Istanbulun fethinden önce selanik osmanlı mülkündeydi. Yani zaten balkanlardaydik. Ikincisi Osmanlı devleti muhtemelen yıkılırdı. Çünkü Devlet bütün kaynaklarını bu fetih için seferber etmişti (diğer kusatmalardan farkı) ve doğuda akkoyunlu ve karamanoğulları fırsat bekliyor osmanlıya saldırmak için. Balkanlar zaten fırsat bu fırsat deyip yeni bir haçlı ıttifakı oluştururdu. Sonuç olarak. Osmanlı henüz belgradi alamadan gücünü kaybederdi. Böyle de olunca daha ileriki tarihi tahmin edemiyorum çünkü bambaşka bir tarih yazılırdı.
fatih ayasofyadaki onca bizanslının önünde durup hepsine özgürlük verdiğini söyleyemezdi, böylece dünya görüşleri arasında artık savaşın, şiddetin bittiği ve sevginin dominant ekol olduğu görüşü olmayacaktı.
ve orta çağ hiç bitmeyecek, yeni çağ hiç olmayacaktı.
fatih istanbulu ele geçirmeseydi bağzı insanlar hala filmlerde gösterildiği gibi ayasofyada insanlara özgürlük vaad edildiğini sanmayacaktı. oğlum yok öyle şeyler lan. istanbul fethedildikten sonra 2 gün osmanlı ordusu kentin amına koydu zaten şeriat gereği böyle bir hakları vardı. size öğretilen yalanlarda olduğu gibi fatihin çıkıpta kentin yağmalanmasını yasaklıyorum deme lüksü yoktu zira şeriatın hükümlerine karşı gelmiş olurdu.
fatih istanbula girdiğinde kent zaten 1204 latin istilası sonucunda harabeye döndüğünden pek birşey bulamadı üstüne birde osmanlı ordusunun yağması gelince hayal ettiği gibi m.ö 600 yılından beri neredeyse 2000 senedir hiç el değmemiş, ele geçirilememiş bu sayede muazzam bayındır olmuş devasa binaların, mühendislik harikası yapıların olduğu bir kent bulamadı. aslında aynen fatihin düşündüğü gibi bir kent 1204 yılında vardı. hemde tüm sarayları ibadethaneleri kamu binaları yüzyılların birikimiyle en değerli madenlerle süslenmiş binalar vardı ama ibne haçlılar kenti yerle bir ettiler.
şu ortaçağın kapanması meseleside türkiye dışında pek yoktur. avrupalılara göre ortaçağ 1492 yılında amerikanın keşfiyle kapanmıştır.
rönesansın ivmelenmesinde istanbulun fethi hadisesi gerçekten önemlidir. zira istanbulda 425 yılında kurulan byzantion üniversitesi 14.yüzyılda paleologların reformlarıyla yeniden işlevsel hale gelmişti. 14.yüzyıl bizans bilimadamları antik grek ve latin kültürünü tekrar canlandırmış kentte antik dönem havası estirmişlerdi. istanbulun fethinden sonra yüzlerce bilim adamı ve felsefe öğretmeni yanlarında grek ve latin bilginlerinin hatta arşimetin orjinal elyazması binlerce kitapla romaya kaçtılar orada rönesansı başlattılar.
en geç yavuz döneminde bir türlü fethedilecekti. çünkü bu kadar büyümüş osmanlı istanbul üzerine fatih'in yaptığı gibi genel bir saldırı ile ele geçirecekti.