davranışlarda din, dil, ırk vs ayrımı gözetmek anlamına gelen faşizmin her bünyeye ayrı uyarlanma halidir.
bölücü bölücü olmayana, dinci dinci olmayana, atatürkçü atatürkçü olmayana, kürt türke türk kürde faşist diyor. bu hayatını sktiğimin kelimesini doğru kullananına rastlamadım daha.
bölücü propaganda yapıp, kürt devletini kuracağız diyen ahmak, türkiye c. nin milli bir devlet olmasına faşizm diyor. ulan gerizekalı, senin en başta savunduğun aptal dava seninde dediğin gibi kürt ırkını kapsamıyor mu?
19. yüzyıl boyunca yükselen milliyetçilik 20. yüzyılda çeşitli ve aşırı boyutlara varmıştı. faşizm'de milliyetçilik en ön plandadır ve temel ideolojidir. vatanseverlik ve milli değerler her fırsatta vurgulanmaktadır.
günümüzde artık -devlet yönetimi- şeklinde varlığını sürdürmeyen tarihe gömülen onun yerine burjuvazi egemenliği ve kolcu kuvvetlerinin güçlü bir şekilde var olan eski bir sistemdir.
bireysel faşizm ise -bana göre- hala ufak tefekte olsa varlığını sürdürmektedir.kimisine göre devletin baskısını ve tutucu yaklaşımını faşist olarak nitelendirilirken kimisi için ise bireysel ideolojide şekillendiği bir olaydır.ancak devletin sürdürdüğü politikalar sürecinde izlerine rastladığımız faşizan tavırları da yoksaymamak gerekir.
hal budur ki;görecelik kavramında devlet yönetim sistemi ve biresel ideolojinin varlığı konusunda bir çatışma vardır,
*faşist devlet
*faşist insan.
Çok fazladır. Faşizmin kullandığı yöntemlere bile faşizm denmekdir. öyle ki her türlü şiddet eyleminin (bir adamın başka bir adama tokat atması) faşizm olarak adlandırılması artık gına getirmiştir.
faşizmin kişiden kişiye farklılık gostermesi durumudur.
bir hocam şoyle bir açıklama yapmıştı komünizm ve faşizm temelde farklı olsalar da aynı şekilde uygulanmaktadır. biraz düşündüğümüzde haklılık payı olduğunu gormek çokta zor olmayacak.
yazar gorüşü: faşist liderler başka ırk ve milletlere, komünist liderler kendi ırk ve milletlerine aynı zulmü yaşatmıştır tarihte.
(bkz: komünizmin kanlı tarihi)
(bkz: faşizmin kanlı tarihi)
sonuç: her zaman humanizm.