Bir john steinbeck romanı. Adam gerçekçilikte aşmış ya, bir ilkokul çocuğu okumamalı bu kitabı. Ben bu halimle depresyona girdim kitap yüzünden. Anlaşılmaz duygular içerisindeyim.
şahsımca lise yıllarında okunması gereken bir kitap. inceliğine bakıp ilkokulda okutulmamalı bence. insan o yaşta bunu okursa travma geçirir.
kısa bir roman olduğu için telefonuma yüklemiştim; bir yerde beklerken falan açıp okuyordum. ama her defasında nerede kaldığımı unuttuğum için ilk 20 sayfasını elli defa falan okumuşumdur. en sonunda beyoğlu sahaflar festivalinden kendime 5 liralık bir tane edindim. bir iki saatte de bitti. üniversite 3. sınıfta bitirmek nasip oldu.
tabi kitabın gidişatını da ezberlediğim için hem de yaşım gereği beni çok etkilemedi. fakat kısa ve öz oluşu kesinlikle akılda yer ediniyor. çok fazla zaman kaybetmeden bazı şeyleri kavrayabiliyorsunuz.
sözün özü, güzel kitap; kısa ve öz.
sürekli okumayı erteleyip, arka kapağını 15 dakika önce kapattığım john steinbeck'in muazzam eseri. o kadar derin ve sorgulatıcı konular işleniyor ki kitapta, kesinlikle ilkokul çağındaki bir çocuk okumamalı. lise yılları uygundur kanımca. okuyun, okutun.
bireyin yalnızlığı, ırkçılığın somut hali, ne olursa olsun hayal kurmanın insanı nasıl hayatta tuttuğu ve o hayal kırıklığın insana etkisidir esasında. ama en can alıcı yeri şudur ki; iyi niyetli olmak bir insana iyilik yaptığın anlamına gelmez. kitapta candy karakterinin artık çok yaşlı köpeğini acı çekmesin diye vurdurmasıyla, georghe'nin lennie'yi işkenceden korumak için kendi elleriyle öldürmesi çok güzel bağdaştırılmış. yarım akıllı olan arkadaşı lennie'ye duyduğu derin sevgi yüzünden her gittiği yere onu da götüren, her şeyini onunla paylaşan ve hayatının merkezine alan georghe'nin yapması gereken şey bir evcil hayvanmış gibi lennie'yi yanında gezdirmesi değildi tabii ki. tüm iyi niyetiyle beraber o yaşlı köpek gibi, lennie'yi acı çekmesin diye öldürmek zorunda kalması içler acısıdır azizim, gözleri doldurur.
Okuduğum en güzel kitaplardandı. iki yoksul arkadaşın zenginler yüzünden Nasıl birbirine düştüğünü ve zeki olanın, samimi olanı öldürdüğü hikayeyi anlatır.
sadece üç kitap seçip ömrünün sonuna kadar bunları okuyacaksın deseler ikisi bu olur heralde. ard arda okurum.. son dokunuşu öyle bir yapar ki , ruhunuz titrer.
Uzun sure cok merak edip okumayi istedigim, "abi efsane diyolar" seklinde pozitif onyargiyla yaklastigim halde ahim sahim bir sey olmayan, ufacik tefecik sikindirik bir hikayeciktir. Hayal kirikligina ugratmistir. Bir omer seyfettinin 'kaşağı'sı ya da 'diyet'i degildir, yakinindan bile gecemez. Velhasil kelam her sanat dalinda oldugu gibi abartilmis bir tirttir.
(bkz: sanat galerisinde yere gozlugunu koyan herifin koydugu gozlugu sanat eseri sanip ovmek)
öyle abartılacak,muazzam bir eser falan değil öncelikle bunu belirteyim.hatta başlarda çok sıkıcı da gelmesi muhtemeldir.john steinbeck'in hayal dünyası mükemmel ve takdire şayan fakat anlatış bakımından aynı şeyi söyleyemeyeceğim.her bölümün başında gereksiz ve sıkıcı bir sürü betimlemeler yapmış.kitap zaten kısa olmasına rağmen birbirinin tekrarı çok kısım var.esere dönecek olursak george gerçekten,tam anlamıyla sevmiyormuş lennie'yi.kendi menfaatini dostunun canından önde tutmanın başka bir açıklaması olamaz.lennie'ye ise üzülmedim gerizekalı dingil gitti güzelim kadını öldürdü.kadın,lennie yumuşak şeylere dokunmayı severim dediğinde memelerini elletecek sandım bir ara.bahsettiğim gereksiz betimlemelerden farklı olarak kadının betimlemelerini oldukça güzel yapmış yazar.son olarak lennie'yi başlarda forrest gump gibi düşünmüştüm sonradan ondan daha salak ve çevresine (istemeden de olsa) zarar veren bir tip olduğu için olumlu bakışım değişti.okuyun,kısa bir kitap zaten,okunmasında fayda var.
edit: eksileyin yavşaklar siz ne anlarsınız ki ne görseniz,ne okusanız başyapıt,muazzam,harikulade dersiniz bir boktan çakmamanıza rağmen.şakşakçı gereksizler sizi.
Gece burada tek başına bir adam düşün, işte ya kitap okuyor ya da bir şeyler düşünüp öylece oturuyor. Bazen düşüncelerini birine söylemek ister doğru mu yanlış mı diye ama kimsesi yoktur işte. Bir şey görünce bile onu gördüğünden tam emin olamaz gösterecek kimsesi olmadığından.
KitaPları benim için daha da özel kılan şeylerden biri de, böyle bir eserin neredeyse biz doğmadan yarım asırdan biraz fazla bir süre önce yazılmış olması.. dünyaya kimlerin geleceği bile belli değilken, yazarın oturduğu sandalyede bunun için emek harcaması, asırlar sonra ve türlü tesadüfler sonucu dünyaya gelmiş kişilere ulaşması ne garip, düşününce..
John Steinbeck'in büyük eseridir, tüm okullarda okutulmalı ve ne anladıkları sorulmalıdır. hatta mecliste bulunan sözüm ona seçilmiş zatların da okumaları zorunlu olmalıdır.
iyi biri o,’ dedi Slim. 'insanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur. bana zaten bu ikisi birlikte pek olmuyor gibi geliyor. gerçekten akıllı bir insana bakıyorsun, hiç de iyi biri olmadığını görüyorsun.
John steinbeck'in, dünya klasikleri arasına kazandırdığı bir solukta okunabilecek eser. Kitabın aynı zamanda eski yapım bir filmi de mevcut.
--- spoiler ---
Dikkat! buradan sonra okuyacaklarınız ağır spoiler içerir!
Kitabın sonunda George, lennie'yi öldürdüğü için ''bu nasıl dostluk, bu nasıl dostluk kitabı'' diye sorgulatır. Ulan hala düşünürüm be, başka bir yol bulamaz mıydın George? Sen, zeki adamdın..