rabbimizin huzurunda eli ayağı titreye titreye "ben eyle dimek istemmemişttt" diye kalakalacaklarını düşünmeden atıp tutan, tanrı şöyle böyle diyen ahlaksız ve dinsiz imansız insanların felsefe dediği safsatayı genç dimağları zehirlemek için kullanmasıyla ilintili durumdur. allah hepimizi bunlardan muhafaza eylesin.
"anlayamadığımız her şey gerçek dışıdır, allah'a karşı gelmekir." mantığındaki insan söylemidir. aynı tip insanlar aşağıdaki dizeleri görünce de bu ne lan der geçerler;
1. gökyüzü yarıldığı zaman,
2. yıldızlar döküldüğü zaman,
3. denizler birbirine katıldığı zaman,
4. kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman,
5. insanoğlu (yapıp) gönderdiklerini ve (yapamayıp) geride bıraktıklarını bir bir anlar.
fakat infitâr suresi'nin ilk beş ayeti olduğunu duyduklarında, kamerayı gören hacı gibi zırıldamaya başlarlar. gezin de gelin, canlarım benim...
farabî'yi, mevlana'yı, yesevî'yi okumadan, 21. yy fetocularının yanlı tefsirleriyle öğrenemezsiniz o çok bildiğinizi sandığınız islamı...
Felsefeden korkan inançlı cümlesidir efenim. Bilirler ki felsefe tüm tabuları çürütüp, tanrıyı öldürür yok eder kendilerini. Bilime öncülük eder. Korkun felsefeden felsefeciden. Çelişkilerle dolu yaratıcılarınızı yerle bir etmeye geliyorlar.
allahın verdiği aklı felsefe gibi alanlarda kullanmayıp da g.tüne mi sokacaksın sorusunu akla getiren önerme. ayrıca bir sürü müslüman filozof var onlar ne olacak hacı abi?
kim ne derse desin. felsefe allah a şirk koşmaktır. akla hayale gelmeyecek şeyler düşünüyor çünkü bu günahkar insanlar!
"tanrı" kavramının sağını solunu çekiştirmeden "tanrı" hakkında nasıl konuşulabilir ki? mecbur çekiştireceksin. sonra da günaha gireceksin illaki...
hayır değerli mümin ve mümineler hayır! böyle şirkli, pis düşünmek sizi küfre sokacaktır. sadece allah'ın izin verdiği ölçüde düşünmelisiniz. ne bileyim mesela "kurbanı keserken nelere dikkat etmeliyiz?", "bayram namazlarını cem etsem olur mu?" tarzında sualler sorarsanız sizin için daha faideli olacaktır.
varoluş felsefesi cidden de din fikrine insanların saçmalıkları, içgüdüsel inanma ihtiyacına cevaben insanların uydurdukları gözüyle bakar. yobaz mobaz denmiş ama felsefe saçma sapan yunan mitolojilerine verdiğinden daha ayrı bir değer vermez dinlere bu yüzden bu başlık haklıdır. ancak felsefeyi düşünce bilimi olarak ele alır haddine düştüğü kadarıyla hayatı incelemesine izin verirsek işe yarayan bir araç haline gelebilir çünkü felsefe bizim dinimizde ne allah'ın mucizelerine ne de başka dinlerin doğa üstü denebilecek tarihine akıl erdiremez.
allah yolundan gidenler için de tefekkür vardır. o da felsefe değil midir?
tefekkür; Herhangi bir mesele hakkında düşünme, zihni yorma, derin düşünme ve işin şuuruna varma.
felsefe; Yunanca seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen phileo ve bilgi, bilgelik anlamına gelen sophia sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin.
buna göre felsefe yunanlılar için bilgelik sevgisi ya da hikmet arayışı anlamına gelmiştir.
bu durumda tefekkürden kökten ayrılan bir yönü yok. ama inanmayan biri için felsefe silah olmada yalnız değildir be güzelim.
düşünmeden, mantıksızca kabul etmek vardır allah'ın varlığını.
. . . .
bir de olabilecek tüm imkanları düşünerek, daha iyi ve doğrusu olmadığı için bilinçli bir şekilde kabul etmek vardır allah'ın varlığını.
felsefe, aradaki üç noktadır. ki felsefe sadece, allah'ın var olup, olmamasıyla sınırlandırılamaz, felsefe bilinmeyeni bilme çabasıdır. yani cahillikten kurtulma silahıdır felsefe. silahları pek sevmem ama bu konuda bireysel silahlanmaya evet.
ben de küfür sende imama neyler. Allah insana öyle bir akıl sunmuştur ki onu redetmeyi bile düşünmenin yolunu açmıştır. Işine karışmak istemem ama bana ve herkese sunmuş olduğu bu özgür iradeden dolayı kendisine şükür binlerce kez şükür ederim. Aksine Felsefe Allaha daha sıkı tuttunmaya yol açar bizlere.
Ama ya felsefe böyle silah değilse bu sefer de felsefecilere karşı kullanılmış olan iftira silahı devreye girmiş olur...