felsefi materyalizmin temel nitelikleri

entry5 galeri0
    ?.
  1. diyalektik materyalizm ile ilgili üç temel nitelik:

    1) dünyayı mutlak bir "ide"nin, bir evrensel ruhun, bilincin cisimleşmesi olarak gören idealizmin tersine, marksist felsefi materyalizm, dünyayı haliyle maddi olarak kabul eder. dünya maddenin yasalarına göre uygun olarak gelişir ve hiçbir evrensel ruh'a ihtiyaç yoktur.

    "materyalist dünya görüşü, doğanın, olduğu gibi, hiçbir şey katmaksızın kavranmasıdır (ludwig feuerbach'ın tezi)

    2) gerçekte yalnız bilincimizin var olduğunu, maddi dünyanın, varlığın, doğanın ancak bizim bilincimizde, duyularımızda, düşün ve algılarımızda bulunduğunu savunan idealizm görüşü aksine doğa, madde ve varlık bilincimizin dışında vardırlar. madde ilk veridir, maddenin, varlığın bir yansıması olan bilinç ise ikinci veridir.

    3) dünyanın ve varlığıun asla kavranılamayacak olan "kendinde şey"lerle dolu olduğunu savunan idealist görüşün tersine dünyayı ve onun yasalarını tümüyle bilinebilir, deneyim ve pratikle doğrulanmış doğa yasaları üzerine bilgilerimizin nesnel gerçeğin tutarlılığını taşıyan geçerli bilgilerin doğruluğu kavranabilmektedir.

    ------

    burada diyalektik yöntem ve materyalist teori birleşmiş ortaya da diyalektik materyalist görüş ortaya çıkmıştır. hegel'in idealist görüşüne ve özellikle kant'tan gelen "kendinde şey"lere bariz eleştiriler vardır. dahassı platon'un idealar dünyası da bu eleştiri oklarının ucunda durmaktadır. elbette hegel'in hakkın yenmemektedir burada hegel'in yöntemi aslında tekrar kullanılıp içerisinden "us dışı olan" ideler çıkartılmıştır.
    3 ...
  2. ?.
  3. maskesini çıkaran yazarın ilk ciddi eseri. hoşgelmiş.
    2 ...
  4. ?.
  5. -Nevzat, aşkım ne düşünüyorsun?
    +Felsefi materyalizmin temel niteliklerini... Ne düşüncem Müjgan! Yanımdasın ya... Her duygu da dillendirilmez ki...
    -Sana ben bir çay demlerim ki! Ne deyim Nevzat, Allah bizi yalnış bilinçten korusun. kek yaptım hem!
    3 ...
  6. ?.
  7. üniversite de bazı derslerde ezberlenip yüksek not aldıran niteliklerdir.

    yoksa yaşamını bu anlayışa göre veya platoncu bir anlayışa göre temellendirip, o şekilde yaşayan veya bu iki ayrımı da hissettirecek derecede yaşayan kutuplar modernitede göremezsiniz.

    şimdi; "hocu ben diyorum ki evren dediğimiz şey mekanik *bir sistem gibi, saat gibi işliyor" diyen birisi de aynı kaba sıçıyor, "hocu ben de diyorum ki düşünülebilir dünya da var be." diyen de aynı kaba sıçıyor.

    insanı sadece gelenek veya sadece akıl ile sınırlandıran muhafazakar veya aydınlanmacı piçlere de selam edeyim bari.

    akademik tartışmaların dışında yığınlara gram faydası da olmayan niteliklerdir ayrıca.
    0 ...
  8. 0.
  9. Marx, diyalektik materyalizm, almanya, hegel, klasik materyalizm vb. Etiketlerle arastirilabilecek konu.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük