felsefe derin konudur. tehlikelidir. tam donanımlı olmadan giren kendini kaybedebilir. kafasına huni geçirip, elinde dieksiyon, gecelerin yargıcı olabilir.
beraberinde bilimin gereksizliğini getirir. felsefe bilimlere yol gösterendir, bilimi ateşleyendir. Felsefe düşünmektir düşünmeden ilim, bilim ya da fen hiçbiri olmazdı. felsefe aslında ilimden bilimden öte insan olduğunu anlamaktır, çüküyle düşünenler için değil bu sözlerim, anlaması gereken arkadaşlar anladı zaten.*
vakti zamanında ingilizler hindistan'ı sömürmeye başladıklarında yaptıkları ilk iş, felsefe dersini müfredattan-bildiğin ortadan- kaldırmış, yerine matematik-özellikle logaritma- ve geometri dersleri koymuştur. sonuç ortada, yüz milyonlarca aç insan, ne idüğü belirsiz bir ülke ve bu ülke içinden çıkan, yurt dışına beyin göçü eden yüz binlerce matematik dehası hint. ne kadar gereksiz öyle değil mi?
ayrıca çok kafa karıştırıcıdır. din gibi bir konuda, felsefe dersi görmeden kafanızda soru işaretleri yokken daha sonra kendinizle baş başa kaldığınızda kendinize sorular sormaya başlarsınız.
çok ama çok doğru bir mantıktır. Evet felsefe gereksizdir. Hatta bazen saçmaladığı yerler de vardır ama saçma yazmak istemiyorum. ** Çünkü felsefe okuyanlar da var.
Beş yaşındaki çocuk gibi "o nedir? bu gerçek midir? bu ne anlama gelir?" gibi sorularla uğraşmaktan daha önemli işleri olmalıdır insanın. Her şeye neden diye sormak, her şeyi mantık rayına oturtmak gereksiz bir uğraştır bence. Yada ben felsefeyi yanlış anlamış olabilirim. * zaten hiçbir zaman sevmedim felsefeyi. Özellikle öss sorularındaki felsefe öğrencinin bilgisini ölçmekten çok kafasını daha çok karıştırmak için yazılmış diye düşündüm hep. O kadar kafam karışırdı ki 4 şık arasında kalırdım. Öyle bir şey işte felsefe.*
yanlış anlaşılmış necip fazıl tespitidir. entut benim çok sevdiğim bir yazardır; ama necip fazıl yorumunda bir yanlışlık var.
necip fazıl felsefenin gereksizliği demez: batı tefekkürü ve islam tasavvufu der. böyle, çok orijinal bir sentezdir bu ve bu sentz altında felsefeyi yerer...
tanıdığım biri, ortamda konuşulan meseleyi anlamadığı zaman, "lan bırakın oğlum bu işleri"
derdi. felsefe, öncelikle anlayan, yani düşünen, sonra da anlatabilen yani düşündüren kişilerce
yapılır. daha açıkçası insanların yaptığı birşeydir.
felsefe sayesinde diğer bilimlerin ortaya çıktığı düşünülürse o zaman tüm bilimler gereksiz gibi saçma bir sonuç çıkar ortaya. felsefe gereklidir kesinlikle.
felsefe doğru bildiğimiz şeyleri farklı bir açıdan bakarak sorgular, bu nedenle sorgulamak insanı diğer alemlere, canlılara, varlıklara karşı farkında olmamızı sağlar hiç birşeyi düşünmezsen sorgulamazsan ne öğrenirsin ne gelişirsin. *
"dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı."
(bkz: albert camus)
doğru bildiklerimiz, gerçek olsaydı, felsefe olmazdı. felsefe olmasaydı sen burada troll tavırları takınıyor olamazdın, klişesine girmeyeceğim. daha lisede felsefe derslerinde, tanım olarak, akıllı, düşünen bireylerin yapabileceğini söylemişlerdir.
dolayısıyla, ikisi de eksik olunca insanda, evet felsefe gereksizdir, sizler için.
şu hayatta o denli gereksiz şey var ki gerekli gereksiz ayrımını doğru yapabilmek için bile saatlerce felsefe yapılabilir. ve sonuçta belki tek sonuç çıkmaz ama, o vücudun üzerindeki kafanın saksı vazifesi görmediğini anlaman gelişimin açısından büyük önem taşır.
kısaca, hiçbir şey göründüğü gibi değildir.
beyni; bozuk bir saat gibi günde iki defa çalışan bir insanın dahi farkında olmadan bir şeyleri sorgulamasına, tespit yapmasına ve bir savda bulunmasına yardımcı olduğuna göre fazlasıyla lüzumludur.