aslında çok pahalı değildir, hatta metresi cat5ten ucuzdur.
ama installation ve implementation aşamasında firmalar yüksek işçilik ücretleri isterler. ayrıca da yerin altından kablo çekme meraklısı halkımız sağolsun bu ücreti yüksek rakamlara çeker.
türkiye ile alakası bulunanları cenabet olan yeni yüzyılın bilgi iletişim teknolojisi. cenabet olsalar gerek ki balıklar falan gider kemirir bunları* koparırlar ya da okyanusun ortasında geçen gemiler falan takılmayı başarır bahçe hortumu misali. ha şimdi bana mesaj atıp "o kablolar suyun içinde lan günde 340984090234 saat senden daha abdestliler hölölölö" demeyin. önemli olan iç cenabetliği.
bir dönüştrücü sayesinde binary sayıları (I,O) ile kodlanmış bilgiler ışığa çevirilir ve esneme payı yüksek olab bir cam tele iletilir. bu cam tel fiber optik kablodur. fiber optik kablo aldığı bu ışığı, ışık hızı ile diğer dönüştürücüye iletir. o dönüştürücü tekrar ışık kodlarını çözüp binary kodlarına çevirir. böylece iletim sağlanır. çok hızlı ve sağlam bir iletim sistemidir. kablo kırılmadıkça yıllarca birşey olmaz ve bozulmaz. manyetik alandan etkilenmez. bildiğim kadarı ile de tek bir cam kablodan 2000 adet telefon görüşmesi yapılmaktadır.
sonuç olarak, the last mile tabir edilen son kullanıcının evine giren hatlar bakır kablo-telefon kablosu kalacaktır. onu da yaptılar diyelim, evin içinde cat5 kullanacaksın. direk bilgisayara fiber optik ethernet kartı ile yapıcam desen bir sürü para tutacak.
herşey laboratuar şartlarında olsa bile o zaman da, türkiyenin internete çıkış bandwithi var. bu artmadıkça hiç bir anlamı yok bu işlerin.