fight club: dünyanın senin etrafında döndüğünü zannetmeyi bırakırsın, silkinirsin.
american history x: hiçbir ırk, birbirinden üstün değildir, hepimiz kardeşiz ideolojisini aşılar.
yes man'i izledikten sonra insanın birkaç saat için herşeye evet demesi kaçınılmaz oluyor.* the last samurai'ı izledikten sonra insan, kendi ruhunun derinliklerine falan inmeye çalışıyor. samuraylara özeniyor.*
seri şekilde izlenen star wars'lardan sonra, "ben ceday yoluna baş koydum. çekilin ülen, tutmayın beni ceday olucam ben" falan deniyor.*
izlenilen filme göre değişir. Aşk filmi izlerseniz aşık olmak, savaş filmi izlerseniz savaşçı olmak istersiniz.
En geç 1 haftaya bu etki biter. Yine siz olursunuz.
300 spartalı filmini izledikten sonra kendi kendime "this is spartaaaaaaa" diye cöğürdüğümü farkettim. acayip etkisi vardır. ninja filminden sonra oraya buraya tekme atma ihtiyacı duyarsınız.
dizilerde de öyle kurtlar vadisi izledikten sonra memati gibi yürümeye başlarsınız.
bu film olayı ilginç hacu.
yani insanları etkileme bakımından oldukça etkililler. *
yani bir proganda aracı gibi bir şey bu filmler ve bu işi politikadan reklam sektörüne kadar herkes kullanıyor.
insanların hayat stillerini yaptıklarını ve yapacaklarını yani ''moda'' diyebileceğimiz şeylerin çoğunu iş bu filmler belirliyor.
özellikle hollywood filmleri bu konuda ustalar. alt sinyaller kullanılıyormuş bunun için ve kişinin bilinç altına istedikleri mesajı yerleştirebiliyormuş. bir gazetede okumuştum.
evet babili şimdi olay nedir?
temel reis yani ecnebilerin popeye dedikleri adam kabasakaldan dayak yiyor falan ancak bir kutu ıspanak yiyiyor ve gücleniyor.
yani insanların bildikleri şudur ki ''ıspanakta demir vardır ve kişiyi güçlendirir'' oysa bu hayal ürünüdür.
günümüzde ortaya çıkmıştır bunun doğru olmadığı.
ama bunda sebep amerikada o zaman bolca bulunan ıspanak stoklarının eritilmesi gerekiyor ve bir reklam yapılması gerekiyordu.
bunun için hayali bir kahraman yaratıldı ve ısnağın ne kadar yararlı bir besin olduğu bu kahraman üzerinden insanlara lanse edildi.
oysaki ıspanak yararlı bir şey değildi. hala profesorler nasıl bir yarar sağladıklarını bulamadılar mesela.
daha bunun gibi sayısız örnek elbette vardır. kuşkusuz ki sinema ciddi bir propaganda ve reklam mekanizmasıdır ve kişilerin bilinç altına işlenmiş birer kod gibi durmaktadır.