Doğuda Aristo felsefesini yeniden yorumlayarak, mantık, ve matematik üzerine kurulmuş olan meşşai ekolün en büyük temsilcisi olan türk filozofudur. Bu yüzden aristo'dan sonraki "ikinci hoca" ünvanıyla anılır.
Psikolojiden müziğe, siyasetten dil felsefesine kadar pek çok çalışma ve eser vermiş olan farabi'nin maalesef günümüze ulaşabilen bir kaç eseri de kendisine ait olup olmama konusunda şaibelidir. Onu daha çok ibni sina eserleri ve çalışmalarından okumak mümkündür. Fakat ibni sina da bu büyük filozofun özellikle metafizik kitabını kırk defa okuyup anlayamadığını itiraf etmiştir.
Metafizik alanındaki olağanüstü çalışmaları ve aristo'nun zenginleştirilmiş 300 sayfalık Kategorileri felsefeye en büyük katkısıdır.
Farabi metafiziği varlık'ı 9 katlı bir sıradüzeni ile anlatırken birinci sıraya ilk sebep, allah'ı koyarak ve ondan taşan diğer varlıkları ile südur teorisinin temellerini oluşturmuştur.
Südur teorisi de tasavvufun ve islam felsefesinin bel kemiğidir.
islam felsefesinin babasıdır. insanın, gerçeğe varabilmek için mutlak surette dış âlemle ilgisini keserek manevî âlemini arındırabileceğini, aşk'ın ise, felsefede işte böyle bir ifadenin gerçekleşmesinde yardımcı etken olacağını savunmuştur. ona göre aşk, insan benliğinin geçici bir eylemi değil, bütünüyle gerçeğe, yani tanrıya bağlanmaktır.
evrenin tümünü kavramak isteyen bir kişi, önce insana bakmalıdır. çünkü bütünüyle varlık kavramı ruhta belirmiştir. tanrı, varlıkların en büyüğü ve en son kademesidir. bütün insanlık onun özünde birleşmektedir. varlığı başka varlıklarla kıyaslanmayacak kadar mükemmeldir. akıl, tanrının özünden gelir. ahlâkın temeli ise bilgidir.
islamiyete felsefeyi sokmaya çalışmış, yunan filozofların etkisinde kalmış, kur'an-ı kerimi ve hadisleri kafasına göre yorumlamış* ve haliyle imam-ı gazaliden çok fena ayar yemiş müzisyen!
inanılmaz bir şekilde aristo hayranlığı vardır..aristoyu peygamberlerden de üstün bir konuma yerleştirir..aristonun herhangi bir eserini anlamak için en az 40 kez okunması gerektiğini ileri sürer..