fazıl say ve türk elitizmi

entry10 galeri0
    ?.
  1. aslında fazıl say söylediklerinin ve yaptıklarının sorumlusu değil, kendisini bu şekilde yetiştiren elitist sistemin çok feci bir yansıması fazıl say.
    cumhuriyetin ilk yıllarından beri oluşturulmaya çalışılan elit tabakanın doğal sonucudur fazıl say.
    doğduğunda kulağına bach okunmuş, 3 yaşında ilk piyanosuna, 5 yaşında ilk fularına, 7 yaşında ilk piposuna kavuşmanın doğal sonucu.

    geçen gün de kendi ülkesinin yöneten ve ''halk'' tarafından seçilmiş bulunan bir milletvekiline aynı elitist tabakanın goygoyculuğunu yapanlardan bekir coşkun'un sözünün tekrar ediyor.
    osman yağmurdereli benim için göbeğini kaşıyan adamdır diyor.

    demokrasi ne kadar da kötü bir şeymiş!
    tek partili chp zulmünden demokrat partinin ilk ortaya çıkışından beri söylenegelmiştir bu söz. çünkü chp 1946 yılından sonra 61 yıldır bir kere bile iktidar olamamıştır.
    bunun nedenini ise kendinde aramaya kalkmayan aydın türk kadınları ve çağdaş beyefendiler faturayı halka kesmişlerdir.
    halk iki kilo kömüre oyunu verecek kadar cahil. e peki sayın aydınım, 25 yıl boyunca tek başına iktidardaydın, yıktığın eski rejimin padişahından daha fazla yetki ve kudret elindeydi, neden cahil bıraktın bu halkı?
    belki o zamandan eğitmeye başlasaydın hepimizin içindeki bachlar, fazıllar ortaya çıkardı.

    batılılaşma çabalarının ilk meyvelerini toplamak amacıyla sivas'a opera götürülmeye karar verilmiştir zamanında-gerçi bu şehir farklı isimler alıyor farklı yerlerde- halkın batılılaşma aşkı içinde çılgınca coşup sel olup akacağını düşünen aydınlarımıza cevap köylüden şu şekilde gelir; ''sivas sivas olalı timurlenk'ten beri böyle zulüm görmedi.''
    batılılaşma ve yerel değerlere sahip çıkma arasında sıkışıp kalmış, garabet ve grotesk bir hal almış türk elitisti/aydını/fularlısı zaman zaman senteyi bir sağa bir sola kaydırır.
    ne dediği, neye tepki gösterdiği, neyden hoşlandığı hiç kimse tarafından anlaşılamaz.

    fazıl say ise daha önce bir gazetede verdiği röportajda-ak parti iktidarı zamanı- ülkenin durumunu beğendiğini, gidişatın iyi olduğunu beyan ederken ne oldu da döndü? bunun cevabını aramayı düşünen oldu mu? hayır tabii ki.
    kendisi devletten her yıl belli bir bütçe almaktadır bu devlet opera zartu zurt ayağına, bu yüklü miktarın musluğunu kısan ak parti iktidarı doğal olarak fazıl say'a yaranamamıştır.
    demokratlık yine kendi cebine giren azalıncaya kadar devam etmiştir. fazıl say'ın cebine giren para iki katına çıkartılmış olsaydı fazıl say'ın demeçleri çok farklı olacaktı, hepimiz biliyoruz.

    eh be fazılım senin o çıkmadığın muhit olan nişantaşı dışında da hayatlar var, sizin elitist tabakanın dışında da insanlar var, senin piyanı tuşlarını silmek için aldığın bezin parasıyla 1 hafta geçinen aileler var.
    bırak da sana verilen paradan biraz kısılıp fakire-garibana yardım yapılsın, yatırım yapılsın.

    edit: sermestan söyledi, doğrudur, 46 seçimlerini chp kazandı, 50 de dp iktidar oldu.
    6 ...
  2. ?.
  3. aynı elitist düşüncenin bir diğer ürünü de ''halk plajlara indi, vatandaş denize giremiyor'' diyen ünlü türk düşünürü fahrettin kerim gökay'dır.
    çünkü fazıl say'ın da söylediği gibi onlar %70 ve %70 bizim kölemizdir, bize hizmet için varlar, onları 10 yılda 15 milyon yarattık ki bize hizmet etsinler, cebimiz şişsin, göbeklerimiz öyle bir şişsin ki kaşımak için uzanamayalım bile ucuna, kölelerden birini çağıralım onlar gelsin kaşısın.
    4 ...
  4. ?.
  5. elitizm fazılcığıma kalacak olsaydı hepimiz ot topluyor olurduk.

    neyse ki değil.
    2 ...
  6. ?.
  7. söylenişi hoşumuza gitse de,gitmese de her ülkede bilimsel,sosyo kültürel,eğitimsel vs vs. herhangi bir ayrımla oluşacak elit bir kesim olacaktır,fazıl say'da çağdaş bilgi toplumunda yetenekleriyle elit kabul edilebilecek bir bireydir.

    aslolan bu elit kesimin sosyolojik açıdan başka konumlarda yer alan kendi toplumundan olan bireyler için çalışması ve üretmesidir.fazılsayın yıllarca müzik anlamında türk toplumuna,kültürüne kattıkları aşıkardır ve evet fazıl say bir türk elitidir.

    herkes bilgi anlamında kendini üst düzeye taşımaya ve bilgi toplumunun bilgili elitlerinden olmaya çabalamalıdır.toplumsal faydayı gözettiği sürece her türk elitinin başımızın üstünde yeri vardır.
    0 ...
  8. ?.
  9. elitizmden kasıt hande ataizi ni götürmek ise bu tespiti anlarım. ama var olan şartlar içinde fazıl say ı bu argümanlarla suçlamak saçmalamaktan öteye gitmez. üstelik; vay efendim nişantaşı ndan çıkmıyor da, çemişgezek e gitmiyor da gibisinden kahvehane lafları etmek hiç de şık değil. ibrahim tatlıses bile bu ülkenin politikaları hakkında cümle kurmaya çalışıyor, fazıl iki eleştirmiş diye yetiştirilme tarzını (ki bu adam yetişmiş biridir her haliyle) eleştirmek bence abes. yani bi adam okutulmuş, küçük yaşlarda müzik dersleri verilerek sanata ilgi duyması ve sonuç olarak büyük bir sanatçı olması sağlanmışsa hata mı edilmiş?

    "piyanonun tuşlarını silmek için kullanılan bez ile bir ay geçinecek aileler var" cümlesi nasıl bir sosyo-iktisadi(bu kelime bana ait) anlayışı bünyede barındırmayı gerektirir cidden bilemiyorum.

    (bkz: kardeşler çayevi)
    1 ...
  10. ?.
  11. türkiyenin batılaşması ikinci mahmut dönemin'de avrupaya gönderilen öğrencilerin geri dönmesiyle başlatılmıştır ve şu anda bizim elit dediğimizin toplumun temelleri o zamana dayanır.Cumhuriyetin ilk yıllarına değil fazıl sayın elit olup olmaması benim sorunum değil ve bu ülke'de veya dünyanın başka bir yerinde sanatı sanat için seven insanların'da sorunu değildir.fazıl say bişeyler söylemiştir siyasi iradenin yaptıklarından memnun değildir,bunuda söylemiştir bu söylediklerinin elit olup olmamakla ne alakası var.ayrıca chp 46'dan sonra iki kere seçimleri kazanmıştır 74 ve 77 hatta 78 sekiz'de iktidar olmuştur.(ecevit zamanı)
    1 ...
  12. ?.
  13. (bkz: ucuz populizm kokan başlıklar)
    elitizm nedir ne değildir önce bunun ögrenilmesi gerekir bu konuda.
    (bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
    5 ...
  14. ?.
  15. elitizmden korkan bir bünyenin muhtemelen komünist veyahut kollektivist olması gerekir fikrimce. fakat akp borazancısı şahsiyet(siz)lerin elitizmi tanımadan majör tondan avam yakarışları ve aynı anda dedelerinin, babalarının, ve kendilerinin büyütülme biçimleri olan komünizm korkusu, bu mahlukatların birbirinin alternatifi olan iki paradigmadan ikisine de tutunamadıklarını gösterir. ellerin yokluğundan değil zihinlerin kıtlığındandır bu tutunamama vak'ası. yazıktır fazıl say'a giderse gitsin diyen zihniyete. kaç gencin eğitimli birer türk evladı, birer türk istikbali, avrupa müziğini yer yer avrupa'lılardan daha iyi çalarak üstelik kendi müziğine ve geleneklerine de fevkalade hakim nice gence yol gösterece bir türk elitliğinin zincir gibi devam etmesi söz konusu iken bu zincirin bir halkasına aşağılama gönderenlere. içkisiz tavernada badem bıyık ile arif susam ümit besen dinlesinler. her halka müstahakı düşer.
    2 ...
  16. 1.
  17. 2.
  18. düşüncelerine katılıp katılmamak sözkonusu bile değilken sırf farklı düşünen bir entellektüelimiz olsa ne olur.
    bu kadar sıradan ve niceliksel insan varken farklı bir ses bizi neden rahatsız ediyor.
    fazıl say ve benzer insanlara bir düşünce reçetesi mi vereceğiz? Bunu düşün şunu düşünme diye...
    bir türlü anlayamadığımız ya da edinemediğimiz demokrasi kültürü bu olsa gerek...
    sevmesek de,beğenmesek de,katılmasak da her birey farklıdır,tercihleri,düşünceleri,inancı elbette ki farklı olacaktır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük