hareket ve fonksiyon bozukluklarıyla uğraşan sağlık profesyoneli. bir yerin ağrıyorsa, kasın çalışmıyorsa ya da bir rehabilitasyon sürecindeysen kapısını çalacağın kişi. genelde hastanelerde, özel kliniklerde ya da spor kulüplerinde çalışırlar. bel fıtığı, felç, spor sakatlıkları derken gündemleri epey yoğun. bir de sana yaptırdıkları egzersizlerin her hareketi 'daha önce hiç bu kadar basit görünmemişti' hissiyatı verir ama ertesi gün kas ağrısından yürüyemezsin. dört yıllık zorlu bir eğitimle yetişirler. işlerini ciddiye alır, çünkü insan sağlığı bu, şakaya gelmez.
2016 yılı TUS'unda ilk 100'e giren adaylardan 23'ü tercihini dermatoloji, 18'i göz hastalıkları, 16'sı radyoloji, 12'si fiziksel tıp ve rehabilitasyon dalları için kullandı.
fizyoterapist ve fizyoterapi teknikeri meslek yasası
b) fizyoterapist; fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun sağlık meslek mensubudur. fizyoterapist, hastalık durumları dışında, kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleğiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. hastalık durumlarında ise fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin veya uzmanlık eğitimleri sırasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon rotasyonu yapmış veya uzmanlık sonrasında ilgili dalın rotasyon süresi kadar fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi almış uzman hekimlerin kendi uzmanlık alanları ile ilgili teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli uygulamaları yapar. hastaların tedavisi yönünden rehabilitasyon ekibinin diğer üyeleri ile işbirliği içinde çalışır ve tedavinin gidişi hakkında ilgili uzman hekime bilgi verir.
o) fizyoterapi teknikeri; sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının fizyoterapi programından mezun; fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı veya fizyoterapist gözetiminde, fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarına yardımcı olan sağlık teknikeridir.
Atama Taban puanı 80e dayanan ama sıralamada 2milyonda ilk 10bin isteyen 4yıllık tıptır ki bana kalsa aspirin de olsa reçete yazma yetkisi verilmelidir farmakoloji az değildi bir dönem dersidir insaf el kabiliyet biraz destek herşey güzel olacak.
ygs ve lys ye girip puanı tıpa yetmeyenlerin doktorluğa en yakın meslek olarak tercih ettiği bölümdür. Türkiyede hak ettiği değeri görmeyen meslektir.
Doğrudan hastaları muayene edemezler, ilaç falan yazamazlar. Sadece doktor gönderdiği için hareket falan ettirirler (Tabi bu da bir müddet sonra insanı psikolojik olarak olumsuz etkiler).
Sonra gelelim maaş durumlarına... devlette lisans mezunu hemşireyle aynı maaşı alır. Çünkü Sağlık bakanlığı maaş ve döner dağılımında ayrımı doktorlar ve diğerleri olarak yapar. özelde de maaşı düşüşe geçmiştir. Zaten dönemin sağlık bakanı Recep akdağın fizyoterapist maaşı konusundaki yorumu da gülünç niteliktedir.
Şimdi soracaksınız "sen fizyoterapist misin? nerden çıktı gece gece bu yorumlar" diye.
Fizyoterapistlikle alakam yok. Ama ayıp olan birşey var. Bir meb öğretmeni ek dersiydi, sınav gözetmenliğiydi, nöbetçi öğretmenliğiydi derken 3 civarında maaş alıyor. Felsefe mezunu Sabahtan akşama kadar odasında boş boş oturan haftada 1-2 kere derse giren asistan 3500 alıyor. Bu gerçekten adaletsizlik.
dünyanın en saçma olayı olan lisans tamamlama saçmalığı ile mağdur edilen mesleklerden sadece biridir. iş bilir Sağlık-Sen ve ortağı YÖK üniversitelerin ''olmaz'' görüşüne rağmen 2 yıllık sağlık bölümleri ön lisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı vermiştir. hem de bu bazı üniversitelerde uzaktan eğitim ile sağlanacak! yani bu ne demek oluyor?
1-) öss, lys, ygs gibi üniversite giriş sınavlarında yüksek puanlar alarak fizik tedavi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, konuşma terapisi, ergoterapi gibi 4 yıl eğitim almış ve bu bölümlerin uzmanı olan insalar yok sayılıyor.
2-) fizyoterapi ihtyacınız olduğu zaman hiç hastaya dokunmamış, yaratıcı düşünce ile değerlendirme yeteneği olmayan insanlar sizi tedaviye alabilecek.
3-) işsizler ordusuna, dünyanın sayılı mesleklerinden sayılan bu meslekler de katılmak isteniyor.
lütfen birilerinin rant sağlaması için yapılan bu saçmalığa karşı bize destek olun.
--spoiler--
Daha önce Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak yaptığımız görüşmeler ve bize verilen bilgiler doğrultusunda sizlerle Lisans Tamamlama konusunda bir bilgilendirme yapmıştık. YÖK’ten aldığımız bilgiler Lisans Tamamlama programının Fizyoterapi ve Rehabilitasyonu kapsamayacağı yönünde idi. Bilindiği üzere fizyoterapistlik mesleği uzaktan eğitimle değil birebir pratik eğitim temellidir.
Fakat bugün açıklanan Lisans eğitimi listesinde fizyoterapide bulunmaktadır.
Bu konuda ilgili üniversite bölüm ve hocaları ile görüşülmüş bu hocalarımızın konu ile ilgisi fikri alınmadığı, bilgileri olmadığı görülmüştür.
YÖK okul,kontenjan arttırma gibi durumlarda fikir almadığı gibi bu konuda da okul ya da derneklerden fikir almamıştır.
TFD olarak diğer meslek örgütleri ile görüşülmüş ve mağdur olan tüm sağlık personelleri ile birlikte ciddi kararlar alınmıştır.
1. Öncelikle ve acil olarak yarın sabah avukatımız ilgili dokümanları tamamlamış olacak ve hemen yürütmeyi durdurma kararı alınması için gerekli mahkeme sürecini ve gerekli prosedürleri tamamlayacaktır.
2. Mağdur olan diğer meslek grupları ile beraber daha fazla ses getirebilmek adına eylem ve birlikte de mahkeme yoluna gidilecektir.
Konu ile ilgili olarak sizlerin destek ve önerileri bizler için önemlidir.
Birlikte hareket edersek sonuca ulaşmak daha kolay olacaktır.
TFD YÖNETiM KURULU
--spoiler--
Benim fizyoterapist Eskişehir'de olduğundan dakika basi gidilmiyor.
On capraz bag kuvvetlendirmesinden anlayan sevgili fizyoterapist arkadaslar, cuzi miktarlar soyleyin de bi kac kere gelmem gerekecek.
Ha tabi ankara'da olmaniz gerekiyor. Kacmayin baska yerlere.
Cidden hicbir sey yapmadigi ve surekli izin kullandigi halde aldigi maas ayda 6bini geciyordu. Tabii burada kurum sahibinin gevsekligi de var, insanda da biraz vicdan olmali o ayri.
Bir de kendilerini doktor saniyorlar ya ay gülmekten ölüyorum. Yok onların girdiği sene bilmem nerenin tıpıyla eş değermiş de yav he he. Gitseydin aq o kadar puan aldıysan neyse sinirlendim yine.
Özel hastalarla paranın anasını ağlatacak meslek grubudur.
Doktorlarla bariz farkları olmasına rağmen kendilerini doktor sanan insan. Bunların Tm versiyonu ise hukuk dersleri görüp kendini avukat sanan iibflilerdir.
Devlet eliyle doktorlara kurban edilen meslek grubu.
Türkiye dışında hiç bir ülkede olmayan ve diploması da haliyle hiçbir ülkede geçerli olmayan, bir balon misali bir anda ortaya çıkarılıp şişirilen fizik tedavi hekimliği denen bir saçmalıkla da önü tamamen kesilmeye çalışılan insanlar.
Bu bölüme girmek için ilk 10-20 bin arasına girersiniz bitirmek için bi tarafınız yırtılır ama doktor size 4 yıllıksınız diye yukardan bakmaya çalışır, yüz küsur bininci hemşireyle aynı maaşı alırsınız hatta besyocular bile kıytırıktan iki masaj öğrenip sizinle yarışmaya çalışırlar ama gel gör ki yapacak bir şey de yoktur.
Dediğim gibi devlet tarafından ezilen meslek grubu.
bu aralar ülkemizde adalet kurbanı olan meslek grubu. 'Sizin sağlığınızla oynamalarına müsade mi edeceksiniz?' diye sorar bu mesleğe mensup insanlar. iki yıllık her türlü sağlık bölümü mezunu lisans tamamlamayla fzt olabilecekmiş. Diğer devletlerde çalışan fzt ler kıçıyla gülüyor bize. Sağlığınızı hiçe sayıyorlar. Tek amaçta seçmen yoğunluğunun o tarafta ağır basması. Türkiye fzt ne sahip çık.
bu aralar 50 yıl sonra çıkan meslek yasasına yönetmelik isteyen, önlisans mezunlarına haksız yöntemlerle lisans tamamlatıp fizyoterapist yaparak halk sağlığını hiçe sayanlara haklı olarak tepki gösteren meslek. bizim ne kadar mesleğimizin kaderiyle oynamaya çalışıyorlarsa sizin yani vatandaşlarımızın da sağlığıyla oynamaya çalışıyorlar. Sağlık hakkınızı gaspetmeye çalışıyorlar. tıpkı bundan yıllar önce eğitim hakkınızı gaspettikleri gibi. sağlık hakkınızı gasp ettirmemek ve fizyoterapistlere destek olmak için twitterda #fizyoterapist hastag'i, fizyoterapistler gibi her zaman sağlık bakanlığı nezdinde ezilmiş, özlük hakları verilmemiş, saygınlığı hiçe sayılmış diyetisyen ve psikologlara destek için #FztDytPsg hastag'i altında buluşmaya davet ediyoruz. Ve unutmayın sağlık profesyonellerin işidir. Lütfen destek olunuz.
Bugün Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. irfan Şencan'la yaptığımız görüşmede şu konular konuşulmuştur.
1. Kanunumuzun çıkmasının üstünden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala yönetmeliğimizin çıkmadığı ifade edilmiştir. Kendisi "Yönetmelikle ilgili çalışmaların devam ettiğini ancak bir çok meslek grubunun yetkilerinin bu yönetmelikle belirlenecek olmasından dolayı kısa sürede çıkması gibi bir durumun olmadığını" söyledi. Bunun yanında "Yönetmelikle ilgili TFD'nin tüm veri ve bilgileri SB'na sunduğunu ancak kanunda adı geçen 23 meslek grubunun meslek örgütlerinin aynı oranda sağlık bakanlığına destek olmadığını" da ifade etmiştir. Derneğimizin yönetmelikle ilgili takibi sürecektir.
2. Yönetmelik çıkmadığı için farklı branşlardaki hekimlerle çalışamadığımızı belirttiğimizde; "Var olan kanunla bu yetkiyi aldığımızı ve yönetmelik olmaksızın çalışabileceğimizi" söyledi. Ancak bunun pratikte mümkün olmadığını SGK ödemesinin diğer branşlarla çalıştığımızda yapılmadığını kendisine ifade ettik. "Resmi bir yazıyla durumu ifade etmemizi istedi ve kendilerinin SGK'ya kanunda belirtildiği gibi farklı branşlardaki hekimlerle yapılan uygulamaların ödenmesi konusunu ileteceklerini" belirtti. Bu toplantıya katılan dernek avukatımız bununla ilgili resmi yazıyı bugün hazırladı. En kısa zamanda Bakanlığa bu konuda başvuruda bulunacağız.
3. Disiplin yönetmeliğini hazırlarken hekimi tamamen idari kısımdan ayırmayı düşündüklerini ve hekim dışındaki bütün branşların bakım hizmetleri müdürlüğüne bağlanacak şekilde organize ettiklerini belirtti. Ancak öz eleştiri olarak bütün müdürlüklere hemşirelerin yerleştirilmesinde hata ettiklerini bununla ilgili çalışma yapabileceklerini ifade etti.
4. Yardımcı sağlık personeline performans getirilmesini düşündüklerini ilk olarak Fizyoterapistlere ve diş teknisynelerine bu hakkı tanıyacaklarını ancak hala bazı çekincelerinin olduğunu belirtti. Bunun için kamuoyu oluşturulmasını ve örnek çalışma sistemi üzerinde yardımımızı istedi. Zaten Performans sistemi ile ilgili Bakanlığın daha öncede TFD'den istediği bu yöndeki çalışma sizlerden istediğimiz veriler ve önerileriniz neticesinde şekillenmişti. Kamu oyu oluşturma ile ilgili olarak avukatımız çalışmalarını yapmakta. Örnek metin hazırlandığında siz değerli meslektaşlarımıza bildirecek ve gerekli yerlere gönderilmesini isteyeceğiz. Bu gibi eylemlerde zamanlama ve birlikteliğin önemini hatırlatır, TFD'nin yapacağı yönlendirmeleri beklemenizi rica ederiz.
5. Tıp ve dal merkezlerine hekim dışındaki kişilerin ortak olabilmesi konusunda çalışma yaptıklarını yine kamuoyu yoklaması yapacaklarını ifade etti. Özellikle beraber çalıştığınız hekimlerin sizlerle ortak olmak istediklerine yönelik görüş ve istek yazıları çok önemli. Yine bu konuyla ilgili örnek metin hazırlandığında siz ve etrafınızdaki hekimleri bu konuda seferber etmenizi isteyeceğiz.
Artık bizleri ve ne istediğimizi çok iyi bilen Prof.Dr. irfan Şencan'la toplantının olumlu geçtiğini düşünüyor mesleğimiz adına sizlerin de desteğiyle güzel şeylerin olacağına inanıyoruz.