fikret kızılok

entry322 galeri13 video12
    47.
  1. sibel sezal'ın sesiyle can bulan ölesim geldinin söz yazarıdır...

    "çözdükçe dolaşan bir yumaksın içimde" diyerek anlatmıştır duygularını.
    3 ...
  2. 46.
  3. o muhtesem naif sesiyle, essiz muzigi insana huzur verir.
    sarkilarinin sozlerini kavradikca insana aci cekirtir.
    ve her bir dinleyisin ardindan bol bol topragi bol olsun dedirtir.
    2 ...
  4. 45.
  5. 94 yılındaki siyaset meydanı'nda ''sözü ağzına tıkıldıktan''* sonra zülfü livaneli'nin müzik bilgisi hakkında söylemek istediklerini rahmetli cem karaca'nın programında dile getirmiştir.

    iki sanatçıyı da dinlediğim söylenemez ancak kızılok saygı uyandırıyor bende, livaneli ise hiç birşey...

    &feature=related
    3 ...
  6. 44.
  7. Genelde müzisyenliğiyle bilinse de,şairliği,ressamlığı ve yazarlığı da müziğinden hiç geri kalmayan komple bir sanatçı,adam gibi adam. Allah rahmet eylesin.
    2 ...
  8. 43.
  9. 42.
  10. bir daha bir daha keşfedilendir. kalbim'de yadigar'ı bulunandır. bir harmanım bu akşam, failidir.
    3 ...
  11. 41.
  12. 40.
  13. haberin varmi, zaman zaman ve bu kalp seni unuturmu parcalari adeta beni benden alan ve az önce solcu oldugunu ögrenince ( ki bilmiyordum) dahada cok sevdigim, 2001 yilinda yitirdigimiz büyük sanatci. ayrica asik veysel ölünce sazini kirmis ve bir daha eline almamistir.
    5 ...
  14. 39.
  15. tüm klasik eserleri belli bir süre sonra bayıcı moda geçebilen ama genelde yer yer dinlenince ruh dinlendirici müzik üreten insanoğlu, devrimci kişilik...
    oldukça fazla enstrüman çalabilen yetenekli sanatçı...
    (bkz: sanatçı)
    1 ...
  16. 38.
  17. gidiyorum yelkenimin rüzgarıyla
    mavi bir gök pamuk gibi bulutlarla
    dudaklarım dalgaların tuzunu tadıyordu
    ve güneş tatlı tatlı tenimi yakıyordu..
    oysa ben yaşanmamış sevdalarla
    yarım kalmış duygularla
    ve çığ tutmuş umutlarla..
    2 ...
  18. 37.
  19. (bkz: zaman zaman)hayatımda çok önemi olan ve biricik canımın tuğçemle dinlediğimiz şarkımızzz.... yeter ki 'sini dinleyip daha da bir hüzünlendiğimiz gerçekten sanatçı.
    1 ...
  20. 36.
  21. kalbim adlı parcası cok güzeldir.
    1 ...
  22. 35.
  23. şiarını sevdiğimin şairi...unutulmaz hiç bir kalpte...* * *
    1 ...
  24. 34.
  25. devrimci ve muhteşem sanatçı türkiyeye bir daha gelmez insan.
    1 ...
  26. 33.
  27. şarkılarıyla insanı kendine hayran bıraktıran, yaş itibarıyla bizim kuşağın çok geç tanıdığı ve erken kaybettiği, asıl mesleği diş hekimliği olmasından dolayı gurur duyduğum meslektaşımdır.
    1 ...
  28. 32.
  29. sanat dünyasında bir dev. devrimci oluduğunu iddia eden hiçbir sanatçı onun kadar devrimci olamaz.
    kendine sanatçı diyen, dedirten hiçbir şarlatan onun saçının teli bile olamaz.

    "birakacak gibisin yari yolda kalbim " dedi, kalbi onu yarı yolda bıraktı.
    1 ...
  30. 31.
  31. Haberin Var Mı diyerek beni gece gece mest eden büyük usta. Her giden kalanları biraz daha eksik bırakıyor.
    1 ...
  32. 30.
  33. dream tv de dün itibari ile " bir sanatçıyı anlamak : fikret kızılok " adıyla başlayan belgeselin konusu , muhteşem ses , erdemli müzik adamı.

    "Oysa , şimdi
    Kalbindeki ateşi
    Söndür öldür
    Unut gitsin diyorsun

    O kadar kolay olsa
    Unuturdum biliyorsun"

    (bkz: başbaşa)
    4 ...
  34. 29.
  35. "duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini" parçasını süper yorumlamış, harbi müzisyen, özlenen insan, güzel insan...*
    1 ...
  36. 28.
  37. Biyografisi;

    --spoiler--

    1946 yılında istanbul'da doğdu. Müziğe 1954 yılında Galatasaray Lisesi ilkokul Bölümünde eğitimini sürdürürken akordiyon çalarak başladı. Kırmızı renkli bu ilk enstrümanı ile aynı yıl Taksim Belediye Gazinosunda okul arkadaşları ile birlikte ilk konserini verdi. Konserde çaldıkları "Tamzara" Kızılok'un ilk konser hiti oldu.

    1960 yılında aynı okulun lise bölümüne başlayan Kızılok aynı yıl gitara geçiş yaptı. 1963-65 yıllarında Cahit Oben 4 ile çalıştı.Bu dönemde grup ile biri Altın Mikrofon yapımı olmak üzere üç 45'lik plak yaptı. ilk bestelerinden biri olan Hereke'yi Cahit Oben Diskofon plaklarına okudu. Oben ile çalıştığı dönemde plaklara yansımasa da Füsun Önal grubun bir başka solisti idi. 1965-66 Veliahtlar adlı grubunu kuran Kızılok bu grup ile 1966 yılında ilk ve son solo EPsini kaydetti. ilk plağında ise tek başına çaldı ve söyledi. 1967-68 döneminde Dişçilik Fakültesine girişiyle birlikte müzik kariyerini bir süre askıya aldı. 1969 yılında ise kısa bir dönem Kaygısızlar'a katılarak Barış Manço'ya eşlik etti. Bu dönemde Kızılok'un katıldığı bir sessionda önceden kendisinin kaydettiği Ay Osman şarkısını bu kez Manço banda okudu. Bu bant 1971 yılında Manço'nun izni alınmaksızın yayınlandı.

    1969 yılında çıktığı bir gezide yolu Sivas'a düştü ve Aşık Veysel ile tanıştı. Bu tanışma sazı eline almasıyla sonuçlandı.(Veysel'n ölümünde sazını kırıncaya kadar). Fikret Kızılok, ismini ilk duyurduğu 45'lik olan Uzun ince Bir Yoldayım/ Benim Aşkım Beni Geçti ile aynı dönemde Esin Afşar ve Hümeyra'nın oluşturduğu kadın folkçular cephesine, kalıcı olacağını hissettiren bir erkek figür olarak girdi. Beat gitaristliğinden saza evrilme, bu plaktan sonra hazırladığı Yumma Gözün Kör Gibi ile daha radikal bir çıkış şeklinde kendini gösterdi. Anadolunun doğal müziğine dönme güdüsü, bu plakta perküsyon olarak çakıl taşlarının kullanılması ile somutlaştı.

    Köklere dönme güdüsü ile başta daha az enstrümanla yalın bir duruş oluşturan Kızılok folktan giderek anadolu rock'a( Bacın Önde Ben Arkada) daha sonra da progresif rock'a (Aşkın Olmadığı Yerde) uzanan bir çizgiyi takip etti. Popüler müzik şarkıcısı olarak kariyerine 1976 yılında Biz Yanarız/ Sen Bir Ceylan Olsan plağı ile son veren Kızılok; 1986 yılına kadar yayınlanmayacak olan Bülent Ecevit'in Türk Yunan Dostluk Şarkısı'nı besteleyerek politik müzik yapacağını açıkladı. 1977 yılında ise 70'lerin başında gerçekleştirdiği müzik concrete denemelerini Not Defterimden adı ile Hey plaktan yayınlattı.

    Varşova'da 3 ödül kazanmasının ötesinde Türkiye'nin ilk elektronik müzik uzunçaları olma özelliği taşıyan bu plak satılmadı ve Kızılok altın bileziği olan diş hekimliğine döndü.

    1983 yılında müziğe döndüğünde ise şarkı yazarlığı vasfının en kristalize olmuş formu olan Zaman Zaman longplayini yayınladı. Bu plakta çoğunlukla söz ve müziği ile kendine ait olan çalışmalarla anadolu pop bağlamının dışında yerli besteciliğin nasıl yapılabileceğini gösterdi. Böylelikle karşı olduğunu belirttiği Gencebay serbest çalışmalarının ticari baskılardan arındırılmış bir formu Zaman Zaman'da ete kemiğe büründü. Öyle ki albümde yer alan Sevda Çiçeği ile Orhan Gencebay'ın Tanrıya Feryat şarkısının birbirine benzerliği iki sanatçı arasında polemik unsuru oldu. Düğümü çözen ise Kızılok'un şarkının bir bektaşi nefesi olduğu yönündeki açıklaması oldu.

    1983 sonrası kendisi gibi profesyonel müzik yaşamından kopmuş olan Bülent Ortaçgil ile Çekirdek Sanat Merkezi'ni kurdu. Ortaçgil ile biri underground olmak üzere yayınladığı iki kasedin yanısıra kurum bünyesinde konser veren müzisyenlerin demolarını da yayınladı. Bu kasetler arasında ilk akla gelenler Şenol Filiz ve Birol Yayla (sonrada Yansımalar adını aldılar) ve Neşat Ruacan, Oğuz Durukan ve Selim Selçuk'un kayıtlarıdır. Ayrıca Türkiye'de bulunan Amerikalı bir blues müzisyeni için yapılmış bir demo kaset de bulunmaktadır. Ayrıca Kızılok ve Ortaçgil'in çocuklar için besteledikleri eserler kaydedilmiş ama TRT'de Cumartesiden Cumartesiye adlı çocuk programı haricinde yayınlamamıştır. Bu kayıtlar arasında yer alan Anlatabilsem Gülay'ın albümünde de yer almıştır.

    Çekirdek Sanatevi dönemi ne var ki çok uzun sürmedi. Böylelikle hem Kızılok hem de Ortaçgil popüler müzik piyasasına ilkelerini koruyarak döndüler. 1990 yılında Kızılok Yana Yana adlı solo albümünü yaptı. Bu albüm politik mizahi rock simülasyonu Why High One Why ve 80'ler sonrası kuşağın romantik hiti Bu Kalp Seni Unutur Mu'yu da de bünyesinde barındırıyordu. Öte yandan Kızılok'un olgunluk yaşının damgasını vurduğu "inişlerim Çıkışlarım" albümün mihenk noktasıydı.

    1992'yi devirmek üzereyken Kızılok apar topar yeniden raflarda yerini aldı. Milletvekili seçimine yetiştirilmek için aceleye getirilmiş pek çok güzel şarkının bulduğu Olmuyo Olmuyo yayınlandı. Ancak bu kez gerçekten olmamıştı. Albüm, Olmuyo Olmuyo ve Olanlar Olmuş ve Çekirdek döneminden Entellektüel, Liberal Alaturka ve Ninni gibi politik besteler ile Düşler, Aklımda Sen gibi Kızılok'un içsel yolculuğunun ürünü şarkılarla dengeli bir albüm olabilecekken düdük sesli kötü synthe tınılarıyla heba edilmiş güzel bir proje olarak kaldı.

    1995 yılında ise bu kez iki ayrı albüm ile karşımızdaydı Kızılok. Yadigar albümü nasıl kalp kriz geçirmiş, anjiyosunu olmuş bir Kızılok'un içe dönük albümü ise Demirbaş da politik hicivin en haşarı projelerinden biriydi. Deniz Som'un Vaziyetler'i ile Fikret Kızılok'un kasedi bir arada piyasaya sürülerek ülkemizin ilk kaset-kitabı oldu. Bu iki albüm özlediğimiz Kızılok tınısını temsil etmesine rağmen yankısını zamanında bulamadı. Sağlık sorunları ve insanların tuhaf halleri Kızılok'un içine kapanmasına; özellikle de Zülfü Livaneli ile Ajda Pekkan'a ayna tuttuğu şarkı ve çıkışlarında bizim "huysuz ihtiyarımız" (Murat Meriç'in deyimiyle) olmasına neden oldu.

    Bu dönemde halkla ilişkilerini pek sıkı tutmasa da Uğur Mumcu'nun Gözlem köşesinde yayınladığı "Sesleniş" adlı yazısını senfonik şiir haline getirmekten geri durmadı. (Eserin bir bölümünü 1993 yılında Show TV tarafından düzenlenen 25 yıl 25 şarkı adlı gece kapsamında Kızılok'u temsilen Derya Baykal yorumlamıştı.)

    1997 yılında ise 28 Şubat'ın kendini hissettirdiği yaz aylarında bir başka senfonik şiir çalışması olan Mustafa Kemal - Bir Devrimcinin Güncesi yayınlandı. Kitapçık ile birlikte piyasaya çıkan bu albümün, ideolojik vurguları bir yana, dramatik yapısıyla gayet güçlü bir Kızılok eserine işaret etmesine rağmen düzenleme anlamında gereğinden fazla sade olması 28 Şubat rüzgarında Atatürk rozeti niyetine tüketilmesine neden oldu.

    Kızılok'un popüler müzik ile son randevuları yorumcu sıfatıyla değil bestekar vasfıyla oldu. Bu randevulardan ilki MFÖ tarafından seslendirilen "Sakın Gelme", diğeri ise Sertab Erener tarafından seslendirilen Kumsalda idi. 1984 yılında Çekirdek'te çaldığı Egoist Kumsal (Aklımda Hep Sen Varsın) ile aynı konsepte sahip olup söz ve beste olarak tamamen farklı olan Kumsalda şarkısının özgün hali 2002 yılında Kızılok'un ölümü sonrası Sony Müzik'in yayınladığı gibi Fransızcadır ve ismi de Plage Egoiste'dir.

    Kızılok'un dünya macerası, 2001 yılında Emel Büyükburç ile aynı gün içerisinde sona erdi. Yağmurun "Fikret, Fikret" diye yağması için dua eden arkadaşı, cem karaca, da Şubat 2004'te onun yanında yerini aldı. Böylece dörtken bir kaldılar ve biz hala yalnızız.

    --spoiler--

    http://www.kizilok.esmartmusic.com sitesinden.
    6 ...
  38. 27.
  39. 45'likleri de şu şekilde olan merhum, değerli sanatçı kişilik.

    1965

    01 Silifke'nin Yoğurdu - Hereke (Cahit Oben 4'ün bu EP'sinde Fikret Kızılok ritm gitar çalmasının dışında Hereke isimli parçayı bestelemiştir.)
    02 Belle Marie / Kız Ayşe (Fikret Kızılok ve 3 Veliaht olarak)
    03 Makaram Sarı Bağlar / Halime (Cahit Oben 4'ün Altın Mikrofon'a katıldığı parçalarda Fikret Kızılok'u ritm gitarda görüyoruz.)
    04 I Wanna Be Your Man - 36 24 36 (Cahit Oben 4'ün bu EP'sinde Fikret Kızılok'u ritm gitarda görüyoruz.)

    1967

    05 Ay Osman - Sevgilim / Colours - Baby

    1969

    06 Uzun ince Bir Yoldayım / Benim Aşkım Beni Geçti

    1970

    07 Yumma Gözün Kör Gibi / Yağmur Olsam
    08 Söyle Sazım / Güzel Ne Güzel Olmuşsun

    1971

    09 Emmo \ Vurulmuşum
    10 Gün Ola Devran Döne / Anadolu'yum

    1972

    11 Leylim Leylim (Kara Tren) / Gözlerinden Bellidir

    1973

    12 Köroğlu Dağları / Tutamadım Ellerini
    13 Bacın Önde Ben Arkada / Koyverdin Gittin Beni

    1974

    14 Haberin Var mı / Kör Pencere - Ay Battı
    15 Aşkın Olmadığı Yerde / insan mıyım Mahluk muyum Ot muyum

    1975

    16 Anadolu'yum '75 / Darağacı

    1976

    17 Biz Yanarız / Sen Bir Ceylan Olsan
    1 ...
  40. 26.
  41. 25.
  42. (bkz: süleyman hep başbakan) nakaratıyla gönlümüzde yeretmiş değerli müzisyenimiz. işin acı verici tarafı bu şarkı için demirel kendisini mahkemeye vermiştir.
    1 ...
  43. 24.
  44. şiir tadında şarkı söyleyen ruha masaj yapan sesli merhum sanatçı.
    1 ...
  45. 23.
  46. profesyonel sanat yaşamına '65 senesinde başlamış ve 2001'de aramızdan ayrılmış olan değerli üstad, sanatçı.

    albümleri de şu şekildedir;

    01 Not Defterimden (1977)
    02 Zaman Zaman (1983)
    03 Çekirdek Hatırası - Biz Şarkılarımızı (1984) (bülent ortçgil'le birlikte)
    04 Pencere Önü Çiçeği (1986) (bülent ortaçgil'le birlikte)
    05 Yana Yana (1990)
    06 Olmuyo Olmuyo (Düşler) (1992)
    07 Demirbaş (1995)
    08 Yadigar (1995)
    09 Vurulduk Ey Halkım (1995)
    10 Devrimcinin Güncesi (1998)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük