felsefe dersi insanı inançsızlığa sürüklemez aksine düşünmeye yöneltir. inanç insanın kalbiyle kendisi arasındadır hiçbir ders hiçbir müfredat insanı inançsızlığa fln itmez itemez. anca kişi kendi yönelir ve bu da kimseyi ilgilendirmez. toplum sorunlarının sorumlusu felsefe dersi değildir olamaz da. eğer buna bakılıcak olursa din dersleride kaldırılsın insanları zorla müslümanlığa yöneltmesin. madem düşünceler bu kadar önemli ve her şey sadece bi felsefe dersi yüzünden oluyo o zaman kaldırın tüm dersleri biyolojide evrim anlatılmasın fizik dersi anlatılmasın (ne de olsa allah istemezse hiçbişey olmaz yerçekimi fln da neymiş) kimyayı da boşver felsefe zaten insanları inançsızlığa itiyo kaldırılsın hepsi. mis gibi inançlar varken ilim irfan öğrenmek ne işimize yarıcaksa öyle değil mi * evet evet mantıklı bi çözüm tüm dersler kaldırılsın edebiyatta sadece tasavvuf edebiyatı görelim bi de din kültürü dersimiz olsun bize bişeycik olmaz.. saygılar.
din dersi kaldırılsın, felsefe dersi kaldırılsın... ne kaldı geriye. biraz düşünmek için gerekli felsefe. düşünmek ve sorgulamak becerisi kazanmak için gereklidir.
din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin okutulup öss'den hiç bir varlığının olmadığı eğitim sisteminde yunan mitolojisi kadar dandik ve tamamen saçmalıklarla dolu felsefenin coğrafya kadar değer kazanıp, sınav kazanabilmek için öğrenilmesi zorunlu tutulması tam bir saçmalıktır. müslümanlık mensubu olmayan kişiler din kültürü dersinin okutulmakta olduğundan şikayetçilerdir hep ancak ne biyoloji derslerindeki darwin mantıklı yaklaşım ne de felsefedeki varoluş felsefesinin mitoloji denen insan saçmalıklarını diğer hak dinleriyle aynı kefeye koyması kimse tarafından eleştirilmez. gökyüzündeki atlı bir tanrının tokmağını sallayınca deprem olacağı, kızınca yağmur yağacağını puan alabilmek için öğrenmek zorunda olmanın din kültürü derslerinden daha yararlı olacağını kimse savunmaz herhalde. başkalaşmak için elimizden geleni yapıyoruz.
çıkışı bulunmayan önermelerin ve adı bi türlü ezberlenemeyen filozofların beyaz soru kağıdında bilgisayar çıktısı olarak önüne gelmesiyse günümüz felsefe dersi varsın kaldırılsın itirazım yok. bölümün öğrencilerinin de hukuk kazanamayıp el mahkum** felsefe yazan mağdurlar olduğu düşünülürse.. sokrates' e sokartes diyen arkadaşım vardı zira.
i) felsefe yunan tarihini öğrenmek değildir. dahası, felsefe yunan mucizesi değildir.
ii)her ne olursa olsun filozofların milletleri değil, düşünceleri üzerinde durulmalıdır.
iii) felsefe bu güne kadar kime ne zarar vermiştir de müfredattan kaldırılmak isteniyor? düşünme yolunda emeklemekten bile aciz lise öğrencilerinin, hasbelkader şanslı bir bölümünün iyi bir felsefe öğretmenine denk gelerek, felsefeyle ilgilenmesi, düşünmeye; sorgulamaya başlaması ihtimali bile birilerinin canını mı sıkıyor?
iv) zaten lise müfredatında pirinç kadar yer tutan felsefe, çoğu zaman öss hazırlığı döneminde test çözmek için kullanılacak boş ders olarak görülmekte. müfredattan kaldırılması bir yana, felsefe eğitiminin iyileştirmesi gerekmektedir.
