felsefi olarak düşünüp, yazmak için felsefe tarihindeki kişileri, olayları ve olguları bilmemiz; hangi filozof nasıl düşünmüş neyi savunmuş tezi antitezi nedir, bilmemiz gerekir mi? sorusudur.
felsefe yapmak için felsefeye gerek hem vardır hem yoktur arkadaşım. al sana felsefe sonuçta her konuştuğumuz cümle aslında felsefi açıdan değerlendirilebilir. hepsinin altında bir bit eniği bulunur.
gerek yoktur fakat felsefenin metedolojisini bilmeyenler saçma sapan konuşmalarının veya düşüncelerinin felsefe ürünü olduğunu sanırlar, dolayısıyla can sıkarlar, kafa ütülerler...
felsefe aramak, çatışmaktır. belki başlangıcı gerektirmez ama aradıkça felsefeyi öğrenir insan. çatışma felsefenin doğasıdır. seninle çatışanların kim olduğunu, fikirlerini öğrenmek doğal seyrinde devam etmektir.
felsefe yapmak için felsefe bilmeye gerek olsaydı felsefe zaten olmazdı. Tabi günümüz koşullarında mümkün olmayan durumdur. Nitekim bilgi çağındayız ve temellendirdiğimiz sistematiğimiz dünyanın geri kalanından kopuk olmamalıdır. Antitezin varsa bile mevcut tezlerden yola çıkarak temellendirmek, ne kadar aykırı da olsa düşünce sistematiğinin kabuledilebilirliğini arttırır.
felsefe nedir? Ne işe yarar? Hayatımızda olup bitenleri sadece bir soru akımına mı dönüştürür? "Felsefe yapma" derken aslında çok soru sorma anlamında kullanırız. Ama zamanla kalıplaşmış.
Gerek yoktur. Ornegin ibrahim tatlises bile bir sarkisinda '' beni benden alirsan, seni sana birakmam'' diyerek hala anlayamadigim acayip bir felsefe yapmistir.
yüksek lisans alımlarında herhangi bir dört yıl lisans eğitimi almış olma şartı gösteriyor ki eğitimini almamış olanların da yapabilecekleri işmiş. tartışılır.