atatürk e bir gün sorarlar paşam siz mi büyüksünüz fatih mi diye, el cevap ata derki; ne münasebet, karşılaştırmanız bile abes, tabiiki fatih daha büyüktür.
oysa ben ikisinede katılmıyorum. hiç kimseyi fetişleştirmemek lazım. hiç bir savaş, fetih tek bir adamın kudretiyle gerçekleşmemiştir. istanbul u fethedenler, tecrübeli osmanlı kumandanları ve üstün nitelikli türk askeridir. kurtuluş savaşı nı kazananlar yine tecrübeli eski osmanlı paşaları ve cesuryürekli, üstün nitelikli türk askerleridir. türkiye cumhuriyeti nin kuruluşuna gelirsek, hareket ta fransız devrimi döneminde başlamıştır. meşrutiyetle devam etmiş; namık kemal, mithat paşa, ziya gökalp, halide edip gibi söz ustaları ve enver paşa nın yetiştirdiği gerilla savaşının pirleri kazım karabekir gibi değerli komutanlar, korkusuz, cesur, üstün nitelikli türk milleti savaşçıları tarafından; ulu önder atatürk ün önderliğinde kurulmuştur.
fatih sultan mehmet dünyaya çağ atlatmıştır tabii askerleri ile komutanları ile...
atatürk ise tam yok olacakken Türk insanını, Kürt halkını ve bütün Anadolu insanını diriltmiştir. Ve birde ülkeyi halifelikten ve saltanattan kurtarıp demokrasinin temellerini atmıştır.
güzide yazarlarımızın yaş seviyesinin bütün çabalara rağmen 0-3 seviyesini geçemeyeceğini ispat eden başlık. işin üzücü yanı, bu insanlar bir gün evlenecek ve çocukları olacak. işte o çocuklara çok yazık be agalar.
fatih tarihte bir dönemi bitirip başlatmıştır.
atatürk öyle işler yapmıştır ki yaşadığı yüzyılın dehası gösterilmektedir.
teraziye koysak denge bozulmaz.
+ Atatürk olmasa idi bu topraklarda yaşayamazdın lan.
- hadi lan asıl Fatih Sultan Mehmet olmasa idi bu topraklarda yaşayamazdın.
muhabbeti ülke insanının hararetle tartıştığı konudur.
Bu olayın baş sorumlusu eğitimciler, televizyon programcıları ve halka ''MAL'' olmuş kişilerdir. 3 kişiyi sağ tarafa 3 kişiyi sol tarafa oturtup hadi bakalım siz Atatürkü sizde Fatih Sultan mehmeti savunun bakalım. diyerek insanları ikisi arasında seçim yapmak zorunda bırakanlar utanmalıdır.
iki lider de fetihleriyle imkansızı başarmıştır ve ikisi de takdire layıktır. Ama nedense tuhaf bir şekilde şakirtler Fatih'i ve başarılarını yalnızca kendilerine mal etmişlerdir.
bu iki liderin bir başka şaşırtıcı ortak yanları daha vardır. fatih sultan mehmed, istanbul'un fethedilmesini kolaylaştıracak önemli bir karar verir. osmanlı donanmasına ait bazı gemiler karadan çekilerek haliç'e indirilecektir. tophane önündeki kıyıdan başlayıp kasımpaşa'ya kadar ulaşan bir güzergah üzerine kızaklar yerleştirilir. gemilerin, kızakların üzerinden kaydırılabilmesi için, galata cenevizlilerinden zeytinyağı, sade yağ ve domuz yağı alınarak kızaklar yağlanır. 21-22 nisan gecesi 67(yada 72) parça gemi düzeltilmiş yoldan haliç'e indirilir.
Atatürk de benzer bir olaya imzasını atmıştır. atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, köşk'ün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: ağacın dalları uzamış binanın duvarlarına dayanmıştır. aldığı cevaptan tatmin olmayan atatürk, düşünülmesi bile imkansız olan bir emir verir:"ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak."
görev istanbul belediyesi'ne intikal eder. belediye fen işleri yollar-köprüler şubesi sorumluluğunu üstlenir. ünlü bestecimiz ferit alnar'ın kardeşi olan başmühendis ali galip alnar (bazı kaynaklarda ali nuri alnar olarak geçer) yanına aldığı teknik elemanlarıyla yalova'ya gelerek çalışmalarına başlar.
8 ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. istanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir. santim, santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtturulur. artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir.
güzel ve sıcak bir yaz akşamında büyük atatürk ile birlikte, kardeşi mahbule atadan, vali vekili muhittin bey, emanet fen müdürü ziya bey ve cumhuriyet gazetesi başmuhabiri yunus nadi nezaretinde bina 4.80 m. civarında kaydırılır. bu olağanüstü ve riskli iş 10 ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve ulu çınar ağacı'da kesilmekten kurtulur. bu işe kalkışırken atamız fatih'ten esinlenmiş olabilir tabi, kim bilebilir ki?
birisi; bir imparatorluğu oldukça güçlü bir halde eline almış, daha da güçlendirmiş, istanbul'u alarak bir çağı kapatıp yeni bir çağ başlatmıştır.
öteki; bitmiş, harap haldeki bir imparatorluğu parçalamaya çalışan dünya devlerine kafa tutmuş, milleti ile birlikte onları bozguna uğratmış, kaybolmakta olan bağımsızlığı geri kazandırmış, bağımsızlık savaşımızın devamında da devrimler yaparak ülkesini yoktan çağdaş bir devlet haline getirmiştir.
herkesin fikri kendine ama ben ikincisinin daha büyük bir iş olduğunu düşünüyorum.