doğru düşünme, düşünme faaliyeti içerisinde doğru yolda olmaktır. ki felsefe doğru ve yanlışı da tartışır. sonuca varmak değildir amacı, öğrenme ve düşünme isteği ve sevgisi ile sonuçtan çok yol bulma eylemidir. sevgili karl jaspers'in de dediği gibi felsefe, yolda olmaktır.
yoksa değişmeyen tek şey değişimdirmiş, her şeyin özü sudurmuş, ben nihilistim tripleriymiş felsefeyi tanımlamaya çalışan bilinçsiz beyinimsilerin birer nefesidir sadece.
devrik cümle kurma zanaatı sanılan hayat damarı. çeşitli düşünme stillerini bir arada bulunduran manevi toprak. din ve siyaset ile ilişkisinde çoğu insanın olumlu ya da olumsuz bir numaralı aracı. beyin gerektiren, beyin bedavacıların hiç bir zaman algılayamayacağı adab-ı aşk.
Felsefe veya düşünbilim, sözcük kökeni olarak Yunanca seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin.
üstteki vikipedi tanımıydı bana soracak olursanız; fazla yapılması akli dengeyi kaybetmeye sebebiyet veren, az yapılması odunluk, vurdumduymazlık ve eleştirel yoksunluk yaratan, ortasının ise her bünyeye bir şeyler katabileceği faaliyettir. felsefe ve felsefe yapmak bazı aksini iddaa edenlerin tersine abartılmadığı sürece insana bir şeyler katabilecek hoş bir eleştirel yaklaşımdır. ama altını çiziyorum, abartılmadığı sürece...
cinselliği bastırınca yönelinen oluşum. ilgilenenlere marx'ı bırakıp sex'e başlayın derim. yapacaksanız yatak odasında felsefe yapın. felsefe "yolda olmaktır" diyorlar. yol yakınken dönün diyorum. sonu yok bu işlerin.
sorgulayan, sürekli sorularla hareket eden, kişinin kafasındaki soru işaretlerini çözmesine yardıcı olan, felsefe eşittir hayat olarak nitelendirilen bir düşünme biçimidir. sonuç olarak felsefe yaşamdır.
12 soru (evet tam sınır bu) çözdükten sonra uyutması garanti ders müsvettesi. Hatta hiç unutmam, sorulardan birinde şöyle bir şey okumuştum, okumuş ve şaşı bak şaşır tadında olmuştum:
"Felsefe yapmak isteyen kişi felsefe bilmeli. Felsefe yapmak istemeyen kişi de felsefe bilmeli. Çünkü felsefenin ilgilenmediği konu yoktur. Felsefe her alanda neden ve niçinlerle ilgilenir, sebepleri araştırır."
Özetle kurtuluşumuz yok bu şeyden. Uyku ilacı niyetiyle yutabilirsiniz, gerçekten.
insanoğlu önüne çıkan tüm sorunlara çözüm aramalıdır. Dünyayı yorumlamakdan ziyade onu değiştirmeye çalışmak, asıl olan meseledir. En azından marksist bir filozof böyle açıklamada bulunur. Merakın, sorgulamanın amaç olduğu bir bakış açısıyla yola çıkarak, herkesin kolayca felsefi bir zihne sahip olabileceğini varsayan popülist ve yanıltıcı bir felsefe anlayışına da kapılmadan; yapaylıktan uzak, doğal bir tartışma, diyalog, karşılıklı etkileşim ortamına zemin hazırlamaktır.