramayan çocukların sayısı, folik asit almayanların çocuklarına oranla yarı yarıya az çıktı.
    folik asit Fitline-Activize'da bolca bulunmaktadır (bknz: 0801562.well24.com ).
    2 ...
  8. 14.
  9. Çok önemli bir vitamin türü. Hamilelikte kesinlikle alınması gerekir. Yoksa doğan çocukta ciddi hasarlar olabilir. Hatta düşük sebebi bile olabilir. Yalnız hamilelerde değil. Normal hamile olamayan bayanların da alması şart. Sadece bayanlar da değil, erkeklerin de alması şart. Bu vitaminden eksik tutmayın kendinizi. Sağlık çok önemli.
    Ceviz,kavun, ıspanak, mercimek, turuncgilde bulunur.
    2 ...
  10. 4.
  11. hamilelik boyunca önemi olan çocuğun omurilik veya beyinde oluşan özürlülüğü azalttır. ayrıca kalp hastaları için önemlidir. bir insanın folik asit ihtiyacı ayarlanır ve önemli bir tüketimdir. akciğer kanseri olma olasılığını azalttığı düşünülüyor. sigara içenler yırttı. * ama engelleyici faktör.
    2 ...
  12. 3.
  13. ekmek, portakal, mercimek ve yesil yapraklı sebzelerde dogal olarak bulunuyor.
    fakat pratikligi acısından, gunde bir adet, tablet seklinde almak daha kolay.
    alırken dikkat edilmesi gereken; (yag ile cozuldugunden) yemek esnasında almayı tercih etmek.
    yapılan son arastırmalar kalp krizine karsı da koruyucu etkisi oldugunu ortaya cıkartmıs.
    2 ...
  14. 2.
  15. hamileligin ilk trimisterinda alınması zorunludur, eksikligi durumunda spina bifidahastalıgına yol acabilmektedir. onerilen doz 0.6 mg'dır.
    2 ...
  16. 7.
  17. çilek önemli bir kaynağıdır. hamile bayanlar bu nedenle çileği pek tüketirler. anne karnındaki çocuğun zeka gelişimi üzerine olumlu etkileri vardır.
    1 ...
  18. 19.
  19. B9 vitamininin diğer adı. Kan hücresi üretimine yardımcı olduğu için, kansızlık çeken kişilerin folbiol adıyla satılan hapını yazdırıp kullanmasında fayda vardır. Diğer önerilebilecek takviyelerse b12 ve c vitamini.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük