600 sayfalık kitabın 2 saatlik filme sığdırılmış halini izlemeye çalışan cahil insanlardan daha bilgili insanlardır. Kitaplarda karakterlerin iç dünyası hakkında, filmlerde görülenlerden çok daha fazla şey anlaşılır. çok daha fazla şey hissedilir. kitap okurken hayal gücünü kullanır insan. okuduğu karakterleri kafasında canlandırabilir. filmde bunların hepsi insanın önüne sunulmuş olarak gelin.
kitapta filmde çekilmeyen sahnelerin de yazılı olduğunu bilen , kitap okumaktan zevk alan insandır .
mesela uçurtma avcısı kitabı beni derinden etkilemişti filmini izlediğimde aynı hazzı alamadım . eksik bir şeyler vardı filmde yani kitapta yazıyla bana geçen duygular filmi izlerken geçmemişti .
ayrıca kitabı okurken oyuncular sizin kafanızda canlandırdığınız oyunculardır . filmde o karakteri oynayan oyuncu sizin zihninizdekiyle örtüşmeyelebilir ya da hakkını veremeyebilir oyuncu o karakterin .
kitabı dururken belli alanları kesilmiş,sadeleştirilmiş bir şekilde daraltılmış kitabın özetiyle ilgilenen insanlarının yaptığının tam tersini yapan insandır.
en doğrusunu yapan insanlardır. benden öncekilerin de bahsettiği gibi, en iyi yönetmen bile senin kafanda kurduklarını sahneye* dökemez. ayrıca birçok önemli yer atlanır, karakterlerin iç konuşmaları tam olarak aktarılamaz. bir kez olsun kitabı okuyup filmi sonra izlesen anlardın.
kitap okurken senaryoyu, mekanı ve karakterleri gözünüzde kendiniz canlandırırsınız, ve bu doyumsuz olur, filmi ise yönetmenin kafasında canlandırdığı gibi izlersiniz, bazı filmleri izledikten sonraki "kitapla alakası yok abi" yada "kitaptakinin aynısı vallaha" eşiği bundan kaynaklanır.
her okuyucu kendi geçmiş yaşantısını da kullanarak, okuduğu kitaba kafasında özgün bir film çeker.
fakat tembel insanlar tüketim çılgınlığına yenik düşüp, kitap okumaktan kaçarlar. film izlemek daha cazip gelir. ama asıl hikaye kitaptadır. bunu anlamak için önce bir eserin kitabını daha sonra filmini izleyin. farkı göreceksiniz.
ilk önce kitabı okuyup hayalgücünde canlandırırsın olayı, daha sonrasında filmi izler hem kendini değerlendirirsin hem filmi. çünkü o kitap olmadan film senaryolaştırılamaz. kitap okuyanın cahil olması insanların kendi tembelliğinden sıyrılmak için ortaya sıçtığı söylemden başka bişey değildir.
insan bir kitabı okurken herşeyi tamamen kendi hayalgücüyle canlandırır kafasında. mekanlar kitabı okuyan kişiye özeldir, insanlar yazarın tasviriyle kafada canlandırılmıştır. daha ayrıntılıdır kitap. bu yüzden daha sonra filmi izleyince eksik gibi gelir film. çünkü filmde süre kısıtlıdır ve ayrıntılar atlanmıştır. önce kitabını okuyup sonra bu kitabın filmini izleyen birçok insan kitabının daha etkileyici ve güzel olduğunu söyler. filmi dururken kitabını okuyan insanlara cahil yakıştırması yapan kişiler yukarıda anlattığım insanlara da doyumsuz derler.
tersinin doğru olduğunu düşündüğüm durumdur. bu insanlar ki kitap okumaktan bihaberdirler ve kitaptaki derinliği gözardı edip, kaçırıp filmini izlemeyi tercih ederler.
kitabı okuyup filmini de sonra izlediğiniz zaman genelde film beğenilmez. bunun nedeni kitapta ki duyguyu bulamamaktır.film çok kabataslak gelir ayrıntıya girmeden olaylar hızlıca anlatılır.fakat kitap öyle değildir en ince ayrıntısına kadar anlatır ve okuyan kişide bunu kafasında canlandırmaya çalışırken çok zevk alır.ama okuyucu filmi izlerken öyle zevk alamaz o yüzden kitap okumayı tercih eder bu insan..yaşadığımız devire bakın ama hala kitap okuyana cahil deniliyor nedeni ne peki bunun filmi varmış, göz yormaya değmezmiş.. bu nasıl saçma bir fikirdir.okuduğun kitap dünyanın en saçma kitabı olsun bu seni cahil yapmaz ama böyle saçma sapan düşünceler üretip filmi var diye kitap okuyan insana cahil diyen insan asıl kendisi cahildir bunun farkında değil.
kitap okumanın verdiği keyiften bihaber yazarın söylemidir. kitap okumak film izlemek birbirinden ayrı tatlardır. kitap okumak cahillik ise sen nesin arkadaş diye sormadan geçilmemelidir.
filmi çekilecek diye kitapta yazılmasın deyebilirmiyiz bu mantıkla, tespit için söylenebilecek şey "saçmalama müjgan" şekline özetlenir.
yazara sadece BSGÇK demek isterim.