Üretimde ilk defa kullanılan hammadde ve malzemenin stoklara en eski tarih itibariyle girdiği varsayılarak yapılan stok değerlendirme yöntemidir. Bu yöntemde, malzeme ve hammadde alış tarihindeki maliyetler üzerinden değerlendirilir. Eğer ilk giren hammadde ve malzemenin maliyeti düşük ise, şirketin kârı gerçek değerinden yüksek çıkar.
mutfaklarda chef'lerin en çok dikkat etmesi gereken kurallardan birisidir.
üretim tarihi en eski olan ürün, rafta en önde durur, üretim tarihi en yeni olan en arkada durur.
böylelikle ürünün bozulmasına fırsat bırakmadan hemen tüketilmesi sağlanır.
depomuza ilk giren, ilk tüketilir. en son girenin önceliği en gerilerdedir.
gıda zehirlenmesinin en büyük sebebi bu kurala uymamaktır.
işletme, iktisat gibi bölümlerin ilk yıl görecekleri muhasebe dersinde, maliyet muhasebesindeki ünitelerden biridir. envanter saptamada kullanılan yöntemlerden biridir. bunun bir de filo su vardır.
ticaret yapan kişilerin mallarını taze tutmak ya da son kullanma tarihi geçmeden mallarını satabilmek için dikkat etmeleri gereken muhasebe terimleridir. **
ilk girenin ilk çıkması. başarılı bir stok yönetimi gerektirir. keza ilk gelen kutular genelde deponun sonlarına doğru istiflenmiştir. konuyu daha bilal'e anlatır gibi anlatmak gerekirse :
"evdeki ekmeklerin tuketilme seklidir.
taze ekmek alinir. tam yenecekken, once dunden kalanlar bitirilsin der anne.
eger kisir dongu baslarsa, surekli taze gozunuzun onunde bayatlarken dunden kalan bayat ekmegi yer halde bulursunuz kendinizi.
en guzeli, elmek bitmeden ekmek almamak. stok yapmayin ekmekleri. tam ihyiyaciniz olsn anda alin, usenmeyin."