şerif mardin, justin mccarthy, lewy, h. lowry, p. wittek gibi osmanlı tarihi çalışan yazarlarla beraber sıkı eserleri olan biridir. ancak bir andrew mango ya da bernard lewis, değildir. hele hele erik jan zürcher asla değil. birincilik tacını zürcher'e takıyorum.
bugün haberturk.com'da röportajını okuduktan sonra objektifliğine inanamadığım, kendi kendimi adamı bir kılıfın içine sokmakla uğraşırken bulduğum* ve sonunda gerçekten olayları tam bir nesnellikle anlattığına ikna olduğum, türkiye tarihini yalayıp yutmuş akademisyen/tarihçi/profesör her şey.
röportajın linki ve yazdığı kitaplar aşağıda. sonuncusunu vikipedi'deki arkadaş ingilizce olarak vermiş, bir bildiği vardır diyorum. yoksa ingilizcem süper.
ittihat ve terakki
türkiye'de çok partili rejimin açıklamalı kronolojisi
demokrasi sürecinde türkiye
modern türkiye'nin oluşumu
ittihatçılıktan kemalizme, makaleler
bir kimlik peşinde türkiye
from empire to republic: essays on the late ottoman empire and modern turkey, 2 cilt
(d. 1938, Delhi), Hint kökenli ABD'li ve Türk tarihçi.
Lisans eğitimini 1958'de Delhi Üniversitesi Tarih Bölümünde aldı. Ardından Londra Üniversitesi'ne gitti. Burada Bernard Lewis'in yanında Türk politikasında ittihat ve Terakki Partisi 1908-1913 isimli doktora tezi hazırladı. Tez kapsamında 1962-1964 yılları arasında Türkiye'de çalışmalar yaptı.
Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Daha sonra Massachusetts Üniversitesi'nden yardımcı doçent unvanı aldı. Aynı üniversitede 1970 yılında doçent, 1978 yılında profesör oldu. 1980-1981 yıllarında Harvard Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nde dersler verdi. ingiltere ve Türkiye'de araştırmalar yaptı.
1997-1998 yıllarında Türkiye'de Fulbright öğretim üyesi olarak görev yaptı. Massachusetts Üniversitesi'nden emekli olarak Türkiye'ye geldi. Türk vatandaşlığı aldı ve Yeditepe Üniversitesi'nde ders vermeye başladı.
19 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, Türk tarihine yaptığı katkılar sebebiyle kendisine Liyakat Nişanı tevcih edildi.