her şeyi çok bilen milletimizin hakkında hiç bilmediği şeydir.
italyan milliyetçiliğidir. Tıpkı Nazizm'in alman milliyetçiliği olduğu gibi. Lakin kızıl rusya bünyesine her türlü milliyetçilik zararlı olduğu ve bu kızıllığın ilk başlarında da sadece italya milliyetçilikle yönetildiği ve kendilerine rakip olarak onu gördükleri için bi nevi kelime oyunu yaparak her türlü milliyetçiğe faşizm adını takmıştır. E malum bünyesinde o kadar türk nüfus barındıran rusya için milliyetçilik demek vücuduna 40 kilo saatli bomba yerleştirmiş adam için patlama ne demekse o demektir. Hepsi tü dür kaka dır. Hepsine de faşizm demiştir. Bizim danalarda tutup bu geleneği devam ettirmektedir.
Türk milliyetçiliğinde izm yoktur. Biz ona Türkçülük diyoruz. Zaten ne zaman yumurta kapıya dayansa * herkes Türkçü oluveriyor. Ama sonra dan unutup gene küfür etmeye devam ediyoruzdur.
herkesin birbirine attığı, amma velakin herhangi bir ideolojiyi savunan bir insanda görülebilecek, yanlış kanının aksine, herhangi bir ideolojiye dayanmadığı sürece tek başına "röh! faşizm!" diye ortaya çıkamayacak "yöntemler ve düşünceler" bütünü. yani, salt bir ideolojiymiş gibi yaklaşmak daha başından hatalıdır. ill ki de ırkçı, milliyetçi, ulusalcı veya yayılmacı olması da gerekmez. dini de olabilir, enternasyonal de, toplumcu da... isteyen inkar edebilir, ama, dediğimiz gibi, her türlü ideolojiyle birlikte servis edilebilir. yani neymiş? dayanak noktası olarak aldığı spesifik bir ideoloji yokmuş.
can acıtır, yürek kanatır.
ideoloji değildir olamaz da zaten ama her türlü ideolojiyi düzen lehine savunan ve ne yaptığının farkında olmayan bi çeşit psikoloji bozukluğudur.
en komiğide bunlar faşizme karşı olduklarını söylerler. *
bazı komunistlerde de görülen rahatsızlık. ama iyi ki bunların sayısı çok değil. var harbiden böyle etnik milliyetçilikle intikam duygusu götüne vurmuş aşırı gaz yapmış faşist komunistler. oksimoron sanıyorsun bunu değil mi?
dur ben sana nöron açan mamadan vereyim:
faşizm ırkçılık en düz tabirle.
öyle tipler var ki, vakti zamanında sülalesini nüfustan silenlerin kıç yalayıcılığına şerefsizce devam ederken bir taraftan da kavmine karşı gerçekleştirilmiş sayıca daha az yakın zaman eylemlerine bilenerek intikam ateşini harlatmakta. intikam ve nefret hissi salt dahil olduğu kavminin kısasını gerçekleştirmekle kalmıyor, intikam alınmış olsa dahi kavmi ona göre diğerlerinden ezilmişliği ile öne çıkıyor olması hasebiyle bu durumun merkezinde yer alan ve nefretini her tarafa kusan kişi diğer kavimlere/topluluklara horlanmışlığının getirisi tavırla sürekli bileniyor. sözlükte de görüyoruz örneklerini; şahıs hem ateist, hem markist olması ile övünürken bir taraftan da öyle bir öğürerek kusuyor ki dersin dersim'i de hitler bombalamış.
muhafazakarlık ve solculuk günümüzde önüne arkasına yeni ekler alarak kılık değiştirebiliyorsa, komuniste de bu kendi tarifi ile pekala faşist denilebilir. ( fraternite ?)
1 - Güçlü ve yükselen milliyetçilik : Faşist rejimler milliyetçi amaçları , sloganları, sembolleri şarkıları sürekli ve sabit bir şekilde kullanmaya eğilimlidir. Bayraklar her yerde gözükecek şekilde asılır ve bayrak sembolleri kıyafetlerde ve diğer kamu alanlarında açıkca sergilenir.
Doğrusu : Faşist yönetimler, özellikle en bilineni olan hitler almanyasının kartalı; 10 senede tam 8 defa tasarım değişikliği göstermiştir. ona keza kullanılan gamalı haç defalarca yenilemeden geçmiştir.
modası geçmiş propagandalarla, kendini yenilemeden sürekli aynı sembolleri kullananlar komünistler ve sosyalistlerdir.
2 - insan haklarını ihmal etme , saygınlığını küçük görme : Düşman karşısındaki korkudan ve güvenlik ihtiyacından dolayı faşist rejimlerdeki insanlar ihtiyaç halinde insan haklarının bazı koşullarda gözardı edilmesi gerektiği konusunda ikna edilirler. insanlar olayları farklı algılamaya ve hatta işkenceyi onaylama , toplu katliamları , suikastları yok sayma gibi düşüncelere kanalize edilirler.
doğrusu : faşist yönetimler; ülkede egemen olan milletin yönetimleridir ve azınlıklardan korktukları için değil; egemenlik ve güvenlik adına insan haklarını hiçe sayarlar. zira zaten egemen halkın can ve mal güvenliğini tehdit edenlerin insan olarak tanımlanması enternasyonalist ve hümanist bünyelerin hüsnü kuruntusudur. 8 yaşındaki çocuğa tecavüz eden zihniyet yaşasa ne olur, yaşamasa ne olur?
3 - Birleştirici bir güç olarak düşmanların ve günah keçilerinin belirlenmesi : Algılanan ortak bir tehdit ya da düşman karşısında ırka ve etnisitiye ya da dini bir azınlığa karşı , liberal , komünist , sosyalist , terörist gibi sıfatlar adfedilerek insanların birleştirici bir milliyetçi taşkınlığa yol açması.
doğrusu : dünya üzerinde; şucu, bucu vs. gibi yaftaları ilk çıkartanlar, sınıflar ayrılıklarını icad edenlerdir. velhasıl komünistlerin icadının faşistler tarafından kullanılması, bunu faşist belirteç yapmaz.
4 - Militarizmin üstünlüğü ilkesi : insanların çok daha kötü sorunlara sahip olmasına rağmen devlet bütçesinden en fazla pay orduya akıtılarak askerlik çekici hale getirilir.
doğrusu : dünya üzerinde bütün devletlerin en çok pay ayırdığı birimi askeriyedir. insanlarının güvenliği için çağımızda buna mecburdurlar. lakin "faşist yafta"sını önüne gelene yapıştıran; sözde humanist, özde başkalarının mantalitesine hizmet eden bir kısım emperyalistler mevzubahis devletlerin kolay ele geçirilebilir veya güçsüz kılınması için anti militarist propaganda güderler.
5 - Cinsiyetçilik : Faşist milletlerin hükümetleri erkeklerin kadınlara hükmettiği bir arenadır. Faşist rejimler altında geleneksel cinsiyet rolleri çok daha sert ve değişmezdir. Kürtaj karşısında sıfır tolerans gösterilirken , homofobi de eşcinsellik karşıtı kanunlar ve milliyetçi politikalar yoluyla kendisini dikta eder.
doğrusu : hitler almanyasında kadın subaylar, erkek subaylarla neredeyse eşit sayıdadır. hitler almanyasında kadınlara verilen imtiyazlar ve pozitif ayrımcılık dünya üzerinde hiç bir toplum kadınlarına verilmemiştir. anne olanlara kendi isimleriyle maaş bağlanmıştır, bu gelenek bu gün bütün avrupa tarafından benimsenmiştir.
6 - Güdümlü basın yayın organları : Bazen medya tamamen hükümet tarafından kontrol edilir , diğer koşullarda hükümet yasaları ile sempatik medya patronları ile dolaylı yoldan kontrol edilir. Sansür özellikle savaş yıllarında çok yaygındır.
doğrusu : bu, bütün dünya hükümetlerince yapılan; özellikle savaş yıllarında istisnasız bütün devletlerce yapılan bir olaydır. sosyalist ve komünist olan hükümetlerde daha da yaygındır.
7 - Ulusal güvenlik saplantısı : Korku kitleler üzerinde bir motivasyon aracı olarak kullanılır.
doğrusu : insanların bir takım reaksiyonlarının kırılması için bütün tehditleri pembeye boyayanların aksine faşizm de tehditler görülür ve yokedilir.
8 - Din ve yönetimin iç içe geçmesi : Faşist rejimlerde hükümetler yaygın dini toplumsal düşünceye yön vermek adına bir araç olarak kullanır. Din adamlarının hükümete karşı ifadeleri zıt yönde de olsa , hükümetçe ve liderlerce kullanılan dini terminoloji aynıdır ve yaygındır.
doğrusu : faşist yönetimler laiktir. ancak insanların dini duygularını suistimal etmezler, insanların dini duygularının tatminini desteklerler.
9 - Kolektif üretimin kontrol altına alınması : Faşist ulusların endüstri ve iş alanı aristokrasisi genellikle hükümetleri iktidara taşıyan ve onlarla karşılıklı ilişkiler bağı kurup elit bir güç yaratan kişilerden oluşur.
doğrusu : faşist yönetimlerde esnaf çok önemli olarak görüldüğünden hiç bir zaman komünist veya sosyalist hükümetler gibi tekele izin vermezler. komünist partisine üye olanların köşe olması gibi sorunlar, faşist hükümetlerde söz konusu değildir.
10 - işgücünün baskı altında tutulması : Örgütlenmiş bir iş gücü faşist yönetimler için en büyük tehdit olduğu için , işçi sendikaları ve örgütleri ya tamamen ortadan kaldırılır ya da baskı ve kontrol altında tutulur.
doğrusu : faşist yönetimler için sendikalar ve işçi örgütleri özellikle çok önemlidir. dünya üzerindeki bütün ideolojilerden çok fazla desteklenirler. hitlerin partisinin adı; nasyonel sosyalist alman işçi partisidir.
11 - Suç ve Ceza saplantısı : Faşist rejimlerde polise kanunları uygulamak adına sınırsız bir güç verilir. insanlar polisin sivil özgürlükler üzerindeki şiddetini yoksaymaya ya da milliyetçilik adına görmezden gelmeye eğilimlidirler. Faşist rejimlerde göreceli olarak sınırsız bir güce sahip olan milli bir polis gücü vardır.
doğrusu : faşist yönetimler kendi insanlarının haklarını yoksayanların haklarını yoksayar.
12 - Entelektüelleri ve sanatı hor görme : Faşist rejimlerde akademik eğitim horgörülür. Profesörlerin ve diğer akademisyenlerin eserleri sansürlenir ya da hapsedilir. Sanatsal ifade özgürlüğü baskı altında tutulur ve hükümetler sanat alanına bütçeden pay ayırmayı reddeder.
doğrusu : faşist yönetimler akademik kariyeri özellikle özendirir ve mümkün olduğunca genele yayar. toplumsal entelektüelite ve sanatsal girişimler dünya tarihinde hiç bir zaman faşist rejimlerce gördükleri desteği görmemişlerdir.
13 - Yaygın arkadaşlık ilişkileri ile sürüdürülen rüşvetçilik : Faşist rejimler neredeyse birbirleriyle dost olan bir grup insan arasında birbirlerini iktidara getirip diğerlerini sorumluluktan koruma düşüncesi üzerine kurulmuş hükümetlerce yönetilmektedir. Bu hükümet liderlerince ulusal kaynakların talan edilmesi yaygındır.
doğrusu : faşist yönetimler, şeref ve onur üzerine kuruludur. rüşvet; vatana ihanet demek olduğu gibi cezası idamdır.
14 - Hileli seçimler : Bazen faşist rejimlerdeki seçimler sadece yapmacık bir oy verme işlemidir. Diğer zamanlarda ise rakipler karşında kirli ortaklıklar kurulan ve rakip adayların suikastlarına kadar gidebilen , medyanın kontrol altına alınmasından tutun da oy verecek insanların sayısının belirlemesi ve oy verecek bölgelerin sınırlandırılmasına kadar giden bir takım kirli oyunlardan oluşur. Faşist uluslar seçimleri kontrol etmek ya da sonuçlarını manipule etmek adına klasik olarak yargıçlarını kullanır.
doğrusu : faşist yönetimler bir kez başa geldikleri zaman, dış müdahale olmadığı sürece; suçlular, şerefsizler vs. dışındaki insanlar başka bir yönetim şekli tercih etmezler.
faşizm...
diyorlar ki aşırı,
çok aşırı,
söylesene tanrı
hiç duymadın mı
beşer şaşarı
madem duydun
düzeltsene bre insaf yumağı
sen kaç insan yarattın
kaç inanç yarattın
hepsini şaşırttın
bir de yakarım yaptın
alâdır acımız,
şaşırdık...
nice acılar içimizi kapladı,
hayali düşüncelerimiz
mükemmeliyetti
fakat, mükemmeliyeti bile
mükemmelce düşünemedik.
özellikle çevre ülkeler olarak anılan ekonomik, siyasal, kültürel ve askeri açılardan bağımlı ülkelerde emperyalizmin tetikçiliği dışında bir işlev görmeyen, ulus devlet iddiasının dayandığı önemli noktaları tahrip eden iç savaş aygıtı olan ideoloji. genel anlamı ise çok daha geniş olan ve kapitalizmin kriz yönetim biçimi olan anti-komünist, emek düşmanı hareket. tek ölçütü yoğun bir aşırı milliyetçilik ve gericilik değil, aynı zamanda günümüzde kendini piyasaya tapınma, ekonomiyi mali sektöre havale etme ve pervazsız bir liberalizmdir.
ulusal birliği engelleyen her türlü unsurunun yok edilmesi, zararsızlaştırılması ya da boyunduruk altına alınmasını amaçlayan ideoloji. faşizm, ulusuna yaşamak için mücadeleyi değil, mücedele için yaşamayı öğretir. onlara bir insan yığını değil, bir millet olduklarını hatırlatır.