az buçuk ucundan da olsa öğrenmesi gereken insandır.
gündelik hayat hayvanlar gibi içgüdüsel olmadığından biraz bilmişli mantığa dayanır insanlar için ve bu sebeple belki gün içinde daha pratik de olunacak durumlar yaşatacaktır, ilkokul seviyesinde dahi öğrenmek... tabii bu bencesi.
herkes bu bilim dallarının hepsiyle iç içe yaşadığı için, illaki bir şeyler biliyordur. Sadece neyi ne kadar bildiğini, hangi konunun; tam olarak nerede başlayıp bittiğini veya hangi alana girdiğini bilmiyor olabilir. Mesela en eğitimsiz olduğuna dair önyargıyla bakılan köylülerle ilgili bir kaç örnek üzerinden gidecek olursak; koyunları kırparken, bitkilerin ve hayvanların bakımını yaparken, koyundan aldıkları yünleri ipliğe çevirirken, bu iplikleri doğal malzemelerle boyarken, ardından da bu renkli yün iplikleri dokurken, vb.; fiziği, kimyayı ve biyolojiyi epey kullanırlar.
yapmayın etmeyin, ne kadar sözelci de olsa her insan temel seviyede fizik, kimya, biyoloji bilmelidir. ille meslek edinmek anlamında düşünmemek lazım, analitik zihin yapısını geliştirir.
sanat ve edebiyat biliyor olabilir. ya da günlük rutin hayatı ve telaşı dışında başka meşgalesi, bilgisi ve fırsatı da olmayabilir. bu onun insanlığını etkilemez.