fenomen

    1.
  1. çağdaş felsefe görüşlerine göre, herhangi bir yargıya varmadan, duyular tarafından anında kavranan nesnelere denir.
    10 ...
  2. 47.
  3. Somut, algılanabilr ve denenebilir olay ve nesne demektir.
    5 ...
  4. 64.
  5. bir şeyin kendi kendisini göstermesidir.
    5 ...
  6. 2.
  7. 60.
  8. hayatımda gördüğüm en saçma, gereksiz yarışma. sırf sosyal medyada takipçi sayıları artsın diye yapılmış, insanı iyiden iyiye sanallaştırmaya yönelten, bu mecralarda takipçi yarıştıran bir yarışma oluşundan ötürü izleyen kitlenin yaş seviyesi oldukça düşük olsa gerek. acun herhalde yapacak bir şey bulamadı başka. izleyen varsa bunu atsın kendini bir yerden.
    4 ...
  9. 20.
  10. ben kaşığı eğemediysem fenomen yalandır birader.
    4 ...
  11. 11.
  12. varlığını farkettiren, görmezden gelinemeyen, alışılagelenden farklı, vasat olmayan...
    4 ...
  13. 5.
  14. transport phenomena adlı dersi aldıktan sonra zor anlamına geldiğini öğrendiğim kelime
    3 ...
  15. 7.
  16. 14.
  17. Fenomen (Fransızca: fenomen (phénomène). Türkçe karşılık olarak "görüngü" kelimesi önerilmektedir. Belirli bir şekilde görünür olayları belirtmek için kullanılan, türkcede de olay anlamında günlük dilde kullanılan kelime. Olağan olmak ya da olmamak fenomenin fenomen olması belirlemez. Buna bağlı olarak olağanüstü bir fenomenden de, olağan bir fenomenden de bahsedilebilinir.

    Günümüzde şaşırtıcı olaylar sosyolojik anlamda fenomen sayılmakta, başka bir yöndense ilgi çeken haber konularına fenomen şeklinde yaklaşılmaktadır. Bu anlamda kullanılan terimin açık ve genel geçerli (neye göre şaşırtıcı ya da kime göre ve ne anlamda ilgi çekici?) bir tanımı var görünmemektedir.

    Genel anlamda duyularla ve duyu yoluyla algılanan her şey için kullanılmaktadır. Felsefi anlamda ise daha kompleks anlam katmanları içeren bir terim olarak kullanılır; gerçek varlıktan ve mutlak görüntüden ayırt edilen bir kavramdır. Platon, fenomenler dünyasını gercek dünyanın bir yansısı, yani akılla bilnen reel dünyanın bir görüntüsü olarak almıştır. Kant'ta olanaklı deneyin koşullarıyla ilişkili olan her şey fenomen olarak ele alınmıştır.

    Felsefede somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne demektir. Bir nesne, olay ya da sürecin nesnel gerçekliğini vurgulayan bir ifadedir.

    Edmund Husserl fenomen kavramını tam tersi olarak tanımlar. Husserl'e göre fenomenolojinin ele aldığı konu, algısal ve deneysel nesneler dünyası değil, tersine nesnelerin özüdür.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Fenomen
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük