Fibonacci, italyan Matematikçi, Altın orana yaklaşan Fibonacci Sayı dizisini türetmiştir.
Fibonacci dizisi, her sayının kendinden öncekiyle toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir. Bu şekilde devam eden bu dizide sayılar birbirleriyle oranlandığında altın oran ortaya çıkar, yani bir sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde altın orana gittikçe yaklaşan bir dizi elde edilir.
Dört yanı duvarlarla çevrili bir yere bir çift tavşan konmuştur. Her çift tavşanın bir ay içinde yeni bir çift tavşan yavruladığıher yeni çiftin de erginleşmesi için bir ay gerektiği ve tavşanların ölmediği varsayılırsa 100 ay sonunda dört duvarın arasında kaç çift tavşan olur? Bu şekilde düşünüldüğü takdirde tavşan çiftleri aylara göre şu sıralamayı ortaya koymaktadır:
1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89...
Görüldüğü gibi ilk iki sayı hariç her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamına eşittir. Bu sayıların arasındaki oran ise bize altın oranı vermektedir.
Ne işe yarar, nerelerde kullanılır :
1) Ayçiçeği: Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru taneler sayıldığında çıkan sayılar Fibonacci Dizisinin ardışık terimleridir.
2) Papatya Çiçeği: Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir Fibonacci Dizisi mevcuttur.
3) Fibonacci Dizisinin Fark Dizisi: Fibonacci Dizisindeki ardışık terimlerin farkıyla oluşan dizi de Fibonacci Dizisidir.
4) Ömer Hayyam veya Pascal veya Binom Üçgeni: Ömer Hayyam üçgenindeki tüm katsayılar veya terimler yazılıp çapraz toplamları alındığında Fibonacci Dizisi ortaya çıkar.
5) Tavşan: Zaten sorumuz tavşanla alakalı.
6) Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. işte bu taneler soldan sağa ve sağdan sola sayıldığında çıkan sayılar Fibonacci Dizisinin ardışık terimleridir.
7) Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir Fibonacci Dizisi söz konusudur; yani yaprakların diziliminde bu dizi mevcuttur. Bundan dolayı tütün bitkisi Güneşten en iyi şekilde güneş ışığı ve havadan en iyi şekilde Karbondioksit alarak Fotosentezi mükemmel bir şekilde gerçekleştirir.
8 ) Eğrelti Otu: Tütün Bitkisindeki aynı özellik Eğrelti Otunda da vardır.
9) MiMAR SiNAN: Mimar Sinan' ın da bir çok eserinde Fibonacci Dizisi görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camilerinin minarelerinde bu dizi mevcuttur.
0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233,377... diye devam eden sayı dizisini bulmuş olan italyan matematikçi. ayrıca bu sayı dizisinin doğadaki çoğu varlıkta * bulunduğu ilginç bir bilgidir.
asıl adı Leonardo Fibonacci'dir. babasının mesleği sebebi ile doğu topraklarını gezmiş, bu seyehatlar sırasında arap tüccarlardan doğu matematiğini öğrenmiş, onluk sistemde hesap yapmanın ne kadar basit olduğunu görmüş ve yazdığı kitap ile bunu avrupaya tanıtmıştır. avrupa o esnada aritmetik işlemler için roma rakamlarını kullanıyordu ve bu işlemleri sadece hesap uzmanı olan kişiler yapabiliyordu.
c programlama dili dersi sınavlarında karşıma çıkan beni gıcık eden sayı dizisi.
+fibonacci kuralını uygulayan bir program parçacığı yazınız.
-diyosun.
Fibonacci dizilimini bulmuş ünlü matematikçi. Tavşanların doğum oranından yola çıkarak bir sayı dizimi oluşturmuştur. Bu sayı dizimi 1,1,2,3,5,8,13... diye son iki sayıyı toplayıp dizime ekleyerek sonsuza kadar devam eder. Fibonacci, italya'nın Pisa kentinde doğmuş olup esas ismi Leonardo'dur.
asıl adı leonardo pisano olan matematikçi. babasının adı bonacio dur. bir çok yerde konsolos sıfatı ile roma'yı temsil etmiştir. fibonacci ise bonacio nun oğlu anlamına gelmektedir. bonacio alık, fibonacci ise dangalak anlamlarında da kullanılırmış. ancak baba-oğulun alık ve ya dangalak olmadığı aşikar sanırım. şu sıralar pek moda olan altın oran konusu ile sıkça adı geçmektedir.