fizyokrasi

entry10 galeri0
    1.
  1. Merkantalizm'e karşı bir tepki görüş olarak 18 yy.'ın ikinci yarısında Fransa'da başlayan bir akımdır.Önce Fransa'da daha sonra diğer ülkere ve Amerika'ya yayılmıştır.Fransız ekolü olarak bilinir.Bu görüşün temelini toprağın etkinliği oluşturur.Bu görüşe göre tek üretken topraktır.Sanayi ve ticaret üretken değildir.Vergileme de yalnız toprak rantını elde eden kişiyi ilgilendirir..Tarım vergilendirilir.
    6 ...
  2. 2.
  3. fizyokratlar, liberalizm'in öncülerindendir. devlet müdahalesine karşıdırlar. toplum hayatını yöneten doğal bir düzenin olduğunu savunurlar. bu doğal düzenin işleyebilmesi için devlet müdahalesenin mümkün olan asgari düzeye indirilmesini, bunun içinde devlet harcamalarının kısılmasını tavsiye ederler. borçlanmaya başvurulmasını öngörmezler. aşırı devlet harcamalarının çok ve çeşitli vergilemeyi gerek kılacağını, bunun da doğal düzeni bozacağını savunurlar. fizyokratların vergi hakkındaki görüşü ise, tek ve dolaysız vergiden yanadır.
    3 ...
  4. 3.
  5. fizyokrasi, kainatta doğal bir düzenin olduğunu ve toplumsal-iktisadi ilişkilerin bu düzen çerçevesinde şekilleneceğini savunan iktisadi görüştür. bu görüşe göre temel zenginlik kaynağı tarımdır. sadece tarımla uğraşan sınıf üretkendir çünkü sanayi, tarımsal mamülün form değiştirmesinden başka bir şey değildir. sanayicilikle yeni bir şey üretilmez, varolan şeye yeni bir şekil kazandırılır.

    fizyokratlar özel mülkiyetin de sıkı birer savunucusudurlar.
    2 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. fayda kavramının ölçülebileceğini savunan grup.
    0 ...
  9. 6.
  10. temel varsayımları aslında dünyanın şu andaki düzenini anlatma konusunda önemli bir kaynaktır. ekolojik denge gibi bir dengenin ekonomide de var olduğunu iddia etmişlerdir. Ayrıca, Francois Quesnay isimli temsilcilerinin hazırladığı ekonomik tablosu ekonomide bir devrim niteliğinde sayılabilir.
    1 ...
  11. 7.
  12. serbest piyasa ve serbest uluslararası ticaret düşüncelerine ağrılık veren liberal kapitalizmi savunan akım. fizyokratlar xviii.yy.da yaşamış bir grup fransız yazardır. doğal düzene inanmışlardır.

    (bkz: françois quesnay)
    1 ...
  13. 8.
  14. merkantalizme tepki olarak doğmuştur.liberalizmin kurucuları fizyokratlardır. tüccara ve ticarete karşıdırlar.dünyadaki sefaletten merkantalistler sorumlu derler.toprağı zenginliğin kaynağı kabul ederler, toprağın harcananın fazlasını verdiğini düşünürler. devlet müdahalesi istemezler fakat devlete de saygılıdırlar.
    -toprağı ekenler:üretken sınıf
    -ticaret (tüccarlar):üretim olmayan(verimsiz) sınıf
    -toprak sahipleri ve hükümdar: dağıtıcı sınıf.
    1 ...
  15. 9.
  16. 18. Yüzyılda fransa'da meydana çıkan "doğanın egemenliği" anlamına gelen akım. Fizyokratlar, Liberalizm'in öncülerinden sayılır.
    0 ...
  17. 10.
  18. Fransızların, Merkantilist uygulamalara tepkisi ile birlikte şekillenen ve Fransa’da doğup gelişen fizyokratik akım, 18. yüzyıl sonlarında esas şeklini almakla birlikte 1760-1770 yılları arasında en yoğun dönemini yaşamıştır. Fizyokratlara göre dünyada, yasaları Tanrı tarafından ortaya konulmuş kusursuz ve de ideal bir düzen vardır. Toplumun işleyişinin tıpkı fiziksel olaylarda olduğu gibi doğal düzen içinde gerçekleşmekte olduğunu ileri sürerek, devletin ekonomiye hiçbir müdahalede bulunmamasını öngörmüşlerdir. Fizyokratların bu düşüncelerini ilk kez Vincent de Gournay (1712-1759), "bırakın yapsın-bırakın geçsin, dünya kendi kendine yürür” (“Laissez faire et laissez passer, le monde va de lui meme” ya da “Let do and let pass, the world goes on by itself”) cümlesi ile ifade etmiştir ki, bu ifade günümüze kadar gelen liberal iktisadın bir sloganı olarak kullanılmıştır.

    Diğer yandan Fizyokratlar, devletin ve bütün vatandaşların zenginlik kaynağının toprak ve tarımsal ürünler olduğunu öne sürerek, tarıma yapılacak teşvik ve desteğin daha büyük bir ulusal refah için tek yol olduğunu belirterek, parasal ilişkiler yerine ekonomik kalkınma ve büyüme üzerinde yoğunlaşmışlardır.

    Fizyokrat okulun kurucusu olarak kabul edilen ve Tıp doktoru olan François Quesnay 1758 yılında yayınlanan tableau Economique (Ekonomik Tablo) adlı eserinde, servetin doğuşu ve birikimi için gerekli artığın ortaya çıkışını ve toplumdaki sınıflar arasında dağılışını, kanın insan vücudundaki dolaşımından esinlenerek orijinal bir tabloyla açıklar. Fizyokratlar, görüşlerinin özünü oluşturan ekonomik tablo sonucunda, kendi açılarından önemli olan bir de yergi politikası önermişlerdir. Fizyokratlar, Klasik iktisatçılardan ve özellikle de Adam Smith’ten önce, liberal iktisadi sürece ilişkin tutarlı ve titiz açıklamalar yaparak, daha sonraki ekonomistlere (özellikle Adam Smith, Robert Malthus ve David Ricardo’ya) ilham kaynağı olmuşlardır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük