etik ve moral diye iki kavramı bizlere kazandıran konudur. felsefenin ahlaka bakış açısını, daha sonra da ahlak felsefesinin gerekliliğini bildirip, bilgi açlığımızı giderir.
bazı felsefelerde de ahlak dışı ya da ahlak üstü kavramlarını kazandıran anlayıştır. söz gelimi machiavelli'nin prens adlı eserinde prensin iktidarı elinde tutmak için yapılan her hareketi meşru görmesi de buna istinadendir. prensin hareketleri ahlaksız olarak nitelendirilemez. çünkü bu olsa olsa ahlak dışı bir durumdur ve bu kavramın üstünde yer alır.
felsefe açısından ahlak olamaz ancak filozoflar açısından ahlak olabilir. Zira ahlak evrensel bir kazanım olmasına rağmen kişiden kişiye veya toplumdan topluma değişen bir öznel olgudur. Dolayısıyla felsefe nin ahlak üzerine söyleyebilceği nesnel bir çıkarım olamaz.
Felsefe açısından ahlak çoğu zaman yanlış bir şekilde incelenmekte ve anlaşılmaktadır. Felsefe ortaya ahlaki kurallar, öğretiler ya da doğrular koymaZ. Ahlak yasaları ortaya atmaz. Felsefe ahlakı yöntem bakımından ele alır. Herhangi bir ahlaki kuram ya da öğreti ortaya atmak ise bazı filozofların yöntem bakımından hatalı buldukları kuram ve öğretilerin boşluğunu doldurmak amaçlıdır.