http://www.gscimbom.com sitesinin bir ürünü olan internet dergisi. 2 yıldır aktif olan fakat son dönemdeki yükselişiyle profesyonel dergilere taş çıkartacak kalitededir. goal.com'un işbirliği önerisi bu alanda ne kadar sivrildiğinin açık bir kanıtıdır.
her gencin şu sıralar merak saldığı bir tür yapılanmadır. eski edebiyatçılar böyle yapardı içgüdüsü ile dijital yayıncılıkta çığır açan batılılar bunu edebiyatlarını katarak ilerlemeye devam ederken bizler hala daha kişisel mastürbasyonlarımızdan kurtulamayıp bu tarz ucuz masaüstü yayıncılıkla uğraşıyoruz. sonunda bir şey elde edemeyince bunun hayal kırıklığını yaşıyoruz. Garibiz doğrusu.
halbu ki yap bir site + mobil uygulama ver ismini fanZin al sana mis gibi yayıncılık anlayışı.
zamanım olsa yapacağım fakat işten zaman bulamıyorum.
ilgilenenler bir düşünsün.
boşuna demesin o kağıt çıkarttığı hışırtı falan diye.
hem yoktan yere kağıt yemeyin hem daha fazla gönüllüye ulaşın.
avrupa'da tabiri caizse 'kötü' ülkemizde ise 'iyi' sonuçlar veren bir oluşumdur. avrupa'da magazinseldir, türkiye'de buram buram yeraltı edebiyatı kokar. güzel örneklerinden biri için ( bkz: #25687538 )
kısa bir ara verdikten sonra devam edilen dergi türü.
dikkat edilecek hususlar:
- ne kadar profesyonel olursanız olun, grafiklerde ve çizimlerde amatör ruh katmak gerekir.
- ne kadar kötü yazarsanız yazın, imla kurallarına dikkat etmek gerekir.
Tabiri caizse fakir edebiyatıdır(gülücük). Lise yıllarımda çokça basmak istediğim bir şeydi lakin hiçbir zaman çoğaltıp yayımlayamadım hep tek nüsha kaldı.
Lise yıllarımda ben de hazırlamıştım. Ama adının fanzin olduğunu bilmiyordum. Sonra fotokopiciden 3 kopya alıp yakın arkadaşlara dağıtmıştım... Artık fanzin-manzin falan hep hikaye oldu ya... Belki resmi yoldan fanzinler derlenerek gelenek sürdürülebilir. Şöyle ki:
Resmi yayıncılar (yayınevleri/kişiler/girişimler...vs) A4 boyutunda fanzinleri yazarlardan toplayıp derleyerek, dergi/kitap formatında yayınlayabilir. işte derginin cildi dip koçanlı yapılır. Böylece istenilen fanzin sayfası ciltten ayrılarak, tek başına da kullanılabilir.
Tabi fanzin yazarlarının yasal sıkıntı yaratacak telifli resimler de kullanması olası. Derleyen burada teknolojiden yararlanabilir. Yapay zeka ile ilgili resmin yerine başka bir resim oluşturabilir. Ancak en doğrusu yazarları bu konuda bilgilendirmek, kullanabilecekleri eserleri kullanmalarını istemek olabilir. Zaten yapay zekanın resim fışkırttığı bu çağda kim neden resim aşırsın?
Gerçi şu ortamda bunlarla kimse uğraşmaz ya. Hani uğraşacak olan olursa, buradan ilerleyebilir diye yazıyorum.