Marksist felsefenin temel ilkeleri ismiyle yayınlanmış olması daha doğru olurdu. Açıkça genel anlamda felsefeyi materyalizme indirgeyen bir eserdir. Tanıdığım marx sever akademisyenler bile bu kitabın çok ciddiye alınmamasını söyler. Ama genel anlamda felsefe olarak okunmaz, sadece politzeroşun kastettiği anlamda okunursa pekala faydalı bir eserdir. Her felsefi eser taraflıdır ama bu taraflılık bu şekilde değildir.
felsefe doktorası yapan bir hocamın tezi şu nedenle reddedilmiştir:
"batı dünyasında yeterince felsefi görüş üretilmiştir/üretilmektedir. sen yeni bir görüş öne süremessin, onların görüşlerini yazmak zorundasın."
sanırım türkiye'deki felsefenin en önemli ilkesi budur.
bu kitabı okuyan kişinin sınıfsal farkları objektif yansıttığı için kitabı eleştirmesi gibi birşey olamaz. lümpen sıfatını hakkıyla taşıyabilecek olan olsa olsa kendisiyle benzer felsefi çizgide yer alanları lümpen diye etiketleyenlerdir. kitapta yer alan materyalizm/idealizm karşılaştırmasında idealizm kısa kısa geçilirken materyalizm ayrıntılarıyla işlenmiştir. ideali,her ikisinin de aynı derecede irdelenmesidir ki insanlar aklın yolundan gitsin . zaten bu şekilde adil bir çözümlemeden sonra mantık materyalizmi gösterecektir. sözünü ettiğim taraflılık/tarafsızlık budur.
fransız komünist partisi'nin kurmuş olduğu işçi üniversitesinde anlatılan derslerden derlenmiş kitaptır.doğal olarak taraflıdır yani.bu kitaba subjektiflik eleştirisi getirmek garip olur.
çok objektif bi bakış açısına sahip olmasada dili felsefenin karmaşıklığından uzak sade bir dil ve kitap genel olarak bilincimizi aydınlatacak bir kitap. felsefeyi ve sosyolojiyi materyalist/marksist olan ve olmayanlar olarak ikiye ayırmış.
marksizmin el kitabı. marksizmi marks ve engels yerine büyük çoğunluk politzer'in bu kitabından öğrenmişlerdir. mükemmel bir basitleştirme ve öğretim kitabıdır. fakat sadece marksizmi öğrenmek isteyenler için... genel anlamda felsefe öğrenmek isteyenler veya felsefeyi bilenler için kitabın hiçbir mesajı yoktur...
idealizmi çok gülünç bir şekilde tasvir etmiş kitap. yıldırım çarptığında materyalist naparmış, maddi şeylerle ona karşı önlem almaya çalışırmış. ama idealist naparmış? hemen allahım sen bizi koru diye dört dolanırmış. şimdi düşünün, yıldırım çarptı, hegel oturduğu yerden kalkıyor da dolanıyor evin içinde allaaam sen bizi koru diye. piii.
hegel'den, freud'dan bahsediyor ama acayip şekilde yüzeysel. yani acaba fikrimi değiştirir miyim biraz okusam diyen adamın tedirginliğiyle yazılmış sanki kitap. kardeşim açsana sen iyice bi hegel'i? freud'u? tamam materyalizme paralel şeyler dememişler ama böyle de çocuk gibi freud çiştir, boktur, siktir edin bunları denmez ki. bi an idealist olasım geldi. ama materyalizm candır canandır. bırakılmaz.
sosyalizm hakkında ilk okuduğum kitaptır kendileri.
ondan önce felsefenin başlangıç ilkeleri okunursa çok güzel oluyor canım.
stalinin yazdığı diyalektik ve tarihsel materyalizmi kaynak gösteren kaynak olmasıyla birlikte hepsini geçirmiştir kendileri.
eğer 2 gün ara verilirse depresyona sokabilecek türdendir cok akışkandır uu..
ne hikmetse okuyanların bir anda filozof kesildikleri kitaptır. kitaptan öğrendikleri kelimeleri her cümlelerinde kullanıp, entellektüellik taslamaya çalışırlar.
kavram kargaşalarını ortadan kaldıran, açıklığa kavuşturan bir eser. şöyle der politzer: (ya da buna benzer şeyler işte, okuyun kitabı, beni yormayın sımaylisi)
gerzeğe gibi anlatır olmasını geçtim, felsefe konusunda milyonlarca basitleştirme yuvarlama yutma falan içeriyor kitap yani herkes felsefe öğrenmek zorunda mı, öğrenmek zorundaysa da bu şekilde mi öğrenmek zorunda? hazırla adam gibi bi felsefe programı anlat o zaman.
manifesto bir de siyasal bi yapıt, felsefi falan değil. işçi adam napsın materyalizmi abuğu gubuğu adam sanki kiremit örerken "bu berkeley de tam ibne ya, tutturmuş bi idealizm" falan mı diyecek, politzere soruyorum: derdin nedir be adam?
orjinal adı materyalist felsefenin ilkeleri olan; ama zamanında türkçeye bu adla çavirilen eser. politzer'in bir sendikaya mensup işçilere verdiği derslerin notlarından derlenmiş bir kitaptır ayrıca.