Bildiğini düşündüğün şeyleri öğrenme ihtimalin olmadığından, önemli olan neleri bilmediğindir. Felsefe bu yüzden tüm kapıları açabilen bir olgudur. güzeldir, hoştur ve çok faydalıdır.
kıt bir felsefe tanımıdır. zira felsefenin öznel birşey olduğu gerçeğini düşünürsek herkese hitap etmeyecek tanımdır. başkasına göre felsefe 'yolda olmaktır' diğerine göre ise 'bir şeylerin farkına varmaktır.' antik yunan filozoflarının ilk filozof oldukları için ne desek tarihe geçer mantıkları ile hareket edip söyledikleri sözlerden biridir. felsefe tarihinin intikamı için;
Felsefe, insan aklını veya diğer düşünme yetilerini kullanarak var olanı kavramaya ve açıklamaya çalışır. Felsefe bu açıklama çabasını var olanlara soru sorup cevaplamaya çalışarak giderir. Soru sormak ise merakla başlar.
insan kendisi, çevresi ve yaşadığı hakkında merak duymaya başladığında soruyla başlar:
- Ben kimim?
- Dünya nedir, neden vardır?
- Varlık nedir, nasıl oluşmuştur?
- Evren sonlu mu?, sonsuz mu?
felsefeyi başlatan bu sorulardır. Sıradan anlamakla yetinmeyen insan, zihinsel sorgulamaya başlayarak felsefe yapmaya başlar.
"tek bildiğimiz, hiçbir şey bilmediğimizdir"
"ben bilmediğimi bildiğim için diğer insanlardan daha akıllıyım"
"hepimiz sonsuz bilgisizliğimizde eşitiz"
ayrıca basit bir açıklama, sokrates :
-rasyonalisttir.
-felsefesi ahlak çıkışlıdır.
-eser kalame almamıştır. (yani bu yukardaki sözleri söyleyenin sokrates olduğunu platon un gençlik döneminde yazdığı eserlerden biliyoruz)
-bilginin elde edilmesinde iki yöntemden yararlanır ;
+mayotik yöntem
+ironi yöntemi