kesinlikle kaldirilmalidir, bize liselerde felsefe ogretiyorlar, ama hic birini secmememiz isteniyor. yani nihilizm akimini ogrenen bir ogrenci, sinav sorularini bir nihilist gozuyle degil, rasyonel, siradan bir insan gozuyle yanitlamak zorunda ya da septik bir ogrenci, sorulardan kusku duyamiyor, varligini kabul ediyor, verilen soru cumlesinin dogruluguna yazildigi gibi inaniyor.
bunun yerine universitelerde, nihilizm, rasyonelizm, kuskuculuk vb bolumleri acilmali, her bolume o akima gonul vermis ogretim gorevlileri girmeli, sinavlar ona gore yapilmali.
yani liseye felsefe egitimi koymanin, yani gosterip ama elletmemenin pek bir manasi yoktur, tam tersine bizi felsefi akimlardan, dusunme yollarindan uzaklastiriyor, al bak boyle seyler var ama sen inanamazsin diyordur.
kesinlikle desteklediğim bir öneridir. çünkü felsefe not alma amacıyla değil yaşamsal gereklilikten doğan bir aşkla çalışılması gereken bir konudur, edebiyat ve sanatla birlikte insanın en yüce etkinliğidir.
bilim karşıtı iki ayaklıların uydurdukları zavallı önerme.
birey kendi müfredatından istediğini kaldırır, ona bi şey diyemem. isterse hiçbir şey almasın. ama eğitim sistemine neyin eklenip eklenmeyeceğini söylemek artık saçmalık da değil bildiğin terbiyesizlik ve hadsizliktir.
tabi bu aptal cümleyi dikkate alıp bunları yazmak bile komik. bunun farkındayım ama insan dayanamıyor.
felsefenin yasaklanması bütün bilimlerin yasaklanması anlamına gelir. zira herhangi bir bilim dalı ile üniversitede akademik düzeyde ilgilenmiş herkes bilir ki her bilimin bir felsefesi vardır.
üniversitede coğrafya okumuş birisi olarak kendi branşımdan örnek vereyim: coğrafya felsefesinde fiziki coğrafya ekolü ve beşeri coğrafya ekolü olmak üzere iki ekol vardır. birincisinin kurucusu olan alman coğrafyacı humboldt, coğrafya biliminin bir fen bilimi sayılmasını ve yeryüzünün fiziki yapısının incelenmesini, coğrafyanın jeolojiye yakın bir yolda gelişmesini savunur. ikinci ekolün kurucusu olan fransız coğrafyacı ritter ise coğrafi incelemelerde esas konunun insan olması gerektiğini savunur ve bu iki ekole mensup coğrafyacılar hala bu konuyu tartışmaktadırlar.
tabi tekkelerde beynini çürütmüş çember sakallılardan bunu anlamalarını bekleyemeyiz.ama şunu da bilmek lazım, bilimle desteklenmeyen iman, en küçük bir şüphede yıkılır gider.ayrıca felsefe her şeyi sorgular, sen inancına tam olarak güveniyorsan, yani haklı çıkacağına eminsen tartışmaktan niye korkuyorsun?
sadece yazılısı için çalışılan bir ders olduğu için haklı bir görüştür. her meslek dalı gibi bunların da öğrenileceği yer üniversite olmalıdır. git felsefe bölümüne paşa paşa oku bu aristoteles, thales, pisagor falan. lise eğitiminde gençleri bunlarla oyalıyorlar, üstüne üstlük zaten ösym sınavlarına endeksli eğitim sistemimizde ygs'de bütün adayların yapması gereken 9 tane soru çıkıyor bu felsefeden. ayıptır, günahtır. **
felsefenin grek hukukunun düşünceye tecelli etmiş biçiminden başka birşey olmadığını sezen kişinin mantıklı söylemi.
bilim ve teknik gibi nesnel uğraşlar varken felsefe gibi saçmalıklarla uğraşılmamalıdır.
illa felsefe olacak diyorsanız, yunan değil türk felsefesi göreceksiniz. mesela aristo, platon değil de bir nevi türk filozofları sayılan ziya gökalp, emin yurdakul, nihal atsız veya atatürk gibi fikir adamlarının düşüncelerini öğrenmeliyiz.