ilginç bir hadise. kaç kişi felsefe dersinde fenomenin, numenin ne olduğu öğrendi mesela? geist sadece ezberlenecek bir saçmalık mıdır? tarihe, toplumlara hiç mi etkisi yoktur da öğretilmez? ahlak sınıfta tartışılamaz mıdır da sadece filozofların düşünceleri üstünkörü verilip geçilir? kaç kişinin aklında schopenhauer'den geriye bir şey kaldı?
toplumumzda felsefenin zararlı bir şey olduğuna dair bir yargı var. bunun 2 sebebi var:
1) din. felsefeyle uğraşan herkesin ateist olacağını zannediyor insanlar, çünkü her şeyi sorguluyorlar; tanrıyı bile! ve felsefeyle uğraşanlar "kafayı yer".
2) yine sorgulamayla alakalı: otoritenin sorgulanması. felsefe demek soru sorma ve eleştirme demektir. otoriteler sorgulanır, insanlar sorgulanır. "sus büyüklerin işine karışılmaz" vb. sözler bizde otoriteyi asla sorgulamamayı öğretir; felsefe kim oluyor da otoriteyi, egemen güçleri ve anlamını sorgulayabiliyor? pislikler!
halbuki şu dünyada felsefe kadar güzel ne var ki? hem felsefe sayesinde, merak sayesinde bugünkü modern topluma ulaştık, daha da ilerliyoruz. bazı insanlar*** "neden herkes eşit değil?" diye merak etmeseydi bugün kaçımız özgür olurduk? kaçımızın hakları olurdu kaçımızın olmazdı?
ve bilimi de doğuran felsefe. bugün elimizde olan bilgisayar aslında felsefenin bir ürünü.
Felsefe dersinde felsefe yapmaya çalışmak intihardır.
Dersten kalmanıza neden olabilir.
Adam olun sadece oturun işlenilenleri ezberleyin, istenilen budur.