bir görüntüye matris tabanlı bir filtreyi uygulayarak görüntüdeki piksellerin özelliklerini değiştirir. Konvolüsyon filtreleri, görüntüde belirli bölgeleri yumuşatma, keskinleştirme veya kenar bulma gibi işlemleri yapmak için kullanılır. Örneğin, 3x3 veya 5x5 gibi küçük boyutlu matrisler, görüntüdeki her bir piksel üzerine kaydırılarak piksellerin yeniden hesaplanmasını sağlar.
farzı misal 10x10 siyah ve beyaz pikselli bir resimde bir düşük geçiş filtresi (low-pass filter) uygulandığında, bu filtre görüntüyü yumuşatır ve detayları azaltır.
Gürültü azaltma, kenar algılama gibi işlemler için kullanılır. Filtreleme, tüm görüntü üzerindeki her bir piksel için uygulanan bir işlem olduğundan, genel bir etki yaratır. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2370390/+
Fotoğrafçılıkta, fotoğraf makinesinin objektifine gelen ışığı süzmede kullanılan özel araçlardır.
Cam, asetat, jelatin ya da benzeri malzemeden üretilirler. Çoğunlukla objektifin tam önüne,
bazılarının arkasına yerleştirilerek çekim yapılır.
profesyonel kamera cihazlarında 4 aşamalı filtre sistemi bulunmaktadır. bu filtreler, insanoğlunun gözbebeğinin ışığın şiddetine göre genişlik çapını ayarlamasından esinlenerek yapılmıştır. bu filtrelerin standart kullanımı şu şekildedir efendim:
filtre 1: Kapalı, yapay ışığın olduğu ortamlarda ve ışığın çok az olduğu yerlerde kullanılır.
filtre 2: Güneşli havada ve bol güneş ışığı alan kapalı bir mekanda kullanır.
filtre 3: bulutlu ve puslu havada kullanılır.
filtre 4: Gün ışığının çok güçlü olduğu ve göz aldığı zamanlarda kullanılır. Özellikle kar yağdıktan sonra güneşin açması durumunda ve çöl gibi ortamlarda kullanılır.
bunu dışında bazı kameralarda ND filtre sistemi vardır. Bu sistem yukarıdaki filtreleme sisteminden daha basittir.
yine 1 ile 4 arasında olan ND filtrede, ışığın şiddeti azaldıkça 4'ten 1' e doğru gidersiniz. Işığın şiddeti artıkça da 1'den 4' doğru gidersiniz.
sinyal ve sistem analizinin temelini oluştururlar. aynı zamanda elektronik ve haberleşmenin temelini oluşturan bu filtreler frekans seçici filtrelerdir. özellik olarak fır* ve ıır* olmak üzere iki çeşittir. süzme özelliği açısından ise low pass, high pass, band passve band rejectolmak üzere 4 çeşittir.
elektronik devrelerde, akımı süzen devredir. küçük akımlarda kondansatör'lü olurlar ama daha büyük akım ve gerilim gelen devrelerde bobin kullanmak en iyisidir.
içinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yaratan cam, jelatin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdekiaraçlardır. Fotoğraftaki son görüntüyü değiştirmek amacıyla objektifin ön kısmına takılan her şey filtredir. Filtrelerin, dairesel polarize,ısıtan, yıldız, yumuşatıcı çeşitlerinin yanında fotoğrafın tamamen rengini değiştiren çeşitleri de bulunmaktadır.
bildiğimiz süzgeç. istediğimiz şeylerin bir yerden geçmesini veya geçmemesini sağlayan alet. çok farklı kullanım alanları vardır. otomotiv sanayiinde, fotoğrafçılıkta vs. bilgisayarda virüs programları da bir tür filtredir.