akp de % 47 lik bir ortak görüşle başta olduğunu düşünürsek felsefenin boş adamların işi değil düşünmek isteyenlerin işi olduğudur. boş adamın neliğini bir tanımla bak o zaman belki günün birinde uslu çocuk olup sen de felsefenin boş adamın işi olmadığını görebilirsin dedirten durumun özetidir.
felsefe 'hiç' adamların işidir diye düzeltmeye uğraş verdiğim başlık olmuştur. mustafa topaloğlu yum ama para bende kornası vardır önermenin. kulak tırmalayan.
felsefeyi fikir savunuculuğu gibi düşünürsek bu başlık da, "felsefe boş adamların işidir" fikrini savunduğuna göre bu da bir felsefedir. dolayısıyla bu fikri savunan da boş işlerle uğraşan boş adamdır. saygılar.
felsefe üzerine söylenmiş harcıalem bir cümledir.
bizim 'felsefe' dediğimiz etkinlik Antik Yunan'da ortaya çıktığında philosophia adını almıştı; yani bilgelik sevgisi.
şimdi sorarım a dostlar bu ne biçim boş bir adamdır ki bilgeliğe ulaşmayı iş edinmiştir?hani felsefe harici bilimum işleri seçip 'dolu' adam olmak varken nedir bu felsefe?di mi ama?
bu önermenin doğru olduğunu farzedelim. filozofları geçtim, (filozofları öyle tek kalemde geçemezsiniz ama geçtik diyelim) öyleyse gelmiş geçmiş tüm peygamberler de boş adamlar oluyorlar. çünkü tüm peygamberler evreni, hayatı, insanı, dünyayı yani kısacası varlığı yokluğu sorgulamış insanlardan çıkmıştır. hz.ibrahim'in nasıl bir sorgulamayla allah'a ulaştığı kuran ayetlerinde yazılıdır.
tez: felsefe boş adamların işidir.
antitez: felsefe boş adamların işi olamayacak kadar bilgi gerektiren bir disiplindir.
sentez: bilgi sahibi olmadan tez ortaya atmak insanı rezil edebilir.
felsefe düşünen, düşündüklerinden sonuca ulaşan insanların işidir. gelişmiş ve düşünen toplumların gelişmişliği felsefeyle oluşmuştur. boş insan düşünemeyen insandır. felsefeyle uğraşanlar ise tam anlamıyla dolu insanlardır. insanlığın gelişmesine en çok ve her konuda, filozofların katkıları inkar edilemez. boş insanların boş düşünceleridir bu söylem.
felsefe tüm bilimleri kapsar, örneğin varlık felsefesini düşünürken big bang sağolsun fizikle ilgilenmen gerekir, sonra kimya falan da girer içine tabi bunları etkili kullanmak için matemetik de girer kısacası felsefe bilen adamların işidir.
kelime anlamı olarak,
philo=bilgi
sophia=sevgi
yani bilgi sevgisi anlamına gelen kelimedir.
ilk çağlarda ise bilim sadece felsefeden oluşuyordu, daha kollara ayrılmamıştı, ilerleyen zamanla bilgi de ilerledi, karmaşıklaştı,
yani bugün bilinen bütün bilimlerin kaynağı ve kapsayanı felsefedir.
Boş insanların işi diye bahsetmek, apaçık şekilde bilime bok atmak değilde nedir?
lise felsefe hocalarının yarım yamalak felsefe görgüsü ile bir yanını oluşturdukları aptal durumdan yakınmak için söylenmiş çakma* bir fikirdir. *
(bkz: bu dahil tüm saçmalıklar tiesta gera işidir.)