Butun uzaylilar yalancidir diyen uzayli bir abimiz vardi. O halde bunu soyleyen de uzayli oldugundan onerme yanlis yani uzaylilar yalanci degildi eger uzaylilar yalanci degilse butun uzaylilar yalancidir diyen abi de dogru soyluyordur dur lan ne sacmaliyorum ben kafam karisti dedirten sacma bir paradoks vardi bizim zamanimizda.
Felsefe insanın kendini ve çevresini anlama çabasıdır. Her felsefecinin görüşü diğerinden farklıdır. işte bundan bile anlayacağımız gibi ne kadar insan varsa o kadar da fikir vardır. Bazıları evrenin ilk maddesini araştırmış, bazıları fikirlerinin temelini oluştururken merkeze aldıkları özneler değişiklik göstermiştir. Burda da tamamen insansı güdüler görülmektedir. Misal, bazıları kariyeri hayatının merkezine koyar, bazıları arabasını, bazıları oyuncak ayısını.
Velhasıl, felsefe hayatın ta kendisidir. insanın dünyayı algılayış biçiminin simgelerle anlatılmasıdır. Ve her insanın bir felsefesi vardır.
- ...sanat ve doğa güzelliği vardır, düşünürler genelde sanat güzelliğine önem verirler. Çünkü sanat, insanın yaratıcılığıdır.
+ peki hocam, sanat insanın yaratıcılığı ise, doğa tanrı'nın yaratıcılığı değil mi ? insan tanrı'dan üstün mü demek istiyorsunuz ?
- o dine giriyor, filozoflar onu ayrı tutuyor. Tanrı'ya inanıyorsan doğa üstündür tabii.
+ ama bu kitapta sanat üstündür diyen filozofların birkaçı tanrı'ya inanıyor...
(hoca bi iç çeker, saate bakar ve zil çalar)
- eveeet, dersimiz bittiii...
Benim aklımda birşey kalmadı da, olan hocacağzıma oldu...
'buraya geldiniz diye filozof olacaksınız sanmayın. zaten herkes buraya filozof olarak gelir, öğrenci olarak gider.' demişti ahmet cevizci ilk dersinde. pek aklımda kalmış.
Sokrates' in baldıranı içmeden önce kitap okurken biri "Neden okuyorsun öleceksin?" "Ölmeden bunu da öğrenmeliyim" dediği ve üzerine herkesin alkışladığı fakat kanımca Sokrat'ın bu kadar beylik bir laf etmeyeceğini düşündüğüm lise iki dersidir.