valla biz okulda sadece kitabi okuyor sadece oradaki sorulari soruyor ve oradaki cevaplari ariyorduk. yani tam da kitap ve dolayli olarak bazi kimseler ne ve nasil dusunmemizi istiyorsa o sekilde dusunuyorduk. hoş degildi.
her şeyden ve herkesten şüphe etmen gerektiği ve değişmeyen tek şeyin; değişimin kendisi olduğunu kabul etmen gereken bir derstir. neticede; paranoyak olup çıkarsın.
kişiden kişiye değişmektedir ama kısaca "allah'ın belası" diyebiliriz.
ne kadar saçmalarsanız o kadar felsefe yapmış oluyorsunuz. işte saçmalardan seçmeler:
-kim bilir, belki de biz yokuz ve var olan sadece bilgidir.
-hayat aslında yoktur var olan sadece boş bir tablodur.
-aslında biz yokuz, siz varım.
-ben aynı derede iki kere yıkanmam çünkü kelebeklere göre bu bilginin imkansızlığıdır.
-düşünce, varlığın kendini bir kalıba sokmasıdır. belki de kompülsüyon bir ivme içerisindeyiz de algılarımız hissetmiyor...
Saçmalıktır, sadece kafa karıştırmaya yarar o felsefeci bu felsefecinin dediğini kabul etmiyorsa bu da onunkini kabul etmiyorsa insanlar bunun sınavına neden giriyor? anlayabilmiş değilim.
Türkiyenin eğitim sisteminde sadece ezber olan derstir. Felsefede, felsefe öğretilmelidir. Ama bize şimdi yaşasalardı ve bu sistemi bilselerdi yerden yere vuracak felsefeciler ezberletiliyor.
Ergen beyinlerimize azda olsa iyi ve farklı düşünebilmeyi amaçlayan ders.
Felsefe dersinde Din konuları açılmamalı . Uzar gider muhabbet . Hele ki karşıt görüşlü biri çıkarsa. Tadından yenmez.
Türkiye'de bilhassa liselerde pek öğretilemeyen disiplindir. Genelde üniversite sınavlarında da sallanır. Nasıl olsa YGS'de paragraf gibi çözülecek felsefe soruları mevcuttur. GÜzel ülkemdeki her üç kişiden biri belki de ikisi Allah kitap açısından bakar yorumlar. Liselerde en azından felsefe ve diğer alanlar arasındaki ayrımların ne olduğu doğru düzgün yapılıp öğretilse aslında bu bakış açısı bu kadar etkili olmaz. gerçi neden bahsediyorum ben; yeni kurulan felsefe bölümlerinin başında bu kadar ilahiyatçı varken! Felsefeci falan olmayın sakın, allah'ı kitabı unutur da kafir olursunuz!
Felsefe, düşünce bilimidir. Fakat böyle bir dersin olması saçmadır. Birisine nasıl düşüneceğini öğretemezsiniz. Bunu yapmaya hakkınız olması için, daha iyi bir düşünce yöntemi biliyor olmanız gerekir fakat böyle bir şeyin olması mümkün değildir. Felsefe dersinin sınavları ayrıca saçmadır, daha önceden düşünülmüş şeyleri ezberden, kimin düşündüğünü ne amaçla söylediğini falan yazmanızı isterler o kağıt parçasına.
Felsefe düşünce bilimidir demek sadece eksik bir tanımlamadır. doğru felsefenin amaçlarından birisi düşünmeyi öğretmesidir fakat, düşünce yöntemleri farklı farklıdır. tümevarım, tümdengelim, abduction vs. Bir değil bir çok düşünce yöntemi vardır. Ve bu düşünce yöntemlerinin size verilmesi salt tek düşünce yöntemleri üzerinden gideceğiniz anlamına gelmez. Salt bir düşünce yöntemi de değildir felsefe. Nedir'i sorar ve belli konuları sorunsallaştırır. onun üzerinde düşünmenizi sağlar. Her alanın farklı düşünce yöntemleri vardır, misal tıp alanında abduction geçerlidir, matematik alanında ise genelde tümdengelim ile işgörülür. Felsefede bu yöntemelerin birçoğu kullanılır. Ama bunları size öğretmek bir parça sizi sınırlandırsa da sizin ufkunuzu geliştirir. Misal, 30 çeşitten fazla mantık vardır, modal mantık etik durumlar ile ilgili çıkarım yapmanızı sağlar.
Felsefe dersinin sınavları doğru düzgün yapıldığı takdirde saçma değildir. iyi felsefe bölümlerinde size sorulan soruyu temellendiremezsiniz alacağınız not da kocaman bir sıfır olabilir. Tabi bu da üzerinde çalışılan felsefe dalının ya da filozofun orjinal dilden incelenmesi sayesinde başarılabilir.
türkiye için konuşuyorum; yapmaya gerek olmayandır.
çünkü türkiye'deki felsefe derslerinde öğrenciler özgürce düşünmeyi öğrenmez, zamanında düşünmüş adamların hayatını ezberler.
yani felsefe değil bir nevi felsefe tarihi görürler.
üniversitede felsefe ve sosyoloji seçenleri ayrı tutuyorum bilhassa.
Şayet felsefeye bir tanım bulunacaksa neden felsefeciler o kadar yırtındı dedirten çok başlı açık sivri uçlu tanımlama çabasıdır. Bol şayet içeren dersttir.
hayatı sorgulamada, bilinçli insan'ın nasıl olunacağını bitki gibi değilde bir insan gibi nasıl yaşanılacağını öğreten bir çok kavramla harmanlandığı zaman nirvana hissi uyandıracak bir güçtür.