felsefe din ve sanat bir arada yorumlanabilir belki. ancak bilimin bunların arasında yeri yoktur.
felsefe, din, sanat öznel kavramlardır. ancak bilim nesneldir. bilim deneylere ve gözlemlere dayanan somut verilerin bütünüdür. felsefenin konusu metafiziktir. yani gerçek dışı şeyleri konu edinir. içerisinde ahlak konusunu barındırması dışında işe yarar bir konusu yoktur. ancak hiç kimse çıkıp evrensel bir ahlaktan söz edemeyeceği için ve ahlaki değerlerini başkalarına dayatamayacağı için felsefe boş bir uğraştır.
felsefenin içerisindeki işe yaramaz konulardan biri de dindir. binlerce yıl içerisinde insanların doğayı anlamlandırma süreçleri tanrı kavramını yaratmış ve bu kavramdan faydalanmak isteyen bir takım insanlar ortaya çıkıp kendilerini, çevrelerindeki nesneleri ya da hayali varlıkları tanrı ilan etmişler. bir takım insanlar da yeni tanrılar yaratamayacağı dönemlerde kendilerini peygamber ilan edip yeni dinler ortaya çıkarmışlar. ancak günümüz dünyasında bilimin insanlara gerçekleri göstermesi neticesinde artık din kavramı yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. dolayısı ile olmayan bir şeyin felsefesini yapmak anlamsızdır. ayrıca din üzerinde düşünülecek bir kavram değildir. ya 1400 yıl önceki dine inanırsın ya da inanmazsın. revizyon yapma şansın yok. bir şeyleri yeni dünyaya adapte etme şansın yok. neyse o.
sanat ile dinin bir araya gelebileceği tek yer cami yapıları, ilahi müzikleri falan. bunun dışında müzik caiz değil, resim caiz değil, heykel caiz değil. roma heykeli görseler çükünü koparırlar. insanlarda sanatsal bir yaklaşım olmadığından çevremizdeki her şey estetikten yoksundur.
bütün bunlar neticesinde, bilim ve sanat dünyada olmazsa olmazdır, felsefe olmasa da olur, din hiç olmasa çok daha iyi olur.
felsefe bütün düşüncelerin üstünde bir kavramdır. bütün bilimler ve dinler felsefe başlığında tartışılıyordu antik çağlarda. ama antik çağlarda yaşamıyoruz. felsefede işe yarar bir tane konu söyle de aydınlanalım. eskiden felsefe olan her şey artık ayrı bilim dalları. şu an felsefeye ihtiyaç yok. nasıl ki ihtiyaç kalmayan organlar yavaş yavaş siliniyorsa bedenden, felsefe de işe yaramaz kalıntıları ile duruyor bilgi dağarcığında. felsefe konuları tarih derslerinde okutulmalı: "nereden nereye, nereden nereye, nereden nereye geldi felsefe." şeklinde.
kuranı en az 7 kere okudum ve insanın yazamayacağı müthişlikler göremedim. biraz tarih ve çeşitli kaynakları araştırdığın zaman o dönemde hangi bilgilerin harmanlanarak Kur'an'ın yazıldığını gayet rahat anlayabiliyorsun. evreni ve insanı anlamlandırmada sorun yaşıyorsan, bunun bir mucize olduğunu düşünüyorsan big bang ve evrim teorilerini araştır. ama yüzeysel değil derinlemesine araştır. ön yargısız! fikirlerin değişir. kuranı Türkçe okuyan bir insanın "kuran insanlık için müthiş çözümler sunuyor ve hayata harika bir şekilde oturuyor." böyle bir şey söyleyebileceğine inanmıyorum. özellikle kadına verilen değer ikinci sınıf insan muamelesi, peygamberin evlatlık çocuğunun karısını nasıl kendisine alabileceği gibi insanlık adına bütün müslümanlara çağ atlatabilecek müthiş ayetler varken!