neye ve kime göre fazla? normali ne kadar? yarım kilo mu yoksa 3 tane mi? ya 3 tanesi yarım kilo yaparsa? önce bu soruların cevabı verilmeli, daha sonra kabız olunmalıdır.
sadece kabız yapması itibari ile zararlıdır.
B6 vitamini, potasyum ve folik asit bakımından çok zengin bir besin olan muzda; B1, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunur. Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve korur. Ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında yararlıdır. Kandaki kolesterol oranını düşüren muz, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Adet sancılarını azaltır. Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Kemik gelişimini destekler. Krampları engeller. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına da iyi gelir.*
Bilinenin aksine kabız yapmayan eylem. Eğer kişide kabızlık sorunu bulunmuyorsa, muz tüketildiğinde kişinin kabız olmasına neden olmaz. Çünkü içeriğinde bulunan lif oranı zengindir. Bu şekilde dışkılamayı düzene koyar. Sadece kabız olanlara tavsiye edilmez. Normal zamanlarda tüketilmesinde de aşırıya kaçılmamalıdır.
Kabız yapmaz denilerek yanlış bilgi verilmiş, hemen düzeltelim: Yapar. Fazla Portakal gibi muzun da fazlası kabız yapar. Çünkü içinde pektin Vardır. Ama normal ölçülerinde sorun olmaz, fazlası yapar.