aynı zamanda fethettiği yerlerin lisanını değiştirmeyi düşünmeyip torunlarını zorda bırakan padişahtır.
ileriyi görememiştir. bir düşünseydi osmanlının fethettiği yerlerde türkçe konuşulduğunu bölgenin gücü olmak daha kolaylaşmaz mıydı...
istanbul ismini koymalarının çok büyük de bir esprisi yoktur milliyetçi bir zihniyetle bakacak olursak, zira bu ad "istinpolin" yani kente, kentde mânâlarına gelen isimden türemektedir ve yunancadır, has yunancadır hem de.
kesin kaynaklara göre, müsbet olarak, 900 lü yıllarda bile, "istanbul" ismi arap kayıtlarında geçiyor, düşünün biz 1050 li yılından sonra bu ismi kullanmaya başlamışız efendim. istanbul' un fethinden çok çok önce bile, cayır cayır bu ismi kullanıyormuş zaten Türk halkı. osmanlı zamanında resmi ad değilmiş ama belgelere girmiş ve sıkca da bu kelime kullanılmış. istan arapçada güzellikler diyarı mânâsına geliyor, merkez ordu komutanının adı "istanbul ağası" imiş mesela. "istanbul efendisi" sıfatı da, yüksek hakimler için bir sıfat olmuş, hatta sonraları, şimdinin istanbul beyefendisi dediğimiz bu "düzgün adam" suretine bürünmüştür.
konstantiniyye kelimesi, 1930 lara kadar bile kullanılmış ve batılılar da Konstantinopolis demişlerdir buna. Bizim Şam dediğimiz yerin de başka milletler tarafından adı "Damascus" olarak çağrılmaktadır ona bakılırsa, yani saçma sapan isim takıntılarımız olmasın. fethetmişiz lan işte daha ne!
öyle saçma takıntılarımız var ki hatta, 1930 un Mart ayından sonra bizim makamlar, yabancılara, artık istanbul lafını kullanmaları gerektiği konusunda sert bir karar almış ve kazayla alışkanlık olarak, "konstantinopolis" yazılı mektuplar gelmiş ve bunları geri çevirmişler düzeltin gönderin lan diye..
600 yıl padişaha kul oldunuz,
300 yıl halifeye kul oldunuz,
ATATÜRK sayesinde Tanrıya kul olmayı öğrendiniz,
Şimdi yine fetoya ve tayyip'e kul oldunuz!
Osmanlı döneminde istanbul'a derSaadet, asitane denirdi.
Konstantin-iyye, iyye takısı Arapça'dir ve Konstantin'in şehri anlamına gelir.
Ayrıca istanbul'un diğer isimleri:
bir bölgenin ismini değiştirmek öyle değiştirdim denildiğinde değişebilecek kadar kolay değildir. sen şuradaki kocaeli'ye bile hala izmit diyen bir halkın bireyisin. bir bölgenin ismini sen değişirsin ama başkaları kabul eder mi? hem kimse kendi adını kendi koymaz, her devlet ve millet kendilerine konulan ismi kullanır. devlet işleri insan ilişkileri gibidir, hiçbir insan da kendi ismini kendi koymaz.
kısacası açılan başlık tarih bilmezliğin sonucu doğmuştur.