_ filmin yönetmeni david fincher filmi çekmek için 1500 makara kullanmış.bu normal miktarın yaklaşık 3 katı..
_tyler durden filmde aslında patlayıcının gerçekten nasıl yapılacağını anlatacaktı.ancak ulusal güvenlik açısından film yapımcıları patlayıcı özelliği olmayan bir karışımı anlattırmayı tercih ettiler
_film chuck palahniuk'un kitabından uyarlandı ve yazar filmin biraz değiştirilmiş sonunu daha çok beğendiğini açıkladı
_filmde 3 dedektif bulunuyor.dedektif andrew.dedektif kevin.dedektif walker.andrew kevin walker david fincher'ın 1995 yapımı se7en filminde yazarlık yapmıştı ve adı filmin yapımında çalışan insanlar arasında geçmiyordu.
_başlıkların ve logonun yazı tipi "big science".internetten bulmak ve kullanmak isteyenler varsa boşuna aramasın.
_filmde marla singer'ı oynayacak oyuncu adayları arasında courtney love ve winona ryder da varmış
-dvd de telif hakları uyarısının bulunduğu yerde başka bir uyarı daha çıkıyor.bu uyarı tyler durden'dan ve sadece 1 saniye sürüyor.
_chuck palahniuk kitabı kamp için gittiği bir yerde birkaç kişi tarafından dövüldükten sonra yazıyor.kavganın sebebi; radyonun sesinin çok açık olduğunu söylemesi..
_david fincher yaptığı bir röportajda bütün filmlerinde starbucks kahve bardağının olduğunu söylüyor.
_brad pitt ve edward norton çekimler sırasında sabun yapmayı gerçekten öğrenmiş.
_tyler durden'ın dövüşen insanlara verdiği ödevlerden olan apple marka bilgisayar satan dükkanı patlatma sahnesi, tam olarak 84. sahneye denk geliyor.bunun nedeni şu; machintosh ilk bilgisayarı 1984 yılında piyasaya sürdü.
_edward norton'un merdivenlerden yuvarlandığı sahne yönetmen tarafından tam 12 kez çekildi.ama ilk çekilen sahne filme konuldu.
Chuck Palahniuk kitabı yeraltı edebiyatı olarak adlandırılan edebiyat türünün önemli kitaplarından biri. filmi ise mutlaka izlenmesi gereken filmlerden.
-Uykusuzluk böyledir işte. Her şey çok uzaklardadır, bir kopyanın kopyası gibi. Dünyayla arana öyle bir mesafe sokar ki, ne sen bir şeye dokunabilirsin, ne de bir şey sana.
-Bütün umutlarınızı kaybetmek özgürlüktü
-Bizler eşşiz değiliz.
Süprüntü ya da pislik de değiliz.
Biz sadece biziz.
Biz sadece biziz ve hayatta başımıza gelenlerin bir nedeni yok.
brad pitt in filmin başlarında film normal devam ederken ekranın sağ alt köşesinde sigara tüttürürken görüldüğü, ayrıca filmin sonunda patlama sahnesi sırasında görülen penisin; tyler ın bir sinema da part time çalıştığı nın anlatıldığı bölümde filme porno görüntüler eklerken eklediği karelerden biri olduğu film.
ancak 3. kez izlediğim de brad pitt'in tyler ile tanışmadan, yani tam olarak sahneye çıkmadan önce ekranda görünüp kaybolduğunu fark edebildiğim kült film.
izlediğim günden beri hala ilk günkü kadar begendigim brad pitt ve edward norton un oyunculuklarıyla hayran bıraktıkları chuk palahniuk in ince ayar romanından uyarlama liste bası film.**
böyle bir film. muhteşem ötesi oyunculuklar, tüketim çılgınlığı, sosyal normlar... tyler durden'in bedeninin toplumsal hayatın tüm beklentilerine tokat atışı.
gerçek özgürlük kavramının, umudunu kaybetmek olduğunun gözlere sokularak gösterildiği bir film.
şizofreniyi bir arkadaşına anlatırken ''hey fight club'ı izledin mi?'' diye soru yöneltilir. işte bu yönden akılda kalan bir film. brad pitt'in bu filmde aykırı rolünde kendini aştığını farketmek o kadar zor değil. filme gelince biraz kafa karıştırıcı, biraz gerçekten uzak. ama uzak olmasının nedeni kafa karıştırma ve ilgi çekme olduğundan göz ardı edilebilir nitelikte olsa da kurgusu güzel film. ayrıca geriye dönüş sahneleri ile sinema sektöründe farklı tarzıyla akım yaratmıştır.
yeraltı edebiyatının belki de en güzel örneklerindendir. filmi ise tekrar tekrar izlenmeli. sonundaki where is my mind parçası filmin hoş sürprizlerinden.
kesinlikle 17-18 yas arasi izlenmmesi gereken bir filmdir.insanin zaten o yaslarda cokca sordugu topluma ve yasama iliskin sorularin 30 kat artmasina yol acar.ve son 100 yilin bence en iyi 10 filmine kafadan girer.
"I felt like putting a bullet between the eyes of every Panda that wouldn't screw to save its species. I wanted to open the dump valves on oil tankers and smother all the French beaches I'd never see. I wanted to breathe smoke" gibi bir monologa sahip şimdiye kadar 20'den fazla kez izlediğimi düşündüğüm bir başyapıt.
tyler durden felsefesini tarihe kazandırmış, düzenin tekdüzeliğine ve ne kadar çürük olduğuna dikkat çeken, tamamen anlamanın imkansız olduğu, her yeni izlenişte başka noktaların farkına varabildiğiniz amerikan sinemasının en aykırı ve en başarılı filmlerinden. chuck palahniuk'un eserinden sinemaya uyarlanmış olan film, çoktan bir kült haline gelmiş, anarşizmi farklı açılardan sorgulamaya itmiştir.brad pitt ve edward norton müthiş rol çıkarmışlardır, ikisini de alnından öpmek gerekir.
"self improvement is masturbation, self destruction is the answer.."