devlet halkın yansımasıdır.
finlandiya halkı kadar bilinçli ve bilgi sahibi değiliz. hepimiz önümüzdeki engellerden dert ederiz onlar ise o engelleri nasıl geçileceğinden bahseder.
karakter farkı işte .
Türkiye de 4 mbps hız 20 gb kotayla 10 ila 30 tl arasında değişen ücretlerle veriliyor.
Kota bitince hız 1 mbps ye düşürülüyor.
Extranet 10 tl,
Türk telekom ev telefonunuz varsa 15 tl yoksa 29 tl,
Süperonline 20 tl,
vodafone net ilk 3 ay 20 tl sonra 29 tl.
bir finlandiya olmasada şu an yaşadığım letonya riga da 100 Mbit/s internet kotasız 30tl ödüyorum. türkiye de hızı bir kenara kotası, yasaklısı insanın internete giresi gelmiyor.
Detaylı dusununce pek de sasırmamak lazım zıra bahsedılen ulke Fınlandıya. Mıllı gelırın ne sevıyede olduguna, yasam standartlarının ne kadar yuksek olduguna bakarsak gercekten de "ulan, bunu yapsa yapsa Fınlandıya yapardı zaten." derız.
sadece finlandiya'ya özgü bir olay değildir. avrupa'nın pek çok kentinde internet bir hizmet olarak belediyeler tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır. (bkz: wireless)
ülkemizde bu imkansızdır çünkü bu işten ttnet para kazanmaktadır ve ttnet üstünden kim bilir ne kadar bürokrat partili ekmek yemektedir.
burası türkiye, sen önce vatandaş ol, ondan sonra insan gibi muameleyi talep et.
internet hizmeti almayı anayasal hak olarak koruma altına alan finlandiya nerede, allah ı koruma kanunu çıksın diyen canım ülkem türkiye nerede türünden kıyaslamalar yapılmasına sebebiyet verecek olan uygulamadır. burada dikkat çeken olay kaç kişiye, kaç mbps hızında internet hizmeti verilecek olmasında değil, asıl olay internet hizmetini yasaklayıp kısıtlamak bir yana dursun bunu insanlık hakkı, vatandaşlık hakkı olarak tanımlayan insanlarında olduğunu bize göstermesinde.
adamlar bu yüzden mutlu işte. hiçbir temel haklarından mahrum bırakılmıyorlar. en az maaşı alan bile bir araba sahibi olabiliyor mesela. kimse, o kadar sene çalıştım bir arabam evim yok amk diyemiyor çünkü devlet bunu dedirtmiyor. ve oralara gidiyoruz hayran oluyoruz kibarlıklarına insana saygılarına çünkü mutlulular ve gittiğinizde bunu size de yansıtıyorlar.
ne dağıldı yazı, neyse toparlamayım böyle kalsın.
norveç gibi bir iskandinav ülkesi ile ancak akaryakıt fiyatlarında kapışan canım ülkemin verilen internet hizmetinde finlandiya gibi bir ülke ile neden kapışamadığının resmidir. adamlar anayasal hak olarak tanımlarken biz sürekli kısıtlama derdindeyiz.
1 Temmuz 2010 da yürürlüğe giren yasaya göre Finlandiya'daki telekomünikasyon firmaları tüm vatandaşlara en az 1 Mbps hızında genişbant internet bağlantısı sağlamakla yükümlü tutuldu. internet erişimini 'insan hakkı' olarak tanımlayan yasa uyarınca hiçbir firma veya mahkeme vatandaşların internet bağlantısını kesemeyecek veya kesilmesi yönünde karar veremeyecek. Başka deyişle ülkede internet, su, elektrik ve temiz hava gibi temel ve asla kesilemeyecek insani ihtiyaçlar arasına katılmış oldu.
Bedava yaşıyoruz, bedava;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinamaların kapısı,
Camekanlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.
Orhan Veli Kanık