fatalizm

entry21 galeri1
    21.
  1. felsefede bütün olan bitenleri, kaderin önceden tespit ettiğine ve bunların değişmeyeceğine inanan bir görüştür. evet.
    0 ...
  2. 20.
  3. günümüzdeki insanların başına adeta bela olmuş boktan bir akım.
    1 ...
  4. 19.
  5. (bkz: kadercilik) tam bir zehirdir. bir insanın gelişimindeki en büyük engellerden biridir.
    1 ...
  6. 18.
  7. Bu akım toplumumuzda çok faZladır, bir başarısızlık ta insanlar kendilerini ya da çevredekilerinden çok kaderi alakadar eder önce.
    0 ...
  8. 16.
  9. kadercilik nedirin tanımıdır. insanın kendisi için belirlenmiş olanın dışına cıkmasının mümkün olmayacağını bu yüzden hiçbir ahlaki sorumluluk taşıyamıcağını savunan görüştür.
    1 ...
  10. 15.
  11. kadercilik gibi bir kelimeye denk gelse bile. Aslında kadercilikten ziyade, boşvermişliktir. hiçbirşey yapmayı sevmeyen insanların sıkışınca can simidi olarak kullandığı bir kelimedir.
    0 ...
  12. 14.
  13. Herseyin onceden dogaustu bir guc tarafindan belirlenmis oldugunu ve kimsenin bu yazgiyi degistiremeyecegini savunan gorustur. OZGURLUGU KABUL ETMEZ. Bir hayli kadercilik midir evet.
    0 ...
  14. 13.
  15. insan yaşantısını, sonlandırabilecek türden sosyolojik baskıların çıkış noktasıdır. özellikle primitif coğrafyalarda, insan yaşamına darbe indirebilmektedir.

    örneğin; hindistan'da; geçtim bir kadının eşinden ayrılmayı talep edebilmesini olanaklı kılmayı; ondan boşanmaya dair bir dilekte bile bulunamıyor! hatta bu kadın, kocası yaşamını yitirdiğinde, onunla birlikte elleri ve kolları bağlanarak "yakılmaya" razı olmaya zorlanıyor.
    2 ...
  16. 12.
  17. kaderin değiştilemeyeceğini savunan görüş.

    lakin;

    islam inancına göre insanoğlu imtihandadır. imtihana giren bir aday dilediği salonda imtihan olamaz. imtihanı istediği saatte başlatamaz ve sona erdiremez. soruların puanlamasını kendi tayin edemez. bütün bunlar, onu imtihan eden kimsenin tayini ve tespiti iledir. fakat, imtihan başladıktan sonra, cevapları dilediği gibi verir. imtihan süresince kendisine müdahale edilmez. aksi hâlde buna imtihan denmez. insanın kaderini belirleyen husus, verdiği cevaplardır. tanrı, insanın iradesini yok saymıyor. o halde, insanlar, kendi kaderlerini kendileri belirlerler.
    2 ...
  18. 11.
  19. 10.
  20. Her şeyin alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğuna, insanın önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine inanan dünya görüşüdür.
    0 ...
  21. 9.
  22. evrenin ve insanın ne yapacağı ne olacağının önceden belirlenmiş olduğunun savunusudur. nedensellikten farklı olarak neden ve sonuç belli olmadığından koşular değiştirilemez ve kader ne ise yaşanır düşüncesini savunur.
    2 ...
  23. 8.
  24. sonumuzu geitecek olan şey fatalizm olmasın sakın! sorgulamayan, kaderci insanlar sararsa etrtafımızı diye yazıma devam edicek iken aslında herkes biraz kaderci değilmi, ya da bizi biz yapan biraz da bu değil mi!
    0 ...
  25. 7.
  26. insanların olup biten olaylara hükmedemeyeceğini savunan felsefi akım. buna göre kader önceden belirlenmiştir ve bunun önüne geçilemez.
    olaylara insan üzerinde bulunan irade yön verir.insan istediği kadar mücadele etsin hep kaybedecektir düşüncesi, bu akım'ın temelini oluşturan unsurlardandır.
    0 ...
  27. 6.
  28. maddi olaylar serisine insan iradesinin hiçbir şekilde müessir olamayacağına nazariyesini ileri süren gayri ilmi bir felsefi cereyan. buna göre insan iradesi diye birşey yoktur. fikirleri cebriyye ile aynıdır. bu akıma inananlara fatalist denmiştir.
    0 ...
  29. 5.
  30. hayatınızda neden olduğunuz rezillikleri, pislikleri, kötü olayları ve boklukları atmanız için biçilmiş kaftan; bok çuvalı..
    3 ...
  31. 4.
  32. sözlük yazarlarının bir aşkla fatal isimli yazarımıza tapması. *
    (bkz: kadirizm)
    2 ...
  33. 3.
  34. bir felsefe mesleği, kadercilik. Fatalizmde, bütün olaylar tek ve tabiatüstü bir sebeple önceden tespit edilmiştir. Bundan kaçınılmaz, insan iradesi bunda bir şey değiştiremez.
    1 ...
  35. 2.
  36. Fatalizm, cebriyye, kadercilik, yazgıcılık veya sabitkadercilik adlarıyla da bilinmekte olup, her şeyin önceden doğaüstü bir güç tarafından belirlenmiş olduğunu ve kimsenin bu belirlenmiş yazgıyı değiştiremeyeceğini ileri süren görüştür.

    Fatalizm anlayışına göre, insan istesin istemesin, olaylar kendi iradesinden başka bir iradenin yönlendirdiği yönde gelişir ve insan iradesiyle ne kadar çaba harcarsa harcasın, sonuç daima üstündeki o iradeye göre gerçekleşir. Fatalizm determinizmi ve nedensellik kuralını ve insanın iradesinin özgür olduğunu kabul etmez. Bu anlayışa göre insan sevap ve günah işlemeye zorunludur ki, böylece sorumluluk da ortadan kalkmaktadır. insanın tüm eylemleri bir başka irade tarafından düzenlenmiştir. Daha açık bir deyişle, Tanrı'nın iradesi dışında irade yoktur, insandaki irade de Tanrı'nın iradesinin tecellisidir. Bu duruma göre, varlıkların ezelden ebede kadar yaptıkları her şey, otomatik bir faaliyet olup, varlıklar birer otomat, birer kukla durumuna düşmektedirler. Tanrı'nın varlığını kabul etmekle birlikte, evrende nedensellik kuralının geçerli olduğunu ve ruhların ilahi irade yasaları'nın gerekleri dahilindeki gelişimlerini özgür iradeleriyle belirlediklerini kabul eden neo-spiritüalistler fatalizmi bir hakikat yolu olarak görmezler.
    2 ...
  37. 2.
  38. 1.
  39. yazgıcılık, kaderciliktir..olan biten herşeyin önceden kaderde belli olduğunu ve insan eylemlerinin bunu değiştiremeyeceğini savunan felsefik akımdır..
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük