bir zamanlar hayranlıktan da aşırı bir ilgi ile şarkılarını sevdiğim ezberlediğim kişi...ferdi tayfurun üretici kişiliğini seviyorum...ancak şu anda daha çok pop , fantazi tarzı müzikleri seviyorum ...ne olursa olsun ferdi abimiz ekol bir sanatçıdır.bir devrimdir kendisi.
1904-1958 yılları arasında yaşamış, istanbul radyosunda sunuculuk ve kızkareşi a.cimcoz' la seslendirme yapmış, özellikle laurel-hardy, 3 ahbap çavuşlar ve balıkçı osman karakterlerini seslendirmesiyle ünlenmiştir.
filmografisi :
oyunculuk :
istiklal madalyasi (1948)
kerim 'in çilesi (1947)
senede bir gün (1946)
deniz kizi (1944)
nasreddin hoca dügünde (1940)
sehvet kurbani (1940)
günese dogru (1937)
leblebici horhor aga (1934)
milyon avcilari (1934)
cici berber (1933)
bir millet uyaniyor (1932)
yönetmen :
hata (1957)
öldüren sir (1954)
istiklal madalyasi (1948)
kerim 'in çilesi (1947)
senede bir gün (1946)
nasreddin hoca dügünde (1940)
Vay arkadaş insanın nereye, kime döneceği belli olmuyormuş. bayağı karışık ilişkiler silsilesi..bir sürü kadınla gez toz, hepsinden birer çocuk yap ama sonra ilk eşine dön. o da seni kabul etsin..kürkçü dükkanı dedikleri buymuş demek ki..
Ferdi Tayfur 36 yıl önceki karısına döndü.
Ne 30 yıllık hayat arkadaşı Necla Nazır, ne de oğlu Taha'nın annesi Habibe Ümyani Demir.. Ferdi Tayfur, 36 yıllık nikahlı eşi Zeliha Turan Bayburt'a geri döndü.
Vatan gazetesinden Özlem Ülkü'nün haberine göre Ferdi Tayfur'un, uğruna Necla Nazır (54) ile 30 yıllık beraberliğini bitirdiği Habibe Ümyanı Demir'le de ayrıldığı ortaya çıktı. Tayfur'un bu ayrılık kararını Mayıs ayında geçirdiği rahatsızlığın ardından aldığı öğrenildi. Günlerce müşahade altında tutulan ve yüzünün sol kısmına felç inen Tayfur'un, yaşadığı bu olaydan sonra Habibe Ümyani Demir'e(39) olan davranışları da değişti. ilk olarak Tarabya'da Demir'le birlikte oturduğu evden taşınarak hemen yan tarafta ofis olarak kullandığı villaya yerleşen Tayfur'un oğlu Ferdi Taha'ya karşı ilgisi de azaldı.
Tayfur, iddialara göre bu dönemde 36 yıllık nikahlı eşi Zeliha Turan Bayburt'la (62) sık sık görüşmeye başladı. Bu süreçte Habibe Ümyani Demir'le bütün irtibatını kesti ve ilk eşine "Bundan sonra ömrümün geri kalanını seninle geçirmek istiyorum" dedi. Bu teklifine de olumlu yanıt aldı.
Zeliha Turan Bayburt cephesinden edinilen bilgiye göre çift, ofis olarak kullanılan villada birlikte yaşamaya başladı. Tayfur, yan yana villalarda oturan Habibe Ümyani Demir ile Zeliha Turan Bayburt arasında herhangi bir gerginlik olmasın diye de tedbiri elden bırakmadı. Kendi villasının bahçesinin içinde güvenliği sağlaması için bir yakınını görevlendirdi. Oğlu Taha'yı uzun zamandır ihmal eden Ferdi Tayfur'un, 20 yıllık hayat arkadaşı Demir'in zorunlu ihtiyaçları için hiçbir yardımda bulunmadığı da öne sürüldü.
hakkında bir tespitim daha olandır.
zeki müren in 1955 lerde okuduğu ilk plakları dinlediğimde altyapı nın ferdinin çoğu şarkısının altyapısı ile çok benzerlik taşıdığını gördüm.
o yıllardaki zeki müren şarkılarından etkilenmemek mümkün değil tabi.
ağlamakla suçlanır şarkılarında. ben farketmem ama şu da var. şarkılarının yarıya yakınını dinlemem. her sanatçı gibi dolgu parçalar yapmak zorunda kalmış olabilir.
dinlediğim şarkılarında ise olayı bağıra çağıra anlatır. bilinen tanımlamayla isyan eder. o tanımlamaya da katılmam. isyan değil bağıra çağıra anlatmak ifade etmektir, o.
"gençliğimin şarkıları" adlı tsm albümünü "önyargısız", "dikkatle" dinleyenler bilir ki ve biraz olsun müzik bilgisi olanlar farkındadır ki, ferdi tayfur iyi bir "sese", iyi bir "yoruma" sahiptir, gerisi laf-ı güzaf...
daha nice "yıldızlar da kayar ve "koparma gülleri" bestelemiş bir bestekardır ferdi tayfur. bu kadar şaşırmaya gerek yok yeğen, vakit ayırıp da dinleseydin az biraz...
"yıldızlar da kayar" ve "koparma gülleri dalında kalsın" gibi şaheserleri bestelemiş çığırıcı. yani bu adam böyle şarkıları nasıl yapmış anlamış değilim.
yeni şaheserler beklediğimdir. beklerim beklerim de çok, çok, çok zordur.
kendisi de istiyor olsun diye çeşitli denemeler yapıyor programlara çıkıyor. lakin olmuyor. olmaması çok doğal. çünkü eski şarkıları yaşanmışlıkların eseriydi. şimdi o tür olaylar yaşamadığı büyük bir ihtimal. yaşı 60 lara gelmiş. para, pul derdi yok, ezilmişlik yok. öyle olunca da şaheser yok.
--kurgu--
zaman geçmiş adamın bir ara uğruna ölebileceği ama sebepsiz terkeden sevgilisi arar.
+ismimi söylemeyeceğim ama sesini duymak istedim. sadece sesini, seni bir türlü unutamadım çünkü.
- kimsin tanımadım ki
sessizlik.
+ben falanca
-sessiz
adamın eski aşkı telefonu kapatır.
bir kaç gün sonra tekrar arar.
+benim
-anladım sensin ama ben o ben değilim.
onu bulursan ben de konuşmak isterim onunla. soracaklarım var. neşesinden, cesaretinden ve saflığından ilham almak isterim.
+sessiz
--kurgu--
işte yukarıdaki kurguda "-" kişisi ferdi tayfur dur. yani o dahi kendini arıyor.
aslında kendisi gene kendindedir.
o zamanlar yaşadıklarını yansıtıyordu parçalarında güftekar, bestekar veya şarkıcı olarak.
gene öyle yapmalı derim şu an ne yaşıyorsa, nelere hüzünleniyorsa, neye sevinip, neye üzülüyorsa onları anlatan şarkılar söylemeli.
deli gibi blues yaptığını gördüğümde şaşıp kaldığım dışardan bakıldığında acınılası, içine girildiğinde acil çıkılması, yakından bakınca saygı duyulması gereken müzik adamı.