faşist ve faşizm tanımları

entry5 galeri0
    1.
  1. faşist ve faşizm hakkında tanım bilgisidir.

    (bkz: faşist):sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inanan ve diğer insanların düşüncesine saygı göstermeyen hatta diğer insanları da kendi gibi düşünmeye zorlayan insana denir.

    (bkz: faşizm): Faşizm, kurucusu Benito Mussolini sayılan, italyan filozof Giovanni Gentile’nin Benito Mussolini’den etkilenerek 1920'li yıllarda ardı ardına yayımladığı kitaplarla ilkeleri belirlenmiş bir siyasi doktrindir. Gentile’den yoğun olarak etkilenen ve faşizmi bir dünya görüşü olarak benimseyen italyan lider Benito Mussolini’nin 1922’de italya’da iktidarı ele geçirmesinin ardından, Mussolini iktidarı döneminde, italya’da resmi ideoloji olarak yürütülmüştür. Kısa süre içerisinde genel anlamıyla baskıcı, otoriter rejim anlayışını betimler bir nitelemeye dönüşmüş ve Nasyonal Sosyalizm başta olmak üzere, anti-demokratik ideoloji ve yönetim sistemlerinin tamamına halk tarafından verilen genel bir isim halini almıştır.

    Faşizmde toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de iktidarın dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Basın ve yayın kuruluşlarının mevcut ideolojiye göre yayınlar yapması zorlanır. Hakim görüşe zıt düşünceler ve muhalif seslerin çıkması çeşitli baskı unsurlarıyla önlenir. Aykırı yayın yapanlar sansürlenir, kapatılır veya başka türlü yollarla engellenmeye çalışılır. Böylece hakim düşüncenin karşısına farklı düşüncelerin çıkmasının önüne geçilmiş olunur ve tek tip düşünce, toplumda baskın hale getirilir. Faşizmin boyutu, bu koşulların ne kadarının somut olarak uygulamaya geçirildiğiyle doğru orantılıdır.

    Kaynak: http://fasist.nedir.com/#ixzz2L5iNMR7Y
    3 ...
  2. 2.
  3. bir ırk ve ya bir inancı diğerlerinden üstün tutmaktır faşizm. bu yola baş koymuş dangalaklara da faşist denir. at gözlüklü, saygısız, dediğim dedik ve uluyan tiplerdir.
    3 ...
  4. 3.
  5. bu tanımlamalar ışığında iktidarda olan kendi ülkenizin başbakanı ve uygulamalarını dikkatlice incelediğinizde paralellikleri çok

    rahat görebilirsiniz, görmek isterseniz.
    1 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. falanjizm, ispanyol ırkçılığı demektir.
    reksizm, belçika ırkçılığıdır.
    gardizm, rumen ırkçılığına verilen addır.
    nasyonel sosyalizm veya nazizm de alman ırkçılarının ideolojilerinin ismidir.

    faşizm de, italyan ırkçılığıdır. eski italyan kabadayılarına facio denirdi. faşizm ismi de oradan gelmektedir. bundan da anlayacağımız üzere, faşizm evrensel değil yerel bir kavramdır. yani bir türk'e çıkıp da faşist demek mantıksız bir eylem olur hâliyle. "peki ne diyecez hemşerim?" diye soracak olursan:

    - türkçü. sadece türkçü. çünkü, türk ırkçılığına da türkçülük denir. yukarıda saydıklarımın aksine bu ideolojinin isminin sonunda fransızca'dan gelen "-izm" gibi yabancı kökenli bir ek yoktur. çünkü türkçülüğün temelinde arınmış türkçecilik ilkesi bulunmasından ötürü öztürkçe bir isim seçilmiştir kendisine.
    demek ki neymiş? türk ırkçılığının adı türkçülükmüş. diğer avrupa milletlerindeki ırkçılıklar gibi temellerini fransız ihtilali'nden veya 20. yüzyıldaki ideologlarından değil de, türk milletinin temel dinamiklerinden ve kültüründen alan, kökeni tâ orta asya'ya ve batı hun imparatorluğu devrine kadar uzanan çok eski bir ideolojiymiş. bilinen ilk türkçü de çiçi yabgu imiş.

    ayrıca türkçüler, yukarıda belirttiğim üzere kendilerinin italyan ırkçılarıyla eşdeğer görülmelerinden ve onlarla aynı isimle anılmaktan hiç de hoşnut olmazlarmış!

    sayın kızıl komünist, sayın yeşil dinci, sayın para düşkünü liboş, sayın entel görünmeye çalışan troll, sayın batı özentisi yılışık genç!
    tüm bunlar, sizin içindi.
    umarım okumuşsunuzdur.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük