bugün

1964 yılında cornell üniversitesi bir dizi konferans için profesör richard feynman'ı davet etmiş. o da seçkin bir topluluğun önünde fizik kanunları üstüne olağanüstü berraklıkla ve mizah duygusuyla konuşmuş. bütün söyledikleri, bir kilit noktasının açılımına doğru yol alıyor richard feynman'ın. "bilimsel kanunların hepsi harikulade güzel ve basittir!"

bu başyapıtta richard feynman'ın birincil örneği ve çıkış noktası, sir isaac newton'un yerçekimi yasasıdır. teorik fiziğin en büyük ustalarından biri, bilgi birikimini/aklını ve evrenin gizlerini açmaktadır diyenlere. daha birinci konferansta, konuşmaya başlar başlamaz seviyorsunuz bu adamı. bilimin en önemli özelliklerini çocuksu bir bilge tavrıyla sunuyor size. yaşamsal, evrensel, fiziksel, düşünsel ve aksi söylenemez birçok olgu anlaşılır bir dille konuluyor dinleyici/okur'un önüne.

richard feynman'ın cornell üniversitesi'ndeki topluluğa sunan kişi, profesörün 'aynı zamanda' bongo/dümbelek çaldığını da belirtmiş.

"yerçekimi yasası, fizik yasasının bir örneği" başlıklı ilk konuşmasına şöyle başlıyor richard feynman: "gariptir, ama ne zaman bongo çalmamı isteseler, hiç kimse benim aynı zamanda teorik fizikle uğraştığımı aklına getirmez. oysa ne zaman fizik yasaları üstünde konuşsam 'aynı zamanda' bongo çaldığım söyleniyor. sanırım sanata bilimden daha çok saygı gösteriyorsunuz.

aydınlanma çağının sanatçıları insanın asıl uğraşının insanlık olması gerektiğini söylüyordu. öte yandan dünyada ilgilenecek başka şeyler de olduğu muhakkak. sanatçıların bile ilgisini çeken günbatımları, okyanus dalgaları, gökyüzünde yer değiştiren, gezinen yıldızlar vardır örneğin. başka şeylerden söz etmek için yeterli hakkımız ve nedenimiz vardır öyleyse kimi zaman. bu 'başka' olgulara eğilirken, onları gözlemekten kaynaklanan estetik bir haz duyarız. doğa dediğimiz fenomenin gözle görülmeyen, ancak analiz yoluyla anlaşılabilir bir kalıbı ve ritmi vardır. işte bu yinelenmelere ve kalıplara fizik kanunları diyoruz."