felsefe ne işe yarar

entry72 galeri2
    47.
  1. Varoluşun temel ilkelerini, yaşamsal sebebi sorgulamaya yarar efendim. ister Tanrı'yı sorgula ister toplumsal yapılanmayı her şeyi sorgulamayı gerektirir. Olaylara bir sebep arama. Yaşamsal yaklaşım temellerini bulmaya yarar ayrıca. (bkz: o ne ya) halkın sosyal durumundan tutta Tanrı'nın bizi neden yarattığına kadar. 3000 yıllık felsefe tarihine öyle saçma denilemez kanımca. Sokrates, Platon, Kant, Hegel, John Locke vb. insanlar gerçekten bu hayata / yaşama felsefi anlamda çok şeyler katmıştır. Ülkemizde bulunan bazı insanlar maalesef felsefeyi "laf sokmak amacıyla" ilişkilendiriyor. Ne kadar saçma. Bir az düşünüp sorguluyorsun sonra dışarı aktarmak istiyorsun ve aldığın tepki "felsefe yapma". Biraz çevrenizdekilere değer verdiğiniz kadar bu değerler topluluğuna da değer verseniz (felsefe). Ve evet bazı insanlar felsefeci olup gerçekten bilime önemli şeyler katmıştır. Mesela Demokritos. Ruhumuzun atomlardan oluştuğunu öne sürmüştür. (bkz: ruh atomları) ölünce de bu atomların bilyeler gibi etrafa saçılacağı görüşündeydi. Felsefi anlamda bir fikir öne sürdü. Öte yandan atom fikri sadece bir plaja/sahile bakarken aklına geldi. Ve şu an dünyada atom yok diyelevilecek insanı her halde hastaneye kaparlar. O kadar teori (bilim teorisi) atoma dayanıyor. Atom düşüncesini keşfeden Demokritos ve evet Demokritos'ta felsefi (bkz: filozof) birisiydi. Demem odur ki Türkiye'de maalesef sorgulamayan, düşünmeyen insan modeli istiyorlar. Ortaokullarda haftada 2 saat din dersi var. Lisede de. O kadar imam hatip lisesi var. Kaç saat inanç ile ilgili dersler veriliyor. Ama daha burada liselerde zor felsefe dersi veriliyor. Madem sen dinleri inançları öğretmek istiyorsun o zaman sorgulamayı da oğret ki her birey kendi sorgulayıp seçimini yapsın. Bence bu yüzden ortaokullar da da felsefe dersi olmalı. Şöyle bir bakış vardır ki din öğretmenimin gözü önünde felsefe kitabı okudum kadın bana ateist gözüyle baktı. Bu benim hep dile getirdiğim bir şey hatta din sınav kağıtlarının da arkasına yazdığım bir konu. "Bir az olsa da felsefe dersi verilse". Neden vermek istemiyorsun? Bir az düşünüp sorgulamalarını istemediğin için mi. Yani olaylara bir de bu açıdan bakın. (bkz: çok konuştum)
    0 ...
  2. 46.
  3. (bkz: 11. sınıf dersi)

    lisede görülen ve hic Bisey anlasilmayan
    hocanin arkasindan kufretmektir.
    0 ...
  4. 45.
  5. 44.
  6. kökenine baktığımızda sorgulamakla başlamasını görürüz felsefenin.
    bilgilerin hemen hemen hepsi sorgulamak ile bulunmuştur. kendi doğrunu ararken, düşünürken , kararlar verirken fark etmeden felsefi yolda ilerlersin zaten.

    Felsefe hayatı düzenlemek için, gerçekliklere ve hayale kavuşmak için gidilen yoldur, sonuç değil.

    yolculukları seviniz ^^
    1 ...
  7. 43.
  8. Otu boku ölçmek her şeyden fayda sağlamak felsefecinin işi değil.

    ilk çağdaki amaçları da sadece bilmekti.

    Parayla bilgi satan sofistler ayrı tabi.

    Bugün kapitalist dünyanın hengamesinde her şeyi fayda olarak görecek kadar ya da sadece üretim ilişkilerine indirgeyecek kadar felsefeyi anlamsızlaştırmak kökenlerine saygısızlıktır.

    Felsefenin de bir sınırı vardır.

    Not: feys değil uludağ üni felsefe mezunuyum belirteyim yukarda bi arkadaşa.
    2 ...
  9. 42.
  10. Empati yapabilmeye yarar.

    Sinirliyken kelimelerin sadece küfür etmeye yaramadığı anlamaya yarar,

    En önemlisi, sakin olmaya ve sinirlenmemeye yarar.
    1 ...
  11. 41.
  12. Felsefeye götten sallamak diyen birine ne denileceğini henüz bulamamış bir disiplindir.
    2 ...
  13. 40.
  14. ilkçağ filozofları aynı zamanda birer bilim insanıydı.

    Doğa nedir doğanın tümüne hakim olan kuvvet nedir diye sordular.

    Adamı deli etme lan..
    1 ...
  15. 39.
  16. Efenim felsefe en başından beri sorgular insanı, hayatı, canlıyı, varolma nedenini, yokoluş nedenini herşeyi sorgular. Peki sorarım size din ne işe asıl sorgulamanız verek şeyler din ile bir bütündür bunları din sorgular. Gerçekte felsefe bir algı bir dinsizleştirme oyunudur. Felsefe dinin alt kümesi olur ancak.
    0 ...
  17. 38.
  18. Felsefe bilim değildir.

    Felsefe bir disiplindir öncelikle. Bilim adamlarının merak duygusunu sürekli kılan bilme arzusu felsefenin kökeninden gelir ki felsefe yani philosophy bilgi severliktir.

    Bugün Bilim Felsefesi denen disiplin Bilimsel süreçleri analiz eder, tartışır.

    Kimse felsefeden iki Kilo elma üç Kilo limon alınacak bir fayda amaçlamasın zaten bunun adı felsefe olmaz.

    Ağaç nedir gibi insanlığa insana dair tekil değil tümel kavrayışlar peşindedir felsefe.

    Mesela canlılık nedir, doğa nedir gibi sorulardır felsefeye dair olanlar.
    0 ...
  19. 37.
  20. Sokrat'ı mezarında ters döndürdüler sözlük.

    Felsefe her şeye yarar.

    Ulen hiçbir şey okumadınız hadi, "devlet"i de mi okumadınız? Lisede ödev falan da mı vermediler?
    2 ...
  21. 36.
  22. Sormaya sorgulamaya farklılıklara açık olmaya, tutarlılığa elbette katkı sağlar.

    Felsefeyi gerçekten içselleştirmekle elbette felsefeyi felsefe için öğrenmekle o yola kar amacı gütmeden girmekle sağlanır bu Faydalar.

    Başlangıçta fayda düşüncesi yoktur bu dolaylı yoldan elde edilir.
    2 ...
  23. 35.
  24. aklı olan için sorgulama anlamına gelmektedir. ha neyi sorgulayacağın sana kalmış ister ekonomik durumun neden böyle olduğunu sorgula ister tanrıyı ister babanın nasıl böyle güzel pasta yaptığını.
    3 ...
  25. 34.
  26. 33.
  27. (bkz: bir düşünce sistemi olarak kabzımallık)

    meslek olarak seçmeseniz de fikirsel olarak ayrışmanızı sağlar.

    yine de dünya sikime minare götüme diyenlere göre değildir. boşverin gitsin.
    1 ...
  28. 32.
  29. felsefe; varlığın sorgulandığı , insan benliğinin büyük sorularının ( genelde metafizik sorular) cevaplanmaya çalışıldığı akli uğraşı.
    3 ...
  30. 31.
  31. yeni ufuklara yelken açmaya başlamanın temelidir. dünya düz dediler. insanlar düşündü yanlış olduğu ortaya çıktı. evrenin merkezinde dünya vardır dediler. insan düşündü bu da yanlış çıktı. demek ki düşününce doğru bilinen şeyler yanlış çıkabiliyor. düşünün.
    1 ...
  32. 30.
  33. Felsefe, hayatın anlamıdır. insanlığı, var oluşu tüm taraflarıyla ele alır.
    3 ...
  34. 29.
  35. Rasyonalist felsefe çok şey öğretebilir. Tabii felsefenin her alanı bize bir şey katar.

    Felsefe hayatımızın her alanında vardır ve biz istesekte istemesekte felsefe yaparız. Çünkü felsefe düşünmekle alakalıdır. Düşünüyor isek şayet felsefede yapıyoruzdur.
    1 ...
  36. 28.
  37. Allah'a iman etmeyi öğretir bize sonra
    diğer insanlarla aynı toplum içinde yaşamaktan kaynaklanan adalet duygusunu öğretir. Doğru karaktere sahip olmanızı sağlar yani aristo'nun dediği gibi doğru zamanda doğru şeyleri hissetmek.
    Felsefe, gözlerimizin önündeki ve zihnimizdeki karanlıkları aydınlatır. Gizli olanı, aşikâr olanı, baştakini, sondakini hep felsefeyle öğrendik.
    2 ...
  38. 27.
  39. Medeniyetlerin gelisiminin temel tasidir. Felsefe gunumuzde hala ise yaramaktadir. House of cards dizisi tam da bu konuya deginmektedir. Felsefe sorgulama yetenegi kazandirir. Belki basura care olamaz ama toplumsal basurlari onleyebilmeyi saglar.
    1 ...
  40. 26.
  41. yaşamı çözememiş, anlayamamış insanların onu anlamak adına vermiş oldukları sonsuz çabanın ismidir felsefe.
    0 ...
  42. 25.
  43. Yoğurdun aslında siyah olduğunu ispatlamaya yarar.
    1 ...
  44. 24.
  45. başka felsefî akımlarının yanlışlarını tahlil etmeye yarar, batıl yolun batıllıklarını açığa çıkarır ama kendisi de batıldır ve doğru yola götürmez.
    4 ...
  46. 23.
  47. insanın bilgi olduğunu veya kitap okuduğunu gösteren olaydır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük