felsefenin boş bir uğraş olması

entry36 galeri1
    1.
  1. eski yunandan beri var olan felsefeyle ilgilenen kişilere baktığızda hepsinin bir tek özelliğini görürsünüz; yapacak uğraşları olmadığını. zaten felsefenin amacıda çözüm bulmak değil sadece soru sormaktır. ortaya bir soru atarlar ardındanda hadi babam sorunun cevabını bulmaya uğraşırlar. velakin hiçbir cevapta bulamazlar. yaklaşık üç bin yıldırda bu süreç hiç değişmeden hep böyle olmuştur. necip fazıl ın dediği gibi; felsefe bir ağacın etrafında yüzlerce kez tur attıktan sonra dünyayı dolaştım sanmaktır.
    4 ...
  2. 2.
  3. felsefeyi bilmeyen birinin atıp tutmasıdır. felsefe bir yaşam biçimi demektir. ufak bir şey hakkında bile muhasebe yapabilmektir. bunu yapamayanlar genellikle işe yaramaz olduğunu söylerler, yanılırlar.
    9 ...
  4. 3.
  5. destekleyenlerinin mümkünse felsefeyi rahat bırakıp kendilerine göre daha dolu uğraşlar edinmelerinin daha iyi olduğu önermedir. saçmadır.
    2 ...
  6. 4.
  7. bunun aksini iddia edenler felsefenin somut bir yararını söyleyemezler. hep konuş hep konuş, icraat yok. aynı akp...

    icraatsız felsefe boş konuşma dışında bir şey değildir.
    3 ...
  8. 5.
  9. felsefe, bir tür aynadır. baktığınızda, kendinizi görürsünüz.
    3 ...
  10. 6.
  11. felsefesi olmayan insan eğersiz ata binmiş gibidirden yola çıkarsak, felsefenin boş bir uğraş olduğunu düşünen insan kafasının içinde taşıdığı nimetten bir bok anlamamış olan insandır sanırım.

    bırakın da cahil kalsın amaçsız yaşasın.

    ha bu arada; "insanları diğer canlılardan ayıran en önemli şey nedir?" sorusuyla yine de çıkmadık candan ümit kesilmez diyerek noktalıyoruz.

    düşün ferahlık hissedeceksin.
    3 ...
  12. 7.
  13. (bkz: boş adam tespiti)

    edit:meğer ne çok insan lisede felsefeden çakmış.
    5 ...
  14. 8.
  15. günümüz dünyasında felsefe biliminin yok olmaya yüz tutmasından ve getirisi olarakta yeni nesilin ilgi alanı dışında kalmasından dolayı açılmıştır başlık. insanlığın gelişmesinde tartışılmaz katkıları bulunan bütün bilim insanları felsefeyle iç içe yaşamışlar bir çoğu da yaşadıkları dönemin hatırı sayılır filozofları olmuşlardır. gündeme ivedilikle oturması gereken bu boş düşünceler değil felsefe olmalıdır ki içine düşülen bunalım ve sosyo-ekonomik çıkmaz artık sona ersin.
    1 ...
  16. 9.
  17. -felsefe boş bir uğraş kamil biliyo musun?
    +hadi ya? ne güzel peki, ondan alalım?
    -sana ne lazım?
    +abi ben şöyle iç dünyamı keşfetmek istiyorum, böyle bi düşsel ve psikolojik algımı kuvvetlendirmek istiyorum, bu yunan filozofların varya hani, platon var mesela; socrates'tan öğrendiklerini yazmış hani: devlet kavramını ortaya çıkarmış, üstüne yasalar'ı anlatmış, sonra lakhes ve cesaret diye bi eseri var, cesaret kavramına bi girmiş; "oha bu nasıl bi beyin lan!" diyosun. işte ne yapsak bunun yerine?
    -?! kamil sen nerden biliyon bunları?
    +okumuştum abi.
    -salaklık yapma öküz. bu dediklerinin hepsini zaten yapan var, boşu boşuna okuma o gavur kitaplarını.
    +kim yapmış abi?
    -bak şimdi. aç stv'yi beşinci boyuttan başla izlemeye...
    +eee
    -orada, evreni çözeceksin.
    +?????
    -sonra aile mahkemesi adlı überilmî programı aç...
    +yasaları en iyi öğreneceğin yer de orası...
    -e abi cesaret işi n'olcak?
    +onun için de haberleri izleyeceksin.
    -neden abi?
    +olm adamlar, anayasada suç olan her şeyi alenen uyguluyorlar orda, tarikat temsilciliği, tsk'ya iftira, yargıya müdahele, deniz fener'i darpanesi reklamı vs.
    -hmmm.
    +hmm ya... bunu yapmak göt ister, al sana cesaret... ha lakhes ve cesaret olmaz, feto ve cesaret olur onu bilemem...
    -büyüksün abi, sağ ol...
    +yola devam koçum, aferin...

    yazarın notu: bir ironiydi yurdum insanı...
    4 ...
  18. 10.
  19. felsefe diye, hayatın anlamı ve gereği üzerine düşünmek kastediliyorsa yanlış bir önermedir. ancak tarih boyunca, sokrates'ler, platonlar, kant'lar, hegel'ler'in yaptığı felsefeye boş denmesi doğrudur. gerçek birdir. hayatın amacı, sebebi, islam tarafından gayet güzelce izah edilmiştir. bunun haricinde amaç aramak gereksizdir.
    1 ...
  20. 11.
  21. felsefe düşünürlerinin, psikoloji, sosyoloji, bilimsel ve tıbbi bir çok konuyu içine alan bir düşünce-çalışma şekilleri vardır. düşünce ancak bir çok düşünce ile ortaya kesin sonuç çıkarır. boş uğraş olup olmadığı, düşünürlerin elde ettikleri neticeleri ve eserleri, inceleyerek anlaşılabilir.

    "düşünüyorum öyleyse varım"
    descartes
    3 ...
  22. 12.
  23. Soru sormakta bir erdemdir, nedenleri nedensiz olarak açıklayanlara inanmaktansa, cevap bulunamıyacak bile olsa soru sormak güzeldir. Felsefe neden, nasıl diye sorulduğu anda başlar. Ve insanlığın gelişimini felsefe ye borçluyuz bilime yön veren yine felsefe nin kendisidir. Yaşadığımız sistemlere yön verende yine felsefe dir.
    1 ...
  24. 13.
  25. insan, diğer canlılara nazaran bilhassa fazladan arzuyla donatılmıştır. gelişmişliğiyle paraleldir bu durum. arzular da içgüdüsel, ihtiyaçlara dayalıdır. arzu denilen şey de ihtiyaçları karşılama isteğinden ibarettir. ihtiyacın karşılanması, hâl değişimi gibi, tamamlanana değin zevk verir, ihtiyaçla birlikte arzu da, bu süreçte, hâl değişimine uğrayan madde gibi azalır, ve biter.

    felsefeye gelelim; felsefe, anlama arzusudur. açken yemeğe duyulan arzudan daha az değildir. yemeğin inciği cıncığı günümüzde ne kadar çıkarılıyorsa, felsefenin de o denli çıkarılıyordur belli kesimlerce. farkında olun, olmayın felsefe hepinizde var.
    1 ...
  26. 14.
  27. ne ile yönetildiğini bilmeyen boş insan söylemi. ötesi değil!
    1 ...
  28. 15.
  29. anlayamadığın şeye bok at rahat edersin türk lümpen atasözünün bir versiyonu gibi gözükse de aslında değildir. tıpkı felsefe gibi edebiyat ve sanat da gereksiz boş uğraşlardır. zaten türk dediğin fazla düşünmez, pirelenip silkinmez, geğirir de gerilmez, kurtlar vadisi seyreder, sonra çükünü eliyle düzeltip varsa karısını siker, yoksa birine tecavüz eder, çocuk yapar,adam kazıklar, hafta sonu avm lere doluşur, karanlıkta koyuşur. yabana atmayın bu da yaman bir felsefedir baksanıza ne çok aksiyon var işin içinde. ötekiler ne yapıyor allah aşkına, yok kavramlar mı esastır adlar mı? öz mü varoluş mu? özne mi nesne mi? varlık mı oluş mu? bütün bunlar yunan işidir, bunu bilen iki kişidir, biri erkek biri dişidir, aaavvv terbiyesizzzz! yunan dediğin nedir,ezeli düşmanımız, çatlasın düşmanımız, biz yunana koyarız, platonu şiş yapar aristoya sokarız. hoyda breeeeee aslanlar! dünya türktür felsefesi güdüktür recebim de recebim şahanım gökbakarım.
    3 ...
  30. 16.
  31. felsefe grek hukukunun düşünceye tecelli etmiş biçiminden başka birşey değildir.
    felsefenin dünyaya bir getirisi yoktur. felsefenin türk karşılığını arayanlar ziya gökalp okuyabilir.
    1 ...
  32. 17.
  33. felsefecilerin sorularını yanıtlamaya zekası yetmeyen, akıl ve bilimden uzak birinin söyleyeceği sözdür.
    4 ...
  34. 18.
  35. yanlış olan söylemdir, zira hemen tüm *pozitif bilimlerin babası felsefedir. hem bir insan kendi varlığını sorgulamayı, düşünmeyi boş iş olarak görüyorsa, neden yaşadığını bir anlatsın.
    3 ...
  36. 19.
  37. birbiriyle ters düşen bir çok düşünce tarzını içinde barındırmasına rağmen tamamına saçma demek gerçekten yüce bir zekanın ürünüdür. ayrıca felsefe zaten bazı temel ihtiyaçların giderilmesinden sonra yapılabilir.
    3 ...
  38. 20.
  39. buna en güzel örneği platon un magara ornegini anlatan şu resim açıklar diye düşünüyorum:
    http://2.bp.blogspot.com/...m_85o/s400/ads%C4%B1z.bmp

    felsefe yapmayan insan, kendisine gerçeklik olarak dayatılan yanılsamaların (resimde ışığın yansıttığı gölgelerin) dışına çıkamaz. zincirlerini bir türlü kıramaz, kırma isteğini de bu başlıkla anlaşılabileceği gibi gösteremez. felsefeyle uğraşan insan ise, resimde mağara ağzında görülen, ışığın kaynağını keşfetme yolundaki insanlardır. zincirle bağlı gölge oyunlarını izleyenler, yer yer diğerlerinin boş işler peşinde koştuklarını düşünürler. çünkü gerçek ışık göz kamaştırıcı, baş döndürücüdür. ayrıca alışılmışın dışına çıkmak da gereksizdir.
    ışıktakiler ise bilgelerdir. ne yazık ki sayıları fazla yoktur. ama bu sayının artması her lanunun amacıdır.
    2 ...
  40. 21.
  41. Öyle bir bilim ki sürekli cakisiyor herkes kendi teorilerini belirtmiş ama ne kadar doğru? Ne kadar güvenilir? Sürekli akıl fırtınaları estiriyorlar ama hiç gerek yok saçmalıkta öteye gidemez. felsefe anlamsız sorular icinde yuzmekten başka birşey değil. hayır o birşey değil adamlar sidik yarıştirircasina haklılıklarını savunuyorlar.
    0 ...
  42. 22.
  43. az biraz bilmekte fayda vardır. ağzın laf yapar. biraz felsefe bilen erkeğe dayanabilecek hiçbir kız yoktur.

    ama çok derinine girmeyeceksin öyle. kaçarlar. türk kızı gelemez öyle obje süje... isim vereceksin, net konuşacaksın... "sartre'a katılmıyorum ben şahsen"... bu laf fıçı bira etkisi yapmazsa hiçbir şey bilmiyorum.

    he amk, çok iğrencim. hepiniz çok temizsiniz.
    2 ...
  44. 23.
  45. tam da ortadoğulu birine yakışır sözdür. Cahilliğe bu kadar methiye dizilen başka ülke var mıdır çok merak ediyorum. Haspam tüm felsefi başyapıtları yaladı yuttu, epistemoloji etimoloji sildi süpürdü sonra gördü ki felsefe boş bir uğraş. Bak yavrucugum bugün etrafında gördüğün tüm gerçeklik bir zamanlar düşünebilen sayılı insanın hayaliydi. Aman ya neyse kime anlatıyoruz ki.
    5 ...
  46. 24.
  47. Düşünülmeden yapılan bir öneridir. Neye göre boş, kime göre boş diye sormalıyız ama boşun da ne olduğunu sormalıyız. Analitik olarak bu tanımları çözümlediğimizde bu önermenin doğru ya da yanlış olduğuna ulaşabiliriz. Bunlar yapılana kadar sadece bir önermedir.
    0 ...
  48. 25.
  49. felsefe hayatında uğraşabileceğin en dolu en bilimsel şeylerden biridir. (bkz: düşünüyorum öyleyse varım)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük