kök formu oval veya armut şeklinde , sarımsı yeşil , esmer , kırmızı ve kahverengine kadar değişen renklerdedir . kök filokserası kışı nimf halinde asma köklerinde geçirir. ilkbaharda beslenip yeni döller vermeye başlar. beslenen ve gelişen larvalar ergin olarak yaz süresince bir kökten diğerine veya toprağın yarık ve çatlaklarından çıkarak diğer asmalara geçerler.
topraktan ve yapraktan emgi suretiyle asmayı kuruturlar.
kültürel önlem olarak ; amerikan asma anaçları kullanılmalıdır.
kimyasal mücadelesi; yoktur.
ancak karantina önlemi olarak bir yerden bir yere çubuk ve fidan sevki yapılırkan fümigasyon uygulanır. köklü veya köksüz çubukların önce köklerindeki yapraklar yıkanmalı ve demetler haline getirilmeli methyl-bromide (ch 3 br) kullanılmalıdır.
ilk defa yabani Amerikan asmalarında rastlanmıştır. Göçlerle Amerika'dan Avrupa'ya geçmiştir. Türkiye'de 1881 yılından itibaren ilk defa Trakya taraflarında görülmüştür. Asmanın kök ve yapraklarında yaşayan iki formu vardır. Gelişimini asmada tamamlar. Uzun emici hortumlarıyla yaprak ve kökleri emerler. Emme sonucu kök ve yapraklarda urlar (şişkinlikler) meydana getirirler. Bitkinin zayıflamasına, veriminin düşmesine ve zamanla kurumasına sebeb olurlar. Filokseraya karşı yapılan zirai mücadele çalışmaları kesin netice vermemektedir.