felsefe dersi eğitim sistemiyle çelişmektedir

entry6 galeri0
    1.
  1. şu an bana cahil, bilim karşıtı, çomar gibi yaftalamalarda bulunacaksınız biliyorum. ama bence doğru bir önermedir. çelişiyor derken demek istediğim şey, ygs ve lys de uğraşılması gereken matematik, fen, dil bilgisi paragraf gibi konular halledilmesi gerekirken. O kadar uzun sorulardan sonra, bir de aptal saptal 8-9 tane felsefe sorusu insanı iyicene çileden çıkartıyor. 1 felsefe sorusu soruyor, cevabını paragraftan bile çıkartamazsın ulan sorunun. Dediğim gibi o kadar sorusu, şusu busu var. Yetmiyor 1''felsefe'' sorusu 100 200 kişi bile oynatabiliyor sıralamada. Ne gerek var kardeşim. Çıkartın o felsefeyi mesela türkçe 48-49 soru olsun, (artık felsefe sorusu kaç tane ise ygs de) ama sorular dil bilgisi olsun, paragraf olmasın ki, öğrenci daha az uğraşsın sorularla.

    Ayrıca, bu kadar mıncık mıncık edilmiş darmaduman olmuş, ezbere dayalı bir eğitim sistemi var ve bu değişmeyecek arkadaşlar. Mesela felsefe olmasın da, bilim veya teknoloji dersi olsun. Bilgiler verilsin teknoloji, bilim ve teknik ile ilgili. Anlatılsın, hangi cihazın içinde ne vardır ? nasıl yapılır ? nerelerde kullanılır ? yapılacaksa sınav, bundan yapılsın. En azından genel kültür ile donatılır öğrenciler. Kaçımız felsefe dersini adam akıllı dinledik ? Kaçımız ciddi ciddi platon ne demiş, hiççcilik nedir üzerinde uzun uzun düşündük. Bunların yerine köpek gibi test çözmeye mahkum edildik. Umarım dediğimi tam olarak anlamışsınızdır.
    6 ...
  2. 2.
  3. Felsefe yapamayanların serzenişidir. Yapan nasıl yapıyor? Matematik yapamayan yüzlercee kişi var biri de diyor mu bu çıksın. Dese ne olacak? Hiç. Felsefe iyidir düşünmeyi, sorgulamayı sağlar.
    2 ...
  4. 3.
  5. Bu noktada hatırlanması gereken felsefenin bizden önce gelen adamların ne düşündüğünü ezberlemekten ibaret olmadığıdır. Daha felsefe dersini veremeyenlerin bilim ve teknik üzerinde ne denli ileri gideceği tartışılır. ilker başbuğ'a göre bir ülkeyi ileri götürecek üçlü: tarih, matematik ve felsefedir. Bunun aksi iddia edilemez. benim de dileğim insanların kaderi ile bu denli oynamamaları. Keşke hakkını vererek öğretebilselerdi her şeyi, keşke bir insana felsefe olmasın dedirtecek kadar kötü olmasalardı. Belki onların ihtiyacı olan tek şey sofie'nin dünyasıdır. Suçlayamam,acırım.
    3 ...
  6. 4.
  7. Felsefeden anladiginiz lys de çikan sorular falansa tabii bu sonuca varirsiniz.
    5 ...
  8. 5.
  9. evet Adam doğru söylüyor ezberden ve tekrardan ibaret bir eğitim sistemiyle felsefe ve bilumum ders çelişmektedir..
    Temel eğitim eşittir ezber..
    öğrenme - ezberleme çelişkisi vs..
    1 ...
  10. 6.
  11. iki ihtimalin olduğu bir durumun serzenişidir; ilki ya bu ifadenin sahibi olan yazar oldukça genç bir arkadaş ve bunu ergen hezayanından ibaret olarak kaleme almış veyahut ciddi anlamda cahil birinin ifadesi. Kant derki bu tip homo sapiens sapiens olmayanlar için "sapere "aude" yani düşünmeye cesaret et! Şöyle belirtirsem en basit ifade ile felsefe sana özgürlük verir sınırlarını paragraflara değil o paragrafları oraya koyup seni devamlı eleyen ve sonunda üniversiteye girme hayaliyle tutuşan gençlere işsizlik-güvensizlik-korku veren sisteme eleştirme şansı verir. Bu topraklarda felsefe işlevsiz görüldüğü ve deyişlerle yaşanıldığı için bugün bu haldeyiz gerçi bu yazıyı sonuna kadar okuyacak kaç tane yazar var o da ironik.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük