leonardo da vinci'nin resimlerinde özellikle yakalamayı başarabildiği ardaşık sistemidir. doğadaki her şeyin şaşırtıcı şekilde özünde bu dizinin bir yansıması bulunmaktadır. insan vücudu bile altın oran ile şekillendirilmiştir. altın oran ise bu dizideki ardaşık sayıların sistematik orantılanmasından bulunmaktadır.
genel formu a(n)=a(n-1)+a(n-2) ve başlangıç koşulları a(1) ve a(2)'ye göre dizilişi farklılaşan, sozel olarak kendisinden önceki 2 sayının toplanmasıyla elde edilen dizi biçiminde ifade edilen, altın oranın kaynağı, hayranlık uyandırıcı bir dizi.
bir çift tavşandan başlanırsa ve her ay bir çift, ikinci aydan sonra üretken olacak olan bir tavşan çifti taşırsa, bir yıl sonra kaç tane tavşan çifti olacaktır?
Bu problemden fibonacci dizisi ortaya çıkar. eğer bir çift bebek tavşanın bir ay içinde döl verebilen yetişkin tavşanlara dönüştüğünü var sayarsak ; finonacci dizisine ulaşırız
yanlış hatırlamıyorsam tevrat 'ın bu sayı dizimleriyle yapıldığı iddaa ediliyor.
"adamın biri her tarafı duvarlarla çevrili bir yere bir çift tavşan koyar, her bir tavşan çifti her ay yeni bir çift tavşan dünyaya getirir ve dünyaya gelen her yeni tavşan bir ay sonra üreyebilir erginliğe gelirse, bir yıl sonra duvarlar içinde kaç tavşan olur?" adlı sorudan yola çıkarak leonardo fibonacci tarafından bulunan ve 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 ... olarak devam eden sayı dizisidir